Banožić nakon pada helikoptera: “Očekujemo da uskoro počne istraga”

Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se u srijedu 21. lipnja 2023., oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga. Ministar obrane RH Mario Banožić održao je konferenciju za medije povodom pada helikoptera, piše N1.

“Očekujemo da uskoro započne sama istraga koja će dati detalje kako je došlo do ovoga”, rekao je ministar Banožić te je izrazio sućut obiteljima.

“Dat ćemo potpunu podršku u svemu što je potrebno dok su ovdje u boravku u RH, i kroz istragu i ostale aktivnosti. Još jednom iskrena sućut svima”, rekao je Banožić.

Na konferencije je dalje priopćeno da se “ovaj nesretni događaj se zbio tijekom obučnog događaja”.

Riječ je o obuci u planinskom letenju, to je dio obuke u međunarodnom planu”, rekao je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera.

“Očekujemo da se našim istražiteljima pridruže i mađarski istražitelji.”

“Ovaj tragični događaj rješavat ćemo prioritetno. Istraga će pokazati sve vezano za uzroke ove tragedije. Nažalost, događa se”, rekao je Michael Križanec, šef HRZ-a.

“Nema informacija o tome što je uzrok udesa, nije se desio u pilotežnoj zoni nego na povratku. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i da dođu do završnih rezultata”, kazao je pukovnik Tomislav Pušnik.

Ne možemo prstom upirati ni u koga. Pravilo je ‘vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku’”, rekao je Križanec i dodao kako “na visinama manjim od 300 metara ne možeš biti siguran da ništa nije u zraku”. Istaknuo je da ažuriraju karte.

“Što se tiče ziplinea, nalazi se u kanalu i dalekovod ide iznad toga i to je ucrtano”, kazao je Pušnik.

“Vojni helikopteri nemaju crne kutije, imaju uređaje koji prate parametre leta helikoptera koji prate rad motora i transmisije. Ako nju pronađu to će uzeti kao jedna od relevantnih stvari za analizu”, dodao je Pušnik.