Banožić: Milanović je susret s Dodikom htio zataškati od javnosti

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da MORH nije bio informiran o dolasku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar gdje se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, predsjednika proziva da je htio taj susret “zataškati od javnosti”.

“Diplomatska nota je trebala biti upućena Ministarstvu vanjskih poslova, temeljem toga bi Ministarstvo obrane dalo svoje mišljenje. Na taj način bi i ostala tijela bila upućena što ovdje nije bio slučaj”, rekao je ministar za Dnevnik Nove TV.

Predsjednik Milanović ranije je u priopćenju naveo da je o dolasku Milorada Dodika bilo obaviješteno Ministarstvo unutarnjih poslova.

“MUP je postupio po proceduri, osigurao i proveo graničnu kontrolu prilikom dolaska gospodina Dodika u Hrvatsku budući da je dolazio iz BiH koja nije članica Schengena”.

No, ministar obrane taj potez smatra nedovoljnim te ga je nazvao “davanjem minimalnih informacija”.

“Htjela se zadovoljiti neka procedura, a sve vodi tome da je htio ovaj susret zataškati od javnosti. Činjenica da je ovo samo još jedan oblik nepoštivanja institucija Hrvatske, ali i svih onih koji bi trebali obavljati kvalitetno svoje zadaće”, rekao je Banožić.

Predsjednik Republike Srpske na Hvar je stigao helikopterom, na što je Banožić rekao da je Kontrola zračne plovidbe vjerojatno dobila određenu informaciju tako da nije bilo potrebe za bilo kakvim reakcijama.

MIG-ovi se podižu onda kada nije moguće identificirati objekt putem radarskih sustava, dodao je ministar, koji tvrdi da je hrvatski zračni prostor siguran.

HDZ: Bezobzirnim lažima Milanović prikriva vlastitu sramotu

„Bezobraznim lažima Milanović prikriva vlastitu sramotu s dovođenjem Dodika na Hvar mimo procedure“, poručili su u četvrtak navečer iz HDZ-a reagirajući na večerašnje priopćenje iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića.

Predsjednikov Ured priopćio je, naime, da je MUP bio obaviješten o dolasku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar, te da nije vjerojatno da s time nije bio upoznat i premijer Andrej Plenković koji je ranije poručio da nije znao da će Milanović i Dodik održati sastanak u Hrvatskoj.

Premijer  Plenković ranije je rekao novinarima da nije znao za dolazak Dodika na Hvar. Iz Ureda predsjednika tvrde da je to “od njega očekivana, ali ipak bezobrazna manipulacija” te da je “sve bilo po proceduri”.

„Umjesto da javnosti objasni zašto je potajno, kriomice i bez redovne najave diplomatskim putem na Hvar doveo predsjednika RS Milorada Dodika, Milanović nastavlja seriju bezobraznih laži i obmana“, objavio je HDZ na Facebooku.

Ističe da je „predsjednik koji je prije tri tjedna održao dramatičnu i izvanrednu blesimetar-poslanicu, a da nitko nije shvatio zbog čega, pa je sazvao i izvanrednu sjednicu Sabora i potom helikopterom pobjegao na Hvar, sada ulovljen kako potajno, bez obavijesti medijima i javnosti, organizira i dogovara dolazak Milorada Dodika na Hvar, i to helikopterom MUP-a Srbije“.

Predsjednik se sam razotkrio kako krši sigurnosne protokole 

„On koji druge proziva za “porobljavanje države” sam se razotkrio kako krši sigurnosne protokole i ugrožava nacionalnu sigurnost države čiji je predsjednik”, ističe HDZ.

Tvrdi kako je predsjednik očito naviknut još iz svojih dana u Banskim dvorima da MUP i druge institucije postupaju kao servis premijera.

HDZ je imao poruku i za oporbu, od koje očekuje hitnu inicijativu da se sazove još jedna izvanredna sjednica Sabora.

Slušali smo brojne izjave iz oporbe o tome da “treba usuglašavati vanjsku politiku s predsjednikom Republike”. No Milanović, po njima, to očito nije dužan. Potpuni muk kada dovodi Dodika bez najave i konzultacija. Očekujemo stoga hitnu inicijativu oporbe da se sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi kako je netko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku, poručuje HDZ.

„S obzirom na to da svjedočimo Milanovićevom očajničkom gnjevu i bijesu zbog kraja štrajka u pravosuđu slijedom dogovora Vlade i sindikata, možda će izvanredna sjednica biti prigoda da se analizira i njegovo ponašanje kao premijera koji je išao uvoditi radne obveze i smanjivati plaće štrajkašima. Pritom je plaća, primjerice, sudske zapisničarke, u mandatu Milanovićeve Vlade rasla za 2 eura, dok u mandatu naše Vlade, (srpanj 2023.) raste za više od 400 eura. Stoga, kao i u svemu, zaslijepljen vlastitim kompleksima, Milanović bezobzirno laže“, navode iz HDZ-a.