Banožić: Incident pokazao spremnost obavljanja zadaće unatoč stanju opreme

(Hina/EPA)

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u utorak navečer da su na svu sreću obojica pilota pronađena živa a incident je pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme.

Nažalost imali smo danas incident prilikom redovne obuke, prije svega želim izraziti žaljenje članovima obitelji koji su danas pretrpjeli strah i stres, na svu sreću piloti su pronađeni živi, oni su na pregledu s liječnicima i nadam se da će biti sve u redu, rekao je Banožić na konferenciji za novinare.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske, policije, vojne policije, HGSS-a, vatrogasaca, lovaca i svih koji su se u prvim trenucima uključili u potragu za drugim pilotom i tako doprinijeli da ga pronađu prije mraka.

Jedan pilot ima određene tjelesne ozljede i uskoro se očekuje izvješće o njegovom zdravstvenom stanju.

Ovo je još jedan od trenutaka koji potvrđuje da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko vojno zrakoplovstvo, prije svega u avione četvrte plus generacije, ljude i tehničare, poručio je ministar.

Incident po njegovim riječima pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme.

Istraga će, dodao je biti nastavljena sutra i nada se da ćemo utvrditi što se dogodilo u tehničkom smislu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da je tijekom redovne vježbovne aktivnosti pao avion i da su sve procedure odrađene propisno, poštivale su se mjere sigurnost.

To još jednom pokazuje koliko je odluka o nabavi aviona bila opravdana.

Zahvalio je službama što su brzo pronašle pilota.