Povezite se

Vijesti

Banožić: 12. prosinca rok je Povjerenstvu za odabir ponude borbenih aviona

Objavljeno

-

Ministar obrane Mario Banožić u nedjelju je izjavio kako je 12. prosinca rok Međuresornom povjerenstvu da odluči koju ponudu za nabavu borbenih aviona će predložiti za odabir, a potvrdio je i da će doći do racionalizacije broja zaposlenih u MORH-u za oko 20 posto odnosno 200 do 250 ljudi.

“S obzirom na ponude koje su dostavljene MORH-u 9. rujna, a imamo rok od tri mjeseca, lako se da izračunati da je to 12. prosinca i mislim da ćemo u ta tri mjeseca izvršiti ono što je pred Međuresornim povjerenstvom – period validacije svih ponuda te evaluacije”, rekao je Banožić u Dnevniku HTV-a upitan kada će biti donesena odluka koje će borbene avione Hrvatska nabaviti.

“12. prosinca je rok koji smo zacrtali”, dodao je ministar obrane.

Potvrdio je i da najbolja ponuda ne mora biti i konačna jer, rekao je, Međuresorno povjerenstvo razgovarat će sa svakim ponuditeljem i postoje razni elementi koji će odlučiti o konačnoj odluci (eventualni broj simulatora, paket naoružanja, obuka pilota, otplatni plan, partnerska suradnja među državama), a ministar očekuje da će ponuditelji u razgovorima i “smanjiti” iznos prvotne ponude.

Smatra da Hrvatska treba izbjeći situaciju da joj nebo “čuvaju” druge zemlje što također, naglasio je, košta. “Hrvatska to defnitivno treba izbjeći jer to neće biti besplatno. Ako se to prepusti Mađarskoj ili Italiji, koje se spominje kao jedno od rješenja, to je isto tako plaćen novac, ali nekoj drugoj zemlji”, rekao je.

Milanovićeva izjava nekorektna

Nekorektnom smatra izjavu predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Zoran Milanovića koji smatra da bi prvi izbor trebali biti američki avioni, a u kontekstu činjenice da nitko iz Ureda predsjednika nije član Međuresornog povjerenstva za nabavu borbenog zrakoplova.

“Odluka da ne budu u Povjerenstvu donosi im smanjenu odgovornost i na taj način mogu istupati u javnosti kako to sada rade. Pa čak to, po meni, spada u jedan oblik lobiranja i navijanja za jednu od ponuda što je, po meni, nekorektno”, rekao je Banožić.

Povjerenstvo, jer ono predlaže odluku o nabavi aviona, mjesto je na kojem se treba iznijeti svoj stav, dodao je. “Treba se biti krajnje odgovoran i ne iznositi paušalna rješenja prema medijima. Ne pokušati se dodvoravati, na neki način, određenim ponuđačima i zemljama koje sudjeluju u postupku, nego jasno i glasno stati iza ponude i donijeti cjelovito, jednoglasno rješenje koje će biti na čast Hrvatskoj vojsci i građanima Hrvatske”, dodao je.

Potvrdio je i da je već bilo pritisaka određenih lobija, navevši kao primjer da je nekoliko dana prije podnošenja ponuda objavljena vijest o “lažnoj ponudi koja će biti najbolja od svih” te dodao kako je takva strategija dezinformiranja putem medija i društvenih mreža poznata.

“Vjerujem da će ona biti intenzivnija, kako će se približavati vrijeme donošenja odluke, prema članovima Povjerenstva i Vlade. A siguran sam, ako pristupimo iskreno i čisto kako su članovi Povjerenstva pristupili kod samog slaganja ponuda, uvjeren sam da će rezulat biti jako dobar za sve – za Hrvatsku vojsku i građane Hrvatske”, dodao je ministar Banožić.

Proračun MORH-a zbog korona krize smanjen za pola milijarde kuna (prošle godine iznosio je 5,1 milijardu kuna) te je ministar potvrdio je da će unutar Ministarstva, kako bi se napravile uštede u proračunu odnosno bruto masi plaća, doći do racionalizacije ljudstva za oko 20 posto, odnosno za 200 do 250 ljudi.

Naveo je da će se to nastojati provesti kroz sistematizaciju radnih mjesta te kroz odlazak određenog broja zaposlenih u mirovinu, a u dogovoru sa sindikatom.

(Hina)

Politika

Radnička fronta upozorila na teško stanje u Brodotrogiru

Published

on

Katarina Peović/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Radnička fronta u subotu je ponovno upozorila na teško stanje u Brodotrogiru u kojemu, ističu, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

Radnička fronta u priopćenju navodi da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema stečaj.

“Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti”, ističe Radnička fronta.

Kažu da su im se  javili radnici Brodotrogira koji su za ponedjeljak sazvali skup radnika jer se stanje u škveru uljepšava govorom premijera Andreja Plenkovića u Saboru, koji je na pitanje zastupnice Radničke fronte Katarine Peović odgovorio da su dana jamstva za Brodotrogiru, te da nadležno ministarstvo radi na potrebnim dokumentima kako bi i tamo održali brodogradnju.

“U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje”, navode u priopćenju.

Napominju i kako je “Končar umrežen s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca”.

 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Ličko-senjskoj županiji 11 novozraženih koronavirusom

Published

on

Otočac/Izvor: Nacionalno

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Pet novooboljelih je s područja Gospića, četvero ih je iz Otočca te po jedna oboljela osoba iz Perušića i Plitvičkih jezera.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Dosad je na području Ličko-senjske županije ukupno oboljela 141 osoba. Trenutno su 44 aktivna slučaja a 95 osoba je izliječeno. Dvije osobe su preminule.

U protekla 24 sata testirane su 74 osobe, a u samoizolaciji je 279 osoba.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović o aferi Janaf: Ova istraga nije jasna

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je, u povodu afere Janaf, izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

“Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva miljuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo”,  izjavio je Milanović u Podgariću upitan za USKOK-ovu istragu zbog navodnog namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek ivanićgradskog poduzenika Kreše Peteka.

“Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?”, upitao je Milanović te dodao da njemu “ova istraga nije jasna”.

Peteku se na teret stavlja da je u studenom prošle godine Kovačeviću na ruke platio 1,96 kuna mita kako bi dobio nekoliko poslova. U trenutku primopredaje policija je, uz nalog istražnog suca, prilično detaljno snimila okolnosti pod kojima je Petek nosio novac Kovačeviću.

Inače, predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević bio je 2008. protukandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima u SDP-u, nakon čega je prešao u HNS, a Milanović je danas to potvrdio kao i da su prije nekoliko mjeseci bili zajedno na ručku.

“Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar”, ustvrdio je Milanović.

“Ispada da je praćen jako dugo, da je bio praćen i kada mu je, navodno, ovaj drugi davao dva milijuna kuna. Zašto ih onda zajedno nisu uhapsili sve? Tu završava svaka istraga, imaš corpus delicti, imaš sve. Tak da mi tu dosta toga nije jasno”, odgovorio je Milanović na pitanje o istrazi u aferi Janaf.

S obzirom na to da je Kovačević u vrijeme njegove vlade došao na čelo Janafa, Milanović je rekao da je Kovačevića 2012. na čelo uprave Janafa postavio Radimir Čačić.

Linić je htio provesti porezni nadzor

Upitan za sukob između Kovačevića i nekadašnjeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, Milanoviće je rekao da je u tom sukobu stao na Linićevu stranu i da nije bila riječ ni o kakvom “muljanju”, već je Linić htio provesti porezni nadzor.

“Nije bila stvar korupcije, već Kovačević tada nije dopustio poreznim inspektorima da uđu u zgradu Janafa s obrazloženjem da je riječ o dioničkom društvu. Tu je Linić bio u pravu, ali na kraju je to nekako bilo stišano. Nije se radilo o javnoj nabavi”, rekao je Milanović.

Predsjednik je komentirao i  zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga Hrvatskoj, rekavši da je ono što je  Agencija Standard & Poor’s  rekla dobro,  no i da su rejtinzi rejting agencija  stvar prošlosti.

“U vremenu u kojemu je novac praktički besplatan, njihove prognoze ne znače ništa. Značajnije je što mi  znamo i kojim mi podacima baratamo, a sljedeća godina bi trebala biti godina oporavka i rasta ako se situacija oko korone smiri”, istaknuo je predsjednik  koji je sudjelovao na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske u Podgariću.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije