Povezite se

Gospodarstvo

Banke naplaćuju građanima i do 400 naknada

Objavljeno

-

U moru različitih nameta koji nas svakodnevno pritišću možda se najteže nositi s onima koje nam naplaćuju banke. Kako bi građanima olakšala snalaženje i odabir, Hrvatska narodna banka izradila je preglednik koji omogućuje usporedbu bankovnih naknada. Bankama plaćamo više od 400 naknada, i taj je namet, uz prihod od kamata, najizdašniji izvor njihova prihoda.

Izgubite li kreditnu karticu i o tome obavijestite banku, neke od njih taj će vam poziv naplatiti. Ako vam je kreditna kartica istekla i mijenjate je, banka će vam i to naplatiti. Otvaranje, zatvaranje i vođenje tekućeg računa također nije besplatno. Naplatit će vam i izdavanje potvrde o transakciji, promjeni pina, raniju otplatu rate kredita….. popis je poduži. Banke građanima naplaćuju i do 400 naknada.

– Drugi najizdašniji prihod u bankama jesu te naknade i svaka je banka ima. Banka sama diktira koliko će naplatiti naknadu, set usluga se naplaćuje manje, pod navodnicima, besplatno, govori Zoran Balija, stručnjak za financije.

– Postoje naknade koje izazivaju čuđenje, poput naknade za vađenje veće svote novca, a onda odustanemo. Naplaćuje kad zovemo zbog gubitka kartice, kada izgubimo pin. Banka bez tih naknada može i naravno, da bi od njih mogla odustati, naglašava Balija.

Na godinu za bankarske naknade platimo više od 700 kuna. Banke su dužne u ugovoru navesti sve naknade koje naplaćuju korisnicima.

– Ono što se mora istaknuti je nadmetanje na samom tržištu jer banka nastoji pozicionirati i sebe pa tako i u segmentu naknada, prati se tržište, nastoji se za vlastite klijente naći najbolje moguće rješenje, ističe Dario Gabrić, Erste banka.

Pri sklapanju ugovora s bankom klijent ima pravo znati koliko koja naknada stoji. Banka koja posluje u dvije zemlje primjerice nema istu cijenu naknada.

– Naknade u Hrvatskoj su u prosjeku EU-a, Italija tu prednjači kod njih naknada iznosi više od 240 eura, dok je u Nizozemskoj najniža, 40 eura na godinu. U Hrvatskoj je to 700 kn godišnje, rekao je Lučić.

Osobni bankar nije obvezan reći koji paket usluga može donijeti uštedu. Tek na zahtjev klijenata iznijet će vam usporedbe. Razlike u visini naknade u bankama su velike, no uskoro bi trebale biti izjednačene. 

– Zadnja direktiva EU koja ide prema bankama ide ka tome da se izjednače i smanje troškovi. Nešto slično je bilo u roamingu , govori Balija.

U nekim situacijama naknade su opravdane, ali često klijentima nije jasno što plaćaju. Tako, primjerice, banke redovito naplaćuju naknadu za održavanje računa iako nikomu nije jasno kako se to račun održava. 

Banke ističu da je za klijenta najskuplja opcija dolazak u poslovnicu, odnosno transakcije koje obavljaju na šalteru.
– Digitalni kanali i same naknade su povoljnije nego kada se dolazi u poslovnicu, a pogovotovo kada se plaća gotovinom. Trend koji će se nastaviti su digditalni, odnosno online kanali, istaknuo je Gabrić.

Od studenog prošle godine banke su dužne potrošačima davati dokument o naknadama za najreprezentativnije usluge povezane s računom za plaćanje.

Onima koji smatraju da je njihova banka preskupa, dovoljno je banci u koju žele prebaciti račun dati punomoć i ona će odraditi sav posao vezan za prebacivanje računa.

– Danas je postupak prebacivanja pojednostavljen. Prebacivanje računa je brzo i jednostavno, potpiše se punomoć, a postupak prebacivanja računa obavlja banka. Tko ima minus po računu, može prebaciti račun, ali da bi zatvorio račun mora zatvoriti minus, rekao je Bruno Vukoja iz Direkcije za nadzor platnog prometa HNB-a.

Banke su lani ostvarile dobit od 5,64 milijarde kuna. Uz prihod od kamata, naknade su im drugi najizdašniji izvor prihoda. Stoga potrošačke udruge od regulatora HNB-a traže da utječe na banke kako bi smanjile broj nepotrebnih naknada, prenosi HRT.

Energetika

HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto

Published

on

Dodao

Hrvatska elektroprivreda d.d. je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. Cijena iznosi 0,1825 kn/kWh, što je 8,1 posto manje u odnosu na trenutnu veleprodajnu cijenu plina.

HERA je prethodno za isto razdoblje propisala referentnu (maksimalnu) cijenu po kojoj HEP d.d., kao imenovani opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina može prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge. Propisani iznos od 0,1924 kn/kWh predstavlja smanjenje veleprodajne cijene u odnosu na sadašnju za 3 posto, a što od 1. travnja omogućuje smanjenje prosječne prodajne cijene za kućanstva za oko 1 posto. Uvažavajući trenutne povoljne projekcije kretanja cijena plina na tržištu, Uprava HEP-a d.d. donijela je odluku o dodatnom sniženju veleprodajne cijene za 5,1 posto.

„Hrvatska elektroprivreda još od travnja 2014. godine uspješno obavlja ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina koju nam je u prvom razdoblju povjerila Vlada Republike Hrvatske, a zatim i HERA. Sada, nakon gotovo šest godina iskustva u veleprodaji plina, možemo ustvrditi da smo kvalitetno obavili sve povjerene zadaće, na zadovoljstvo našeg Vlasnika te na zadovoljstvo opskrbljivača plinom, i što je najvažnije, krajnjih kupaca plina.

Možemo jamčiti da ćemo visoku razinu usluge i sigurnosti opskrbe zadržati do kraja razdoblja za koje smo imenovani opskrbljivačem na veleprodajnom tržištu. Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, bili u mogućnosti odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila HERA“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić i naglasio da ta odluka predstavlja iskaz društvene odgovornosti HEP-a i njegov doprinos politikama i mjerama Vlade RH koje za cilj imaju zaštitu i povećanje životnog standarda hrvatskih građana.

Niža veleprodajna cijena plina koju je utvrdio HEP d.d., omogućuje opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva. Kupcima HEP Plina sa sjedištem u Osijeku, cijena plina od 1. travnja 2020. trebala bi se smanjiti za 5,2 posto u odnosu na današnju cijenu, što bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Večernji list: Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.

Published

on

Dodao

Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinentalne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008. godine, piše u utorak Večernji list.

To su Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija u jadranskom dijelu zemlje te Zagrebačka i Krapinsko-zagrebačka županija u unutrašnjosti, navodi dnevnik.

Nakon izlaska iz recesije u Hrvatskoj je stvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta, no da bismo se vratili na razinu zaposlenosti iz rekordne 2008. godine, još treba nadoknaditi 50 tisuća radnih mjesta.

Primjerice, u najbogatijem Zagrebu još manjka 18 tisuća radnih mjesta, Rijeci i okolici oko jedanaest tisuća, Osječko-baranjskoj županiji oko devet tisuća…

Inače, u Zagrebu je zaposleno 460 tisuća osoba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj radi 151 tisuća osoba, dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija sa 113 tisuća zaposlenih radnika.

Nezaposlenost se osipa brže nego što raste zapošljavanja, što je prije svega posljedica iseljavanja, a prema analizi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stopa je nezaposlenosti po županijama od najnižih 3,4 posto u Zagrebu do visokih 18 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je bez posla gotovo svaka peta osoba u radno-aktivnoj dobi, donosi Večernji list.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Benzin neznatno skuplji, dizelu osjetno skočila cijena

Published

on

Dodao

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj od ponoći su na snazi nove cijene goriva

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, cijena benzina prosječno je s 9,925 kuna poskupila na 9,933.

Dizel je prošloga utorka prosječno po litri koštao 9,347, a danas je 9,445 kuna.

Plinsko ulje poskupjelo je s 4,708 na 4,838 kuna.

Autoplin od danas košta 4,631 (prošloga utorka cijena je bila 4,588 kune).

Ucitavanje vijesti

Najčitanije