Bandićeva Stranka rada i solidarnosti osudila incident u Kninu i svaku pojavu nasilja

Milan Bandić

Bandićeva Stranka rada i solidarnosti osudila je u subotu svako nasilje u društvu, a pogotovo nad pripadnicima manjina kakvo se dogodilo u Uzdolju kod Knina gdje je nekoliko mladića u kafiću ozlijedilo pripadnike srpske manjine, priopćili su u subotu iz stranke, ali i istaknuli da se problemi rješavaju kroz hrvatske institucije.

 Pet osoba srpske nacionalnosti lakše je ozlijeđeno u srijedu navečer u Uzdolju kod Knina, kada ih je nekoliko nepoznatih zamaskiranih osoba napalo u kafiću. Isto se dogodilo i u mjestu Đevrske na kninskom području, ali tamo nitko nije ozlijeđen. Lokalni portali pišu da su bili napadnuti jer su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvijezde. 

 Incident u Uzdolju odmah je najoštrije osudio i cijeli hrvatski državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, a policija intenzivno traga za počiniteljima.

 “Takve pojave treba odlučno sankcionirati, a izvršitelje u najkraćem roku privesti pred lice pravde bez obzira na to gdje se i kada to događalo. Ovakve pojave i odnos  prema njima govori o zrelosti društva. Zato nije dovoljna samo osuda nasilničkog čina u Uzdolju, već prije svega treba stvarati uvjete u kojima se takav necivilizacijski čin, atmosfera nesnošljivosti ili govor mržnje ne smije i ne može događati”, ističe se u priopćenju Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

 Napominje se kako nije dovoljna samo osuda pojedinačnih pojava, već zajednički angažman na tome da u društvu “suzbijemo uzroke takvih neprihvatljivih događaja. U suprotnom, preplavit će nas razgovori o frustracijama prošlosti umjesto djelovanja za bolju, prosperitetniju i bogatiju Hrvatsku”, ocjenjuje se.

 Iz BM 365 Stranke rada i solidarnosti kažu da su otvorenost, tolerancija, zajednički život i sigurnost osnovne vrijednosti njihove stranke.

 “To je preduvjet i temelj za razvoj našega društva i od toga nećemo odustati. To smo ostvarili u Zagrebu koji među metropolama zemalja Europske unije prednjači u slobodi življenja, u multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti. Te vrijednosti Zagreb živi punim plućima”, ističe se u priopćenju Bandićeve stranke. 

 Dodaju kako je to načelo na kojem su u Hrvatskom saboru “u Klubu Stranke rada i solidarnosti okupili i zastupnike predstavnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj”.  Smatraju kako je to “preduvjet za stabilan razvoj Hrvatske. Štoviše, tek kada takva načela budu vodilja politike i u našim susjednim zemljama gdje su Hrvati manjinski narod, ostvarit ćemo poticajne susjedske odnose”, stoji u priopćenju. 

Problemi se rješavaju kroz hrvatske institucije, a ne prijetnjom međunarodnim institucijama

  Iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti naglašavaju da se ti problemi rješavaju kroz predstavničku vlast, politiku i institucije u Hrvatskoj, a ne, ‘prijetnjom’ međunarodnim institucijama, kao što su to učinili, kako je navedeno, “neki saborski zastupnici”.

  Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik MiIorad Pupovac najavio je, naime, na konferenciji za novinare u petak da će se nakon nedavnih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj, te poručio kako “više nikoga ništa neće moliti ni tražiti”.

 “Neki saborski zastupnici, umjesto da se stvarno i najaktivnije angažiraju na rješavanju tih problema kroz predstavničku vlast, politiku i institucije u Hrvatskoj, ‘prijete’ da će se obratiti međunarodnim institucijama. Takvima treba jasno reći da se ti problemi mogu riješiti samo u Hrvatskoj, ali za to treba istinski angažman i volja da se problem riješi, a ne puka retorička buka. Buka stvara samo veću buku i ne doprinosi rješavanju problema”, ističe se u priopćenju Stranke rada i solidarnosti.

  Iz BM 365 – Stranke rada i solidarnosti zaključuju da se “kulturu tolerancije treba njegovati od malih nogu i potrebno ju je uvrstiti u odgojno obrazovni program u dječjim vrtićima i školama”.

(Hina)