Bandić: U zagrebačkim domovima za starije nema koronavirusa

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u srijedu da do sada u zagrebačkim domovima za starije nema niti jedne osobe pozitivne na  koronavirus istaknuvši da su u Zagrebu i prije naputka Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranili posjete domovima.

Bandić je na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite napomenuo da u Zagrebu u 11 umirovljeničkih domova na 17 lokacija obitava nešto manje od 3800 korisnika.

Zahvalio se Gradskim tržnicama što su, doslovno provodeći mjere Nacionalnog stožera, na četiri tržnice otvorili kioske da OPG-ovci mogu prodavati svoje proizvode.

Komentirajući tvrdnje predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa da Grad ne koordinira dobro situaciju nakon potresa i da građevinski materijal još uvijek nije uklonjen s ulica, Bandić je rekao da su “kranovi i dizalice u punom kapacitetu, a bit će ih još više”. 

Podsjetio je da je jučer potpisao obustavu izvršenja gradskog proračuna, što će pratiti u iduća dva tjedna, a ako to ne bude dostatno napravit će rebalans proračuna i s njim ići na Gradsku skupštinu.   

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da Zagreb ima ukupno 360 pozitivnih na koronavirus, a dnevno se bilježi oko 15 novooboljelih. U Nastavnom zavodu “Andrija Štampar” jučer je testirano 208 građana, od toga je devet bilo pozitivnih. 

Ukupno 4748 osoba u izolaciji, 12 osoba u karanteni

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” Sandra Šikić izvijestila je da je ukupno 4748 osoba u izolaciji, te 12 osoba u karanteni. Ukupno je pruženo 3153 psiholoških savjeta, jučer 147.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kaže da je devet policijskih službenika pozitivno na koronavirus, a 57 policajaca je u samoizolaciji.

U zagrebačkoj policiji dosad su zaprimili 825 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije te u 245 slučajeva utvrdili da kršenje mjere. Zaprimili su i 1177 dojava o kršenju mjera ograničavanja društvenih okupljanja te u 22 slučaja utvrdili da se radi o trgovinama i ugostiteljskim objektima, a u devet slučajeva građanima. 

Policijska uprava zagrebačka je u zadnjih 24 sata kod 18 osoba utvrdila da nemaju propisane propusnice, a od početka provedbe te mjere 866 osoba nije imalo propusnicu.

Rašić je poručio da je u Zagrebu opće stanje sigurnosti povoljno, a kretanje kriminaliteta zadovoljavajuće te je ukupan kriminalitet u prva tri mjeseca u padu za 14 posto.