Bandić tvrdi da će Imunološki do kraja godine biti na nogama

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je da će Grad Zagreb i Vlada postati partneri Imunološkog zavoda i uložiti sredstva za njegov novi početak rada i očuvanje radnih mjesta.

Upitno je stiže li ova pomoć prekasno jer imunološki zavod čeka povratak na tržište na kojem nisu već 5 godina zbog gubitka proizvodnih dozvola.

“Imunološki je nažalost, to je glavni problem što je i građevno i tehnološki dosta u lošem stanju i u tom smislu je osnovna ideja što prije na novoj lokaciji sagraditi prostor u kojem bi se prerađivala plazma”, rekao je Kujundžić.

Šesteročlano povjerenstvo proteklih 6 mjeseci radilo je na sporazumu koji je krajem ožujka upućen Vladi i Gradskoj skupštini.

“Grad Zagreb će po tom uplatiti 50 milijuna kuna, isto tako Vlada, a do konca godine još 60 milijuna kuna mi i Vlada i nekih 220 milijuna kuna u ovoj godini će biti dostatno da Imunološki prohoda”, najavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Problem Imunloškog zavoda podrazumijeva dodatna ulaganja u infrastrukturu i od države. Iz Ministarstva financija poručuju kako nisu još skroz uključeni u cijelu priču.

“Vidjet ćemo na koji način ćemo to riješiti, ta problematika očito traje dulji niz godina, u ovom trenutku nemam nikakve nove informacije koje bi vam mogao reći”, izjavio je ministar Zdravko Marić.

Nova tvornica pokazala se kao jedina moguća opcija, unatoč milijunima kuna uloženih u obnovu sustava vode u postojećem prostoru, ne bi li se na aktualnoj lokaciji ipak pokrenuo dio proizvodnje ugašene još 2013. godine.

“Za imunološki je plan sačuvati radna mjesta i sačuvati proizvodnju plazme odnosno derivata plazme u fazi a u Hrvatskoj, pokrenuti je što prije. A drugo je onda vidjeti sa cjepivima kako i njih pokušati sačuvati, hoćemo li sami ili s nekim svjetskim partnerom što je jedno veliko globlano tržište koje nije lako osvajati”, rekao je ministar Milan Kujundžić.

Otkako je Imunološki izgubio proizvodne dozvole za preradu krvne plazme i proizvodnju bakterijskih cjepiva ostali su i bez 70 posto ukupnog prihoda. Zagrebački gradonačelnik tvrdi – do kraja godine Imunološki će biti na nogama. (N1)