Povezite se

Vijesti

Bandić tijekom obilježavanja 110. godišnjice ZV-a obećao njegov redizajn

Objavljeno

-

Izvor: Facebook

Do konca sljedeće godine započeti će redizajn Zagrebačkog velesajma (ZV) koji će uz ostalo uključivati najsuvremenije izložbene prostore, kongresni centar te hotel, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak, tijekom svečane akademije povodom 110. obljetnice ZV-a.

“ZV je simbol grada i njegov zaštitni znak”, kazao je Bandić dodavši da je snaga Velesajma već dugo prepoznata izvan državnih granica.

Istaknuo je, međutim, da je neke njegove paviljone odavno pregazilo vrijeme budući da je veliki broj objekata izgrađen za neka druga vremena.

“Došlo je vrijeme za novi poslovni kompleks”, smatra gradonačelnik koji je obećao da će do konca 2020. započeti redizajn ZV-a.

Gradit će se i redizajnirati, uz ostalo, novi izložbeni prostori, najsuvremeniji kongresni centar, čak i hotel, taj će dio grada, kako je naveo, postati centar izvrsnosti, moderna četvrt.

Bivšeg gradonačelnika Većeslava Holjevca označio je svojim uzorom, čovjekom koji je 24 sata dnevno živio za svoj grad. Bandić je ujedno, tijekom svečanosti, uz ostale, nagrađen poveljom ZV-a povodom 110. godišnjice velesajma, ali i njegovog novog uzleta.

Tijekom svečane akademije istaknuto je da je preteča aktualnog ZV-a bio Zagrebački Zbor kao i da je tijekom dugih desetljeća ZV gradio svoj brend sve dok nije stao uz bok najjačih svjetskih sajmova.

Najprije je imao izlagački, a potom sajamski koncept. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća imao je u prosjeku 3.500 izlagača, dok je osamdesetih bio među 11 najjačih sajmova na svijetu.

Danas je ZV godišnje popunjen 270 dana ima u prosjeku 750.000 posjetitelja, deset velikih i dva manja paviljona na 560.000 četvornih metara. Mnogi su paviljoni, međutim, sada zapušteni.

ZV hrvatska i zagrebačka gospodarska poveznica sa svijetom

Direktorica ZV-a Dina Tomšić tu je instituciju nazvala hrvatskom i zagrebačkom gospodarskom poveznicom sa svijetom.

Istaknula je da je u 110 godina svojeg postojanja ZV prolazio bolje i lošije dane no i da je uvijek ispisivao svoju povijest i povijest hrvatskih kompanija.

“To je uvijek bilo istinsko mjesto susreta istoka i zapada”, navela je Tomšić podsjetivši i da je tijekom Domovinskog rata ZV bio jaki logistički centar.

“Sajmovi spajaju ljude i temelj su izravne komunikacije, kontakta oči u oči”, rekla je Tomšić dodavši i da Zagreb, zajedno sa svojim sajmom, napreduje kao grad.

Posljednjih godina, kazala je, ZV doživljava novi uzlet uz podršku grada.

“Plan nam je rasti i pružati još više”, zaključila je Tomšić.

Operativna direktorica Međunarodne sajamske unije (UFI) Sonia Thomas naglasila da Zagreb ima važno mjesto u toj uniji. Uz ostalo i jer je Zagreb, davne 1925. godine,  bio jedan od njezinih utemeljitelja i osnivača.

 UFI je u Zagrebu održao nekoliko svojih kongresa, a Thomas se nada da će se i za 10 godina, za 120. godišnjicu ZV-a, u glavnom hrvatskom gradu održati još jedan njihov kongres.

Svijet

Kuvajtske luke obustavljaju putnički promet s Iranom zbog straha od koronavirusa

Published

on

Kuvajtske lučke vlasti do daljnjeg su obustavile kretanje ljudi prema Iranu i iz njega zbog zabrinutosti od izbijanja koronavirusa u toj zemlji, priopćila je rano u petak državna novinska agencija KUNA.

Petoro Iranaca koji su testirani u četvrtak na koronavirus pokazali su se pozitivnima, od kojih su dvojica umrli od respiratorne bolesti, priopćilo je iransko ministarstvo zdravstva.

Kuwait Airways u četvrtak je obustavio sve letove za Iran po savjetu kuvajtskog Ministarstva zdravlja i tijela civilnog zrakoplovstva.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Kineska provincija Hubei 20. veljače zabilježila 411 novih slučajeva koronavirusa

Published

on

U središnjoj kineskoj provinciji Hubei u četvrtak je zabilježeno 411 novih slučajeva koronavirusnih infekcija, objavilo je u petak zdravstveno povjerenstvo te provincije, u odnosu na 349 slučajeva dan ranije.

Ukupni akumulirani broj iznosi 62.442 potvrđenih slučajeva koronavirusa u provinciji Hubei.

Na kraju četvrtka broj smrtnih slučajeva u Hubeiju dosegao je 2.144, što je više za 115 u odnosu na prethodni dan.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Otvoren tradicionalni bal u Bečkoj državnoj operi

Published

on

 Tradicionalni 64. bal u Bečkoj državnoj operi “Wiener Opernball 2020” otvoren je u četvrtak navečer, a na njemu su se okupili brojni uglednici iz kulturnog, političkog i gospodarskog  života Austrije i njihovi gosti iz inozemstva među kojima i hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat.

Bal je jedan od najznačajnijih godišnjih kulturnih događaja u austrijskoj metropoli. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena, koji ga je ocijenio lijepom tradicijom koja spaja umjetnike, političare i njihove goste iz inozemstva, a kako je rekao uoči otvorenja, bit će prilika i za  razgovore o klimatskim promjenama i stvaranje partnerstva za zaštitu klime.

Ministar Horvat ocijenio je da je ovaj bal “velika svečanost duge tradicije”. Dodao je da je to prigoda za susrete, razgovore i dogovore o unapređenju gospodarske suradnje.

Ta kulturna manifestacija otvorena je intoniranjem austrijske i europske himne te mimohodom i plesom 144 debitanata – mladih parova iz jedanaest država.

Na svečanom otvorenju nastupio je baletni ansambl i orkestar Bečke državne opere, poljski tenor Piotr Beczala i sopranistica Aida Garifullina. Pod ravnanjem američkog dirigenta Jamesa Conlona izvedena su djela: Frederica Chopina, Jacquesa Offenbacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta,Giacoma Puccinija, Giuseppea Verdia, Emmericha  Kalmana i Johanna Straussa mlađeg uz nezaobilazni valcer “Na lijepim plavom Dunavu”.

Bal moćnih i bogatih, kako nazivaju tu kulturnu priredbu u Bečkoj državnoj operi, okupio je više od 5000 posjetitelja.

Gost austrijske ministrice za Europu Karoline Edtstadler je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promicanje  europskog načina života Margaritis Shinas. 

“Bal je  svečanost umjetnika, mjesto susreta, dogovora  i zabave”, rekao je ravnatelj Bečke državne opere Dominique Meyer, kojemu je poslije desetogodišnjeg  mandata na čelu Bečke opere to oproštajni bal kao i za organizatoricu Mariju Großbauer.

Od raskošnog i glamuroznih bala u Bečkoj državnoj operi organizatori očekuju zaradu oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica koštala je 330 eura a najskuplja loža više od 23 tisuće eura. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije