Bandić tijekom obilježavanja 110. godišnjice ZV-a obećao njegov redizajn

Do konca sljedeće godine započeti će redizajn Zagrebačkog velesajma (ZV) koji će uz ostalo uključivati najsuvremenije izložbene prostore, kongresni centar te hotel, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak, tijekom svečane akademije povodom 110. obljetnice ZV-a.

“ZV je simbol grada i njegov zaštitni znak”, kazao je Bandić dodavši da je snaga Velesajma već dugo prepoznata izvan državnih granica.

Istaknuo je, međutim, da je neke njegove paviljone odavno pregazilo vrijeme budući da je veliki broj objekata izgrađen za neka druga vremena.

“Došlo je vrijeme za novi poslovni kompleks”, smatra gradonačelnik koji je obećao da će do konca 2020. započeti redizajn ZV-a.

Gradit će se i redizajnirati, uz ostalo, novi izložbeni prostori, najsuvremeniji kongresni centar, čak i hotel, taj će dio grada, kako je naveo, postati centar izvrsnosti, moderna četvrt.

Bivšeg gradonačelnika Većeslava Holjevca označio je svojim uzorom, čovjekom koji je 24 sata dnevno živio za svoj grad. Bandić je ujedno, tijekom svečanosti, uz ostale, nagrađen poveljom ZV-a povodom 110. godišnjice velesajma, ali i njegovog novog uzleta.

Tijekom svečane akademije istaknuto je da je preteča aktualnog ZV-a bio Zagrebački Zbor kao i da je tijekom dugih desetljeća ZV gradio svoj brend sve dok nije stao uz bok najjačih svjetskih sajmova.

Najprije je imao izlagački, a potom sajamski koncept. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća imao je u prosjeku 3.500 izlagača, dok je osamdesetih bio među 11 najjačih sajmova na svijetu.

Danas je ZV godišnje popunjen 270 dana ima u prosjeku 750.000 posjetitelja, deset velikih i dva manja paviljona na 560.000 četvornih metara. Mnogi su paviljoni, međutim, sada zapušteni.

ZV hrvatska i zagrebačka gospodarska poveznica sa svijetom

Direktorica ZV-a Dina Tomšić tu je instituciju nazvala hrvatskom i zagrebačkom gospodarskom poveznicom sa svijetom.

Istaknula je da je u 110 godina svojeg postojanja ZV prolazio bolje i lošije dane no i da je uvijek ispisivao svoju povijest i povijest hrvatskih kompanija.

“To je uvijek bilo istinsko mjesto susreta istoka i zapada”, navela je Tomšić podsjetivši i da je tijekom Domovinskog rata ZV bio jaki logistički centar.

“Sajmovi spajaju ljude i temelj su izravne komunikacije, kontakta oči u oči”, rekla je Tomšić dodavši i da Zagreb, zajedno sa svojim sajmom, napreduje kao grad.

Posljednjih godina, kazala je, ZV doživljava novi uzlet uz podršku grada.

“Plan nam je rasti i pružati još više”, zaključila je Tomšić.

Operativna direktorica Međunarodne sajamske unije (UFI) Sonia Thomas naglasila da Zagreb ima važno mjesto u toj uniji. Uz ostalo i jer je Zagreb, davne 1925. godine,  bio jedan od njezinih utemeljitelja i osnivača.

 UFI je u Zagrebu održao nekoliko svojih kongresa, a Thomas se nada da će se i za 10 godina, za 120. godišnjicu ZV-a, u glavnom hrvatskom gradu održati još jedan njihov kongres.