Bandić: “Srbi ne trebaju pljeskati Oluji kao ni Hrvati JNA i Šljivančaninu…”

Milan Bandić/Nacionalno/D.Prša

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je održao konferenciju za medije na temu “Aktualna politička situacija u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu”.

Na konferenciji za medije komentirao je zategnute odnose sa Srbijom za vrijeme obilježavanja obljetnice Oluje:

– Što je preostalo? Samo tući u ratne trube i vraćati se u povijest, rekao je Bandić pa citirao srpskog pjesnika Branka Miljkovića: Ubi me prejaka riječ.

Rekao je da se tijekom posjeta Srbiji osjećao kao da je u Zagrebu. Pitao se “gdje je catch” pa odgovorio – u prosječnoj penziji u Srbiji 200 eura, plaći 400 eura, odnosno iseljavanju mladih iz Hrvatske.

Dodao je da ne treba očekivati da Srbi, koji su na traktorima otišli u Beograd, plješću Oluji, ali je pozvao i “prijatelje u Srbiji da ne očekuju od ljudi da plješću JNA i Šljivančaninu”.

– Pozivam one koji mjere u decibelima svoje argumente i poručujem – kad čovjek pokuša etiketirati drugog, najviše govori o sebi, rekao je Bandić.

Na pitanje kako bi on reagirao da je bio na skupu na kojem je Aleksandar Vučić usporedio Hitlerovu Njemačku s Hrvatskom nije dao odgovor, ali je još jednom citirao Branka Miljkovića:

– Poraz ne može biti pobeda ma koliko veliki bio. Ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju. Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj.

Osvrnuo se i na nezadovoljstvo nekih građana zbog radova na Rotoru u Zagrebu.

– Ja mogu pahuljice loviti prije nego što padnu na zemlju, ali ne mogu graditi podvožnjak u zraku.