Bandić sa radia poručio slušateljicama: “Neće mene nitko j….”

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Ogranci Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HRT-u osudili su u četvrtak napad zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na voditelja emisije “Zagrebi po Zagrebu” Radio Sljemena Ivana Hlupića i vulgarne riječi upućene slušateljicama.

Nakon što je voditelj emisije postavio pitanje gradonačelniku da komentira informaciju kako ima 24 sata da riješi problem vlasništva zemljišta kod okretišta tramvaja u Prečkom, Bandić se okomio na njega uz optužbe da putem etera promovira nasilje, ističu HND i SNH.

“Samo vas molim, razgovarate s gradonačelnikom. Uozbiljimo stvar! Ja sam institucija Grada i gradonačelnik, a ne klošar! Nema prijetnji u demokratskoj Hrvatskoj. Vi promovirate to ucjenjivanje, nemojte to raditi”, obrušio se Bandić na Hlupića.

Nakon javljanja slušateljica koje su kritizirale njegov nastup u emisiji, Bandić je nastavio u neprimjerenom tonu: “Ja sam pristao biti u vašoj emisiji da pomognemo građanima, a ono što prenose drugi mediji, a onda to prenosite vi, je nekorektno. Može gospođa govoriti što hoće, neće mene nitko j.. Neće skrenuti s mog puta istine i dostojanstva… Zašto to radite, sa čim se hranite”.

HND i SNH smatraju da je takvo ponašanje nedopustivo i neprimjereno za svakog pojedinca, a od Bandića zahtijevaju da se javno ispriča voditelju emisije i slušateljicama.

U priopćenju podsjećaju kako su upravo zbog takvih učestalih vrijeđanja novinarki i novinara, koje prakticiraju političari izbjegavajući odgovore na novinarska pitanja, HND i SNH nedavno pokrenuli zajedničku kampanju pod nazivom “Samo odgovorite na pitanje”.

“Naš je posao postavljati pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovaraju, a da nas pritom ne vrijeđaju i ponižavaju. Iz današnjeg primjera gradonačelnika Bandića vidimo da se neprimjereno ponašanje proširilo i prema našim slušateljima i gledateljima.  Dok oni na najodgovornijim pozicijama u društvu javno i jasno ne osude ovakvo ponašanje, ostaje nam još jednom ponoviti #samoodgovoritenapitanje”, navodi se u priopćenju.