Bandić sa ministrima Krstičevićem i Medvedom o vojnim pitanjima

Danas je u uredu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića održan sastanak s ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem te ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Bila je to prigoda da razgovaraju o tri projekta na kojima Grad i resorna ministarstva surađuju, odnosno na proširenju vojnoga groblja na Mirogoju, gradnji Spomenika domovini te Vojnog muzeja.

Uslijedio je obilazak lokacije za spomenik Domovini i bivšu tvornicu Gredelj kao moguće lokacije za Vojni muzej.

Naime, po zamisli autora, ujedno i arhitekta Nenada Fabijanića Spomenik domovini, trebao bi biti postavljen na Trgu Stjepana Radića, između zgrade Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”.

Dok bi Vojni muzej trebao bi biti uređen do 2020. u dijelu kompleksa bivše tvornice “Janko Gredelj”, s južne strane Glavnoga željezničkog kolodvora, između zgrade Paromlina i Autobusnog kolodvora, a u neposrednoj blizini vojnog muzeja, a prema prijašnjem planu, trebao bi biti i muzej željeznice.

Bila je to prigoda da se razgovara i o formiranju vojnoga groblja na Mirogoju, odnosno proširenju vojnog groblja, kao što imaju Amerikanci za borce Vijetnamskog rata ili groblje Arlington gdje je pokopan svaki američki vojnik bez obzira kad je pao, tako ćemo i mi imati produžetak vojnog groblja na Mirogoju s dovoljnim kapacitetima da se hrvatski branitelji dostojno mogu pokopati, odnosno da im se da počast”, rekao je nakon sastanka zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Krstičević iskazao je činjenicu da Zagreb i Ministarstvo obrane imaju dobru suradnju, koja je potrebna ali i od interesa svih ljudi i u gradu i u cijeloj zemlji, te dodao da projekti o kojima su razgovarali od iznimnog su značaja za državu.

Iskazao je značajnim ideju o izgradnji Vojnog muzeja, jer Hrvatska ima dugu vojnu povijest. Sada je na nama da li ćemo uspjeti za 25 ili 30 godina od pobjede u Oluji da imamo jedan Vojni muzej koji je opet u funkciji hrvatske povijesti, budućnosti, a koji će biti i u funkciji turističke atrakcije. Svaka metropola u Europi ima vojni muzej i mislim i da naša zemlja zaslužuje to”, istaknuo je Krstičević. 

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je da su projekti od iznimne važnosti i imaju svoju važnu povijesnu dimenziju i za očuvanje povijesnih vrijednosti.

“Radi se o jednom od pitanja koje uslijed velikog pobola i smrtnosti branitelja sve više pred nas stavlja izazov osiguravanja i kvalitetnog rješavanja ovog pitanja, stoga ćemo i ovo u okviru svih ovih projekata posebnu pozornost posvetiti rješavanju tog pitanja kako bi obitelji hrvatskih branitelja unaprijed znale i imale informaciju o tome gdje je moguće sahraniti svog člana obitelji, branitelja. Sve su to iznimno bitna pitanja i Ministarstvo branitelja u potpunosti podržava sve ove projekte i kao i dosad u uskoj suradnji sa službama Grada Zagreba stavljamo svoje resurse na raspolaganje”, rekao je Medved.