Bandić protiv izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Konferencija za medije Stranke rada i solidarnosti

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u utorak se usprotivio prijedlogu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi jer osobi bez pedagoških kompetencija omogućava da pri zapošljavanju bude u prednosti pred učiteljem.

Bandić je posebno apelirao na ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da odustane od tog “suludog prijedloga” jer će time pomoći svima, a najviše hrvatskim učiteljima.

“Ne znam zašto ovako degradira hrvatskog učitelja, ali znam da ćemo mi u Klubu Stranke rada i solidarnosti poduzeti sve što je u našoj moći da zaštitimo hrvatsku školu, djecu i učitelje”, poručio je Bandić s konferencije za novinare.

Bandić je optužio Divjak da je nakon provedene javne rasprave i e-savjetovanja “pod krinkom godišnjih odmora” ubacila u prijedlog zakona novi članak koji u nepovoljni položaj stavlja učitelja razredne nastave s pojačanim studijem određenih nastavnih predmeta, poput nastave matematike, stranih jezika, likovnog odgoja ili informatike za učenike osnovne škole, od 5. do 8. razreda.

Posebno je upozorio da se izmjenama u članku 105. omogućuje da se na mjesto učitelja prioritetno zapošljava osoba koja nije učitelj, nego je završila neki drugi studij.

“Svaka čast drugim studijima, ali ako se taj prijedlog usvoji osoba bez pedagoških kompetencija bit će u prednosti pri zapošljavanju u osnovnoj školi pred učiteljem s pedagoškim kompetencijama”, naglasio je Bandić.

Najavio je da će zbog toga uputiti Vladi amandman koji će, uvjeren je, premijer Andrej Plenković prihvatiti, a ako se to ne dogodi onda će u Saboru glasovati protiv takvog prijedloga.