Bandić pokušava ‘eliminirati’ petorku Brune Esih?

Foto: Nacionalno

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nastavit će vrbovati zastupnike u Gradskoj skupštini kako bi neutralizirao petero skupštinara Brune Esih s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, uvjereni su Bandićevi koalicijski partneri iz HDZ-a, ali i oni iz redova nezavisne Sandre Švaljek.

Drugo je pitanje hoće li Bandić u tome i dalje imati uspjeha nakon što je uspio preoteti zastupnika SDP-a Radenka Tomića. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik stranke Brune Esih Nezavisni za Hrvatsku, na sve samo odmahuje rukom. “O tome ne mislim ništa, on radi svoje, a mi svoje. Nismo mala djeca”, kratak je bio Hasanbegović.

Bandićev prvi plan, doznaje Večernji list, bio je da preko šefa HDZ-a Andreja Plenkovića nagovori Darinka Kosora da osmero zastupnika Sandre Švaljek, čiji je i Kosor zastupnik, u Skupštini s Bandićevom strankom i HDZ-om formira većinu. Budući da je Kosor to odbio, Bandić i HDZ većinu su sklopili sa zastupnicima Brune Esih.

Budući da je HSLS Darinka Kosora na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om, bilo je očekivano, a sada se i potvrdilo, da je Kosor bio prva meta Milana Bandića i HDZ-a. Nije isključeno da se i dalje pokušava odigrati takva kombinacija jer Hasanbegović i Bruna Esih nisu po volji ni Plenkoviću (iz čijih su se redova odmetnuli), ali izvori bliski Darinku Kosoru tvrde da je ta opcija sasvim otklonjena.

Izvori iz HDZ-a smatraju da će Bandić u privlačenju novih zastupnika pucati i na SDP i na skupštinare Sandre Švaljek, dok Darinko Kosor smatra da će na udaru biti SDP-ovci, a uvjeren je da njegovi i Švaljekičini zastupnici sigurno neće pretrčati u Bandićevu i HDZ-ovu većinu. “Naša struktura skupštinskih zastupnika je posebna, svatko od njih ima svoju karijeru i neće biti prebjega. Bandić može pecati u redovima SDP-a, što sam predvidio odmah nakon lokalnih izbora da će tako biti. On sto posto vrbuje nove zastupnike, ali nisam siguran da će mu uspjeti upecati još četiri čovjeka”, komentirao je Kosor.

U zagrebačkom HDZ-u drže da se Bandić neće zaustaviti na tijesnoj većini i da “sigurno neće visiti na jednom ili dva mandata” koliko ima iznad potrebne većine.  “Ne vjerujem da će spavači u prvoj fazi odmah prijeći Bandiću, poput Radenka Tomića, ali kasnije bi se i službeno mogli pridružiti vladajućoj većini”, procjenjuje izvor iz zagrebačkog HDZ-a. Osim u SDP-u i među zastupnicima Sandre Švaljek, Milan Bandić nema drugog bazena u kojem bi mogao zagrabiti nove zastupnike. Među ekipom iz ‘Zagreb je naš’ nema što tražiti, a HDZ-ovi skupštinari ionako su mu partneri, piše Večernji list.