Povezite se

Crna Kronika

Bandić na suđenju u aferi Bundekfest: Estet sam koji se bavi vizijama, a ne detaljima

Objavljeno

-

Svjedočenjem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je ustvrdio kako isključivo on donosi odluke koja će se manifestacija održati u gradu, ali i kako je on ”estet koji se bavi vizijama, a ne detaljima”, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u aferi Bundekfest u kojoj Uskok tereti Ratimira Jurekovića, Josipa Nalisa, Josipa Katića, Zdenka Antunovića i Tedija Lušetića za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja jer su omogućili da neke tvrtke mimo javnog natječaja dobiju organizaciju manifestacija.

Bandić je tijekom svjedočenja izjavio da su manifestacije Adventfest 2013. i Bundekfest 2014. njegove ideje kojima je htio podići turističku ponudu i promidžbu Grada Zagreba. Pritom je dodao kako je organizator tih manifestacija bio Grad Zagreb, dok je posao organizacije bio povjeren gradskim uredima za kulturu i poljoprivredu, koncertnoj direkciji te Odjelu za turizam Gradskog ureda za gospodarstvo.

Na upit sutkinje Danijele Kustec što zna o objektu na Trgu bana Jelačića koji je podignut za Advent 2013. Bandić je kazao kako je on osobno otvorio Zagrebačku adventsku kuću te da su ”šatori koji su na tom mjestu bili prijašnjih godina više bili za šumu i lov, dok je za Jelačić plac bila primjerenija Zagrebačka adventska kuća”.

Upitan za tijek sastanaka u povodu organizacije i sadržaja manifestacija, Bandić je izjavio kako se ne sjeća detalja, jer u ”suprotnom ne bi bio šest puta zagrebački gradonačelnik” te je dodao kako on odlučuje koja će se manifestacija održati u Zagrebu.

‘Karate potezi’ u sudnici

”Ujutro se probudim i sam sebi predložim. Potom određujem i donosim odluku koja će se manifestacija održati. Meni nitko ništa ne predlaže”, izjavio je gradonačelnik.

Na upit zamjenika ravnateljice Uskoka Saše Manojlovića poznaje li optužene, Bandić je kazao da ih poznaje, zatraživši pritom zaštitu sutkinje zbog tužiteljeve gestikulacije.

”Ne morate tu demonstrirati karate poteze i skakati sa stolca. To je pitanje za psihologa. Bojim se. Molim vas, gospođo sutkinjo da me zaštitite. Ja nisam hrabar čovjek. Mene su dva-tri puta napali u mračnoj ulici i ja se bojim agresije”, kazao je Bandić. Pritom je istaknuo da se ne sjeća tko je organizirao Bundekfest, Rujanfest i Adventfest ni detalja sastanaka oko organizacije gradskih manifestacija za što su odgovorni njegovi suradnici.

Jureković je, po tvrdnjama Uskoka, od listopada 2013. do siječnja 2014. kao stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu od tadašnjeg ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića. Nalis je potom izbjegao postupak javne nabave te je Katiću omogućio pružanje usluga u šatoru gdje je promet procijenjen na najmanje 4,1 milijun kuna.

Iskorišteni autoritet za sklapanje ugovora

Lušetića terete da je kao zamjenik pročelnika za kulturu od srpnja do listopada 2013. iskoristio svoj autoritet i protivno Zakonu o javnoj nabavi naredio Nalisu, kao šefu ustanove koja je bila tehnički izvršitelj Bundekfesta, da sklopi ugovore s tvrtkama koje je on prethodno odabrao. Time je dvjema obrtima i jednoj tvrtci navodno omogućio poslove vrijedne više od 880 tisuća kuna.

Godinu kasnije sličan je posao, navodno, odradio Antunović kao glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza. Nakon što ga je gradonačelnik Milan Bandić 2014. zadužio da u ime grada vodi organizaciju Bundekfesta, od Nalisa je zatražio da pružanje usluga ugovori s prethodno odabranim zakupcima pa je Nalis poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna dodijelio trima tvrtkama i jednom obrtu.

Uskok Antunovića tereti i da je 2011. tražio mito od čelnika tvrtke koja je organizirala “Zagrebački karneval 2011”, a sve nakon što se s interesom za organizaciju te manifestacije tvrtka obratila Uredu gradonačelnika.

Crna Kronika

Uskok istražuje Kujundžića i ugovore s dobavljačima KB Dubrava

Published

on

Državno odvjetništvo, Uskok i policija pokrenuli su izvide vezane za bivšeg ministra Milana Kujundžića te za KB Dubrava, u kojoj je Kujundžić bio ravnatelj u dva mandata.

Kako se neslužbeno doznaje, izvidi su započeli neposredno prije Kujundžićeve smjene, i to na osnovi medijskih napisa o njegovoj imovinskoj kartici odnosno o načinu stjecanja nekoliko nekretnina.

Dnevnik neslužbeno doznaje da se najviše pozornosti pridaje kući na Markuševcu, u kojoj žive supružnici Kujundžić, zbog činjenice da su kuću kupili od tvrtke Zidni vrt, koja je bila u vlasništvu Tatjane Kujundžić.

Samim time, doznaju, opet se aktualizirala priča o toj tvrtki i navodima iz 2008. godine kad je KB Dubrava, dok je na čelu bio Kujundžić, imala ugovore sa zastupnikom Olympusa Nevenom Mrkšom. Obitelj Mrkša bila je tada u susjedstvu obitelji Kujundžić, a Kujundžićeva i Mrkšina supruga u to vrijeme su i poslovno surađivale, upravo u biznisu s nekretninama.

U to vrijeme govorilo se kako Kujundžić kao ravnatelj KB-a Dubrava upravo zbog tih prijateljsko-poslovnih odnosa daje milijunske ugovore Olympusu, što su obje strane demantirale.

Iako tvrtka Zidni vrt više ne postoji, a Mrkša više nije zastupnik Olympusa, nego njihove proizvode prodaje preko vlastite tvrtke, poveznica Mrkše i Kujundžića i dalje postoji.

Sporna je naime – a upravo to, među ostalim, navodno provjeravaju nadležni organi – tvrtka Smart Medical d.o.o. koju je Mrkša osnovao 2016., samo dva mjeseca nakon što je Kujundžiću započeo ministarski mandat. Mediji su otkrili kako je tijekom 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o.

Jutarnji doznaje da su djelatnici PNUSKOK-a prošlog tjedna izuzimali dokumentaciju iz bolnica koje imaju ugovore sa Smart Medicalom. Među ostalim, istražitelji su bili i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zatražili sve ugovore koje je ta tvrtka potpisivala s tom bolnicom.

Uskok se navodno bavi i revizijom iz 2011., kad je Kujundžić bio ravnatelj, a kada je mimo natječaja nabavljeno robe u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna.

Predmet izvida navodno je i izgradnja dnevne bolnice, ali i vlasništvo nad kafićem u KB-u Dubrava za koji se priča da su mu stvarni vlasnici Milan Kujundžić i Edita Burčul, pomoćnica ravnatelja za financije, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

VIDEO/PUZ: Osumnjičeni dvojac krijumčario četvoricu Egipćana

Published

on

Screnshot

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Belgije koji su preinačenim teretnim vozilom prevozili četvoricu Egipćana bez dokumenata.

Dvojac je Egipćane prevozio u preinačenom teretnom vozilu belgijskih registarskih oznaka, a uočeni su u nedjelju na izlazu naplatne postaje Zagreb – Istok, u smjeru Zagreba.

Zaustavljeni su na čvoru Rugvica, gdje je policija između sjedala i teretnog prostora uočila dodatni teretni prostor te su nakon demontaže pregrade pronašli četiri muške osobe bez osobnih dokumenata.

“Sumnja se da su osumnjičenici u Belgiji preuzeli teretni automobil, preinačen i improviziran za prijevoz osoba, došli u Zagreb i smjestili se u hotel. Nakon što su zaprimili rutu kretanja, sumnja se da su na autocesti A3 preuzeli četiri strana državljana, zatvorili ih u odvojeni preinačeni dio automobila, a zatim krenuli prema Sloveniji. Na taj način su, iz koristoljublja prevozili strane državljane i omogućili im da se protuzakonito kreću po Republici Hrvatskoj, a njihov daljnji prijevoz su spriječili zaustavili policijski i carinski službenici”, navode iz PUZ-a.

Dodaje se kako su Belgijci nakon dovršene istrage predani pritvorskom nadzorniku te je podnijeta prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

U kući u Međimurju nađeno mrtvo tijelo žene, sumnja se na nasilnu smrt

Published

on

Foto: emedjimurje

U kući u Međimurju – Novakovcu, pronađeno je mrtvo tijelo ženske osobe starije životne dobi.

Policija je oko 18 sati zaprimila dojavu da je u kući u Novakovcu u Ulici Vladimira Rojka pronađeno mrtvo tijelo starije ženske osobe. 

Policija na terenu, u tijeku su istraživanja i još nema nikakvih detalja o ovom događaju, no iz PU međimurske su potvrdili da se sumnja na nasilnu smrt.

Podsjetimo, Međimurje je već danas šokirala tragična vijest o smrti 37-godišnjakinje u Piškorovcu. 

Po izjavama susjeda, ubijena ima 80 godina.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije