Povezite se

Crna Kronika

Bandić na suđenju u aferi Bundekfest: Estet sam koji se bavi vizijama, a ne detaljima

Objavljeno

-

Svjedočenjem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je ustvrdio kako isključivo on donosi odluke koja će se manifestacija održati u gradu, ali i kako je on ”estet koji se bavi vizijama, a ne detaljima”, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u aferi Bundekfest u kojoj Uskok tereti Ratimira Jurekovića, Josipa Nalisa, Josipa Katića, Zdenka Antunovića i Tedija Lušetića za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja jer su omogućili da neke tvrtke mimo javnog natječaja dobiju organizaciju manifestacija.

Bandić je tijekom svjedočenja izjavio da su manifestacije Adventfest 2013. i Bundekfest 2014. njegove ideje kojima je htio podići turističku ponudu i promidžbu Grada Zagreba. Pritom je dodao kako je organizator tih manifestacija bio Grad Zagreb, dok je posao organizacije bio povjeren gradskim uredima za kulturu i poljoprivredu, koncertnoj direkciji te Odjelu za turizam Gradskog ureda za gospodarstvo.

Na upit sutkinje Danijele Kustec što zna o objektu na Trgu bana Jelačića koji je podignut za Advent 2013. Bandić je kazao kako je on osobno otvorio Zagrebačku adventsku kuću te da su ”šatori koji su na tom mjestu bili prijašnjih godina više bili za šumu i lov, dok je za Jelačić plac bila primjerenija Zagrebačka adventska kuća”.

Upitan za tijek sastanaka u povodu organizacije i sadržaja manifestacija, Bandić je izjavio kako se ne sjeća detalja, jer u ”suprotnom ne bi bio šest puta zagrebački gradonačelnik” te je dodao kako on odlučuje koja će se manifestacija održati u Zagrebu.

‘Karate potezi’ u sudnici

”Ujutro se probudim i sam sebi predložim. Potom određujem i donosim odluku koja će se manifestacija održati. Meni nitko ništa ne predlaže”, izjavio je gradonačelnik.

Na upit zamjenika ravnateljice Uskoka Saše Manojlovića poznaje li optužene, Bandić je kazao da ih poznaje, zatraživši pritom zaštitu sutkinje zbog tužiteljeve gestikulacije.

”Ne morate tu demonstrirati karate poteze i skakati sa stolca. To je pitanje za psihologa. Bojim se. Molim vas, gospođo sutkinjo da me zaštitite. Ja nisam hrabar čovjek. Mene su dva-tri puta napali u mračnoj ulici i ja se bojim agresije”, kazao je Bandić. Pritom je istaknuo da se ne sjeća tko je organizirao Bundekfest, Rujanfest i Adventfest ni detalja sastanaka oko organizacije gradskih manifestacija za što su odgovorni njegovi suradnici.

Jureković je, po tvrdnjama Uskoka, od listopada 2013. do siječnja 2014. kao stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu od tadašnjeg ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića. Nalis je potom izbjegao postupak javne nabave te je Katiću omogućio pružanje usluga u šatoru gdje je promet procijenjen na najmanje 4,1 milijun kuna.

Iskorišteni autoritet za sklapanje ugovora

Lušetića terete da je kao zamjenik pročelnika za kulturu od srpnja do listopada 2013. iskoristio svoj autoritet i protivno Zakonu o javnoj nabavi naredio Nalisu, kao šefu ustanove koja je bila tehnički izvršitelj Bundekfesta, da sklopi ugovore s tvrtkama koje je on prethodno odabrao. Time je dvjema obrtima i jednoj tvrtci navodno omogućio poslove vrijedne više od 880 tisuća kuna.

Godinu kasnije sličan je posao, navodno, odradio Antunović kao glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza. Nakon što ga je gradonačelnik Milan Bandić 2014. zadužio da u ime grada vodi organizaciju Bundekfesta, od Nalisa je zatražio da pružanje usluga ugovori s prethodno odabranim zakupcima pa je Nalis poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna dodijelio trima tvrtkama i jednom obrtu.

Uskok Antunovića tereti i da je 2011. tražio mito od čelnika tvrtke koja je organizirala “Zagrebački karneval 2011”, a sve nakon što se s interesom za organizaciju te manifestacije tvrtka obratila Uredu gradonačelnika.

Crna Kronika

Dubravko Jagić: Migrant je propucan spletom nesretnih okolnosti

Published

on

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je u utorak da je migrant, koji je u subotu u policijskoj akciji teško ozlijeđen u Gorskom kotaru, propucan policijskom sačmaricom, ocijenivši da se radi o spletu nesretnih okolnosti. 

“Policajac nije pucao po muškarcu. Radi se o tome da je hitac bio ispaljen iz sačmarice. Ona u cijevi uvijek ima metak. I ako se vi popiknete, padnete, ona će opaliti”, kazao je Jagić za Hinu četiri dana nakon što je na planini Tuhobić u Gorskom kotaru, u akciji policijskog sprječavanja ilegalnih migracija, propucan migrant, koji se od tada nalazi u životnoj opasnosti.

Policija je ranije izvijestila da je muškarac bio u skupini od 17 ilegalnih migranata, a da njezini službenici sprječavali ilegalan prelazak granice.

Nakon obavljenog očevida, policija nije dala detalje o stradanju migranta. Predsjednik policijskog sindikata Jagić tvrdi da se radi o nesretnom događaju, rekavši da onaj koji radi, i griješi.

Jagić: Migrant je na teretu poreznih obveznika

“Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže”, kazao je Jagić i napomenuo kako su policajci ozlijeđenog migranta kilometrima nosili i pozvali Hinu pomoć, što sigurno ne bi učinili da je bilo drugačije.

Jagić je zaključio da je “taj migrant, na kraju krajeva, na teretu nas poreznih obveznika”.

Dodao je i da mu nije jasno zašto uopće netko pokušava prijeći granicu, ako zna da je to ilegalno i ako zna da to ne smije raditi.

Iz riječkog KBC-a, gdje je ozlijeđeni migrant operiran četiri puta te se unatoč tome i dalje nalazi u životnoj opasnosti, potvrdili su da su mu od posljedica propucavanja ozlijeđena pluća, jetra i kralježnica. U njegovu je tijelu pronađeno i jedno streljivo.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Zbog prekoračenja brzine, na autocesti A3 u četiri sata kažnjeno 50 vozača

Published

on

U samo četiri sata nadzora brzine vožnje na autocesti A3 kutinski policajci prometni policajci ulovili su i sankcionirali čak 50 vozača, izvijestila je policija.

Akcija je provedena u ponedjeljak, 18. studenoga, od 10 do 14 sati.

Od ukupnog broja kažnjenih vozača koji se nisu pridržavali ograničenja brzine, njih 42 su sankcionirani zbog brzine od 10 do 30 kilometara na sat iznad dopuštene, a osam zbog vožnje od 30 do 50 kilometara na sat iznad dopuštene brzine.

Najveća izmjerena brzina tijekom akcije iznosila je 196 km/h, koliko je vozio 40-godišnji hrvatski državljanin.

Policijski službenici su u ovoj akciji utvrdili i šest prekršaja nepoštivanja prometnog znaka te je izvršeno alkotestiranje 32 vozača kojima nije utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Vratio se Srki: Predao se vrlički bankar koji je nestao s 11 milijuna kuna

Published

on

Vrlički bankar, koji je prije nekoliko dana pronevjerio 11,5 milijuna kuna iz OTP banke i navodno pobjegao u BiH, predao se  utorak oko 9 sati splitskoj policiji.

Kako se doznaje Srđan Djaković (59) jutros je došao do zgrade Policijske uprave splitsko-dalmatinske gdje se predao, no još se ne zna je li sa sobom ponio novac koji je uzeo iz banke. U policiji su potvrdili da je bankar uhićen te da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Bankar koji je u OTP banci u Vrlici radio kao voditelj poslovnice koja je pred zatvaranjem prije sedam dana je navodno naručio veću svotu novca u gotovini nakon čega je nestao.

U početku su njegove kolege mislile da je otet, no nakon što je otvoren trezor banke shvatili su zašto je nestao. Policija je odmah nakon otkrića pronevjere krenula u potragu za bjeguncem s novcem, no do jutros nisu imali rezultata.

Je li odbjegli bankar pregovarao s nekim o svojoj predaji i s kim točno još uvijek se ne zna, kao ni to koji mu je bio motiv da počini takvo kazneno djelo.

Po Vrlici kruži priča da je Srđan Djaković tog petka, 8. studenog, prije nego što je s 11 milijuna i 228 tisuća kuna krenuo u bijeg preko granice, vratio staru štednju dvjema ženama s tog područja. Djaković je prije bijega ostavio još 20 tisuća eura i 175 tisuća kuna, ali taj novac je njegov sin prošlog tjedna predao policiji.

Srđan Djaković bio je dugogodišnji šef vrličke poslovnice banke – prvo Splitske, a potom OTP-a.

Njegov mobitel prošli tjedan lociran je u blizini Sarajeva, a policija sumnja da mu je u ovoj akciji krađe novca i bježanja pomogla najmanje jedna osoba.

Zbog toga bankar Srki, kako ga domaći zovu, trenutačno u Vrlici ima više navijača nego splitski Hajduk.  U kafićima samo što se ne pjeva “nitko ne zna gdje se skriva, Srđo legenda je živa”.

Srđan je prije bijega ostavio doma još 20 tisuća eura i 175 tisuća kuna, ali taj novac je njegov sin u ponedjeljak predao policiji. Policija istražuje i jesu li još neke druge osobe dobile dio ukradenog novca.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije