Bandić: Laž je da se već dogovara rušenje na području “Zagrepčanke”

Zagreb, 8.12.2020 - Počela je 38. sjednica zagrebačke Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu, uz ostalo, prijedlog razrješenja predsjednika Drage Prgometa (HDZ) i izbor Mislava Hermana (HDZ) za predsjednika Gradske skupštine. Na dnevnom je redu i prijedlog gradskog proračuna za 2021. gradonačelnika Milana Bandića te gradonačenikovo izvješće o Sljemenskoj žičari. Na slici Milan Bandić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbacio je u utorak kao neistinite tvrdnje zastupnika Renata Peteka da tvrtka VMD na gradskom zemljištu, na području nekadašnje “Zagrepčanke” već dogovara rušenje.

Gradski zastupnik Renato Petek (nestranački) ustvrdio je kako tvrtka VMD već dogovara rušenje na području “Zagrepčanke” premda Gradska skupština još nije prihvatila proračun u sklopu kojeg je planirana prodaja tog vrijednog gradskog zemljišta.

Budući da Bandić, osim “Zagrepčanke”, planira prodati i “Paromlin” i “Gredelj”, Peteka je zanimalo što gradonačelnik namjerava u prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Držeći sifon, kakav je za čak 44.000 kuna ugrađen u donjoj postaji žičare Sljeme, zatražio je da mu se iznese ta vizija.

“Koliko će koštati vaša vizija? Što je s knjižnicom na prostoru Paromlina za koju je proveden natječaj?”, upitao je Bandića.

Bandić mu je odgovorio da “gradonačelnik ne spušta i ne odgovara na objede, laži i insinuacije”.

“Tvrtka koju ste spominjali će vas tužiti. Nitko ništa ne dogovara”, dodao je.

SDP-ov Darko Liović upitao je Bandića kada će objaviti “crnu knjigu” s imenima ljudi kojima je činio usluge i ustupke.

“Morat ćete malo pričekati. Još nisam tu knjigu završio, možda se netko od vaših kolega nađe unutra”, odgovorio mu je gradonačelnik i dodao da je “pitanje tajminga ključno u politici”.

SDP-ov Matej Mišić spočitnuo je Bandiću da ga nije briga za kakvoću zraka u Zagrebu. Podsjetio je na sjednicu iz listopada 2018. kada se raspravljalo o kvaliteti zraka i kada se ustvrdilo da je sve u najboljem redu, a Zagreb je početkom prosinca imao najzagađeniji zrak u EU i peti u svijetu.

Bandić mu je odgovorio da se kakvoća mjeri svaki dan te poručio da prestane uzbuđivati javnost, pritom optuživši zastupnika da je “salonski ljevičar koji nije napravio niti kotec”.

Mišić uzvratio je kako se Bandić i ne usudi doći u Novi Zagreb jer bi ga ondje dočekao bijes građana koji udišu štetan zrak.

“Osporavate međunarodna istraživanja. Ne trebaju nam nikakvi indeksi i istraživanja. Imamo svoja osjetila i znamo da ne udišemo ništa dobro”, poručio je Mišić.

“Doći ću tamo na proljeće kad počnemo osnovne škole Jakuševec, Buzin i Veliko Polje i dječji vrtić Veliko Polje, kada zakopamo bager za prvi metar Jarunskog mosta, na kamen temeljac za osnovne škole Blato i Ježdovec. Znate gdje ćete vi doći? Nigdje”, odgovorio mu je Bandić.

SDP-ovu gradsku zastupnicu Lara Kvesić zanimala je situacija sa skloništem za životinje u Dumovcu s obzirom na optužbe pojedinih zaposlenika o kršenju zaštite životinja.

“Jeste li promotrili i preispitali na koji način se troši četiri milijuna kuna koliko se izdvaja iz proračuna za Dumovec?”, pitala je.

Bandić je kazao da je jučer išao nenajavljeno u Dumovec i sat vremena prije pozvao medije te se uvjerio na licu mjesta kakva je situacija. “A ona je takva da sve funkcionira kao vura. Inspekcije redovito dolaze i sve funkcionira besprijekorno”, ustvrdio je Bandić.

“Zašto je djelatnica Dumovca radeći svoj posao slikala proljev pesa i to poslala medijima? Zato što ne radi svoj posao. Na bazi razočarane žene koja se nije našla u Dumovcu donosite sud o tim ljudima”, odgovorio je.

Bandić je na pitanje HDZ-ovog gradskog zastupnika Marija Župana oko izgradnje maksimirskog stadiona rekao da su dobili odluku Skupštine NK Dinama da žele stadion od 25 do 30 tisuća mjesta te da traže strateškog partnera s kojim će zajedno napraviti stadion.

“Bit će Dinamo, Grad i partner. Jamčim da ćemo napraviti realan projekt primjeren Zagrebu”, najavio je Bandić.