Bandić: Ja sam gospodin gradonačelnik, a ne referent u nabavi

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na aktualnom satu Skupštine većini zastupnika koji su mu postavili pitanja najavio pisane odgovore, pa tako i zastupniku Renatu Peteku (Naprijed Hrvatska – progresivni savez) kojem je na pitanje o natječaju za zbrinjavanje otpada odgovorio da je on gospodin gradonačelnik, a ne referent u nabavi.

Petek je zagrebačkog gradonačelnika pitao tko govori istinu – on ili suvlasnik i predsjednik uprave C.I.O.S. d.o.o. Petar Pripuz? Podsjetio je da je na natječaju ove godine pobijedila tvrtka 3K.F. i u travnju potpisala ugovor, a nekoliko dana nakon toga odustala od ugovora u vezi sa zbrinjavanjem plastike, metala i ostalog otpada.

Petek tvrdi da u gradonačelnikovom odgovoru stoji da je raspisan novi natječaj i 19. travnja potpisan novi ugovor s najpovoljnijom tvrtkom.

“Kako je moguće provesti natječaj u roku tri ili četiri dana? Iz ovoga proizlazi da je ovo napravljeno temeljem javnog poziva. Na stranicama Holdinga i Čistoće taj poziv ne postoji, a Pripuz je potvrdio da nije dobio taj posao i da nije potpisao ugovore temeljem javnog poziva”, rekao je Petek.

“Nisam ja šef nabave, ja sam zagrebački gradonačelnik koji ima svoje ljude koji rade posao. Dobit ćete pisani odgovor. Ja sam gospodin gradonačelnik, a ne referent u nabavi”, odgovorio mu je Bandić.

Nestranački zastupnik Marko Torjanac uputio je pitanje novoj pročelnici zagrebačkog Ureda za kulturu Ani Lederer ima li planova kako omogućiti opstanak Hrvatskog glazbenog zavoda i djelatnosti u zgradi koja ima povijesno značenje.

Lederer je rekla da je ovaj tjedan trebao biti održan sastanak s predsjednikom ravnateljstva HGZ-a Nikom Đurićem koji je pokrenuo inicijativu za prodaju zgrade, a koja je po njezinom mišljenju nedopustiva. Do sastanka, kaže, nije došlo.

Zagrebački gradonačelnik poručio je da će, ako će se inzistirati na prodaji, Zagreb uložiti pravo prvokupa i HGZ neće ići u nečije ruke. Očuvat ćemo i djelatnost i zgradu”, poručio je.

Tamara Ćubretović (SDP) upitala je gradonačelnika što se poduzima u vezi s malim deponijima otpada koji se stvaraju u gradu pokraj zelenih otoka.

Bandić je rekao da su od prosinca nabavili 74 nova specijalna vozila za prijevoz komunalnog otpada i da su prije nekoliko dana od tristotinjak kamera njih 30 preusmjerili na zelene otoke “da vidimo i te građane koji to rade”.

“Nismo mi takvi sveci kao što se predstavljamo. U toj priči malo mrkve, malo batine, doći ćemo mi do rješenja. Samo se moramo naučiti da ono što smo 60 godina trpali sve u jednu rupu, trpamo u pet, šest rupica”, dodao je.