Povezite se

Politika

Bandić gradskim zastupnicima: Vi ste zaljubljeni u mene

Objavljeno

-

Aktualni sat zagrebačke Gradske skupštine oporba je u četvrtak iskoristila kako bi gradonačelnika Milana Bandića provocirala pitanjem “Osjeća li Grad Zagreb i Hrvatsku”, a prozivani Bandić im je uzvraćao kako “postavljaju iracionalna pitanja jer su zaljubljeni u njega”.

Oporba je, naime, svojim pitanjima aludirala na jednu od poruka s tonskog zapisa puštenog na suđenju u aferi Agram, a na kojoj Bandić viče na suradnika jer njegova rođakinja nije dobila primjerenu plaću u gradskim službama.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska-Progresivni savez) usporedio je gradonačelnika s mikromenadžerom kojem svi dolaze po razna odobrenja ustvrdivši da je stvorio sustav upravljanja u kojem građani dobivaju malo, a puno više njegovi rođaci i kumovi. “Osjećate li Grad Zagreb ili osjećate samo potrebe svojih prijatelja, rođaka i kumova?”, upitao je Petek.

Za gradonačelnika Bandića to su, kaže, deplasirana pitanja pa je time “deplasirano odgovarati na njih”. Peteka je pak uputio da pomoć potraži na nekom drugom mjestu. “Vi ste u biti zaljubljeni u mene. Vi bi htjeli da mi živimo zajedno”, kazao je Bandić.

Da je zaljubljen u njega poručio je i Mateju Mišiću (SDP) koji je prigovorio da je prekršen Poslovnik i upitao gradonačelnika je li mu neugodno što nema novca za primjerice žičaru, stadion prugu, ali zato ima za razne “male iz familije”.

Bandić je ponovno uvjeravao kako nikakav nije prekršio niti zakon ni svoje ovlasti te je zapošljava isključivo sposobne, a ne podobne. “Iracionalni ste jer ste zaljubljeni”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Skupštinska oporba također je zamjerila gradonačelniku jer šturo i nevoljko odgovara na pitanja najavljujući tek naknadne pisane odgovore.

Tako primjerice Marijana Sumpor ( Nezavisna lista Zagreb) nije dobila konkretan odgovor o raspisivanom natječaju za dio zemljišta na lokaciji Hipodroma na Kajzerici u sklopu projekta “Grad u gradu”, a Stanko Kordić (Građansko -liberalni savez) o obnovi fasada stambenih zgrada.

“Ne dolazite na sjednice Gradske skupštine i ne sudjelujete u raspravama, a sada ste odlučili i ne odgovarati na pitanja zastupnika. Time samo pokazujete što mislite o građanima koji su vas birali”, ustvrdio je Mišić.

Bandić o kinu Europa: To nije babovina ili ćaćovina 

Jedini konkretniji odgovor gradonačelnik Bandić je dao na pitanje Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš) o kinu Europa, koji je predložio da postojeći zakupci ostanu u prostoru kina dok ne bude sve spremno za renovaciju nakon čega bi se raspisao javni natječaj. 

“Šačica nerealiziranih ljudi uz podršku aktualne ministrice znanosti podržava ulicu. No pasaran”, poručio je Bandić.

Ponovio je kako će postojeći zakupci ostati u prostoru kina do isteka ugovora, nakon čega poslije 1. lipnja kreće renoviranje i raspisivanje novog javnog natječaja na koji će se moći javiti svi pa i dosadašnji  zakupci, te da će tamo ostati art kino.

“To nije babovina ili ćaćovina ičija da bih ikome pogodovao, ni postojećim niti budućim zakupcima”, naglasio je Bandić.

Tomaševića, za kojeg je ustvrdio da pripada “šank liniji”, uputio je da se pogađa s kumicama na Dolcu, a ne s njim.

“Sadašnja ekipa iz kina vjerojatno ne osjeća Hrvatsku kao vi”, uzvratio je Tomašević.

Ivan Ćelić (HDZ) predložio je da se Vrapčanska aleja preimenuje u Aleju Vlade Jukića, prema nedavno preminulom istaknutom hrvatskom psihijatru i dugogodišnjem ravnatelju Klinike za psihijatriju Vrapče, što je Bandić podržao.

Politika

Miro Bulj: Luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode

Published

on

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.
 Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.
„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno “džabe” u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 
 To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 
Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 
Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 
 Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 
  Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.
 Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Hrvatska mora podupirati inovacije u poljoprivredi

Published

on

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

“Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa”, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

“Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama”, poručila je Vučemilović, dodavši da taj “ceh” skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

“Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU”, zaključila je Vučemilović.

Ucitavanje vijesti

Politika

Grmoja: Nema ništa od Faktografa o Tedeschiju i ukradenim novcu za obranu Sinja

Published

on

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ne odustaje od svojih zacrtanih “istraživanja” … Tako je danas na svojoj Facebook stranici napisao da ga i dalje zanima što je Faktograf.hr učinio po provjeri informacija o Tedeschijevom financiranju Zaklade Solidarna gdje su, kako piše, svi ključni ljudi političke platforme “Možemo”.

Evo što kaže Grmoja:

Otvaram jutros Faktograf.hr da vidim jesu li napravili provjeru točnosti informacije o Tedeschijevom financiranju Zaklade Solidarna u kojoj su svi ključni ljudi političke platforme Možemo, a ono ništa.

Nema ništa ni o Tedeschiju i ukradenim novcu za obranu Sinja. A neki dan su bili jako brzi da dokažu kako Tedeschi nema ništa s financiranjem Možemo.

Ne znam jel ta Faktografova solidarnost s Možemo i Tedeschijem povezana s činjenicom da je novinar Faktografa Petar Vidov čest gost na tulumima Solidarne. Što vi kažete?

Otvaram jutros Faktograf.hr da vidim jesu li napravili provjeru točnosti informacije o Tedeschijevom financiranju…

Objavljuje Nikola GrmojaUtorak, 11. kolovoza 2020.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije