Baćin – mjesto nezamislivog zločina

Župan Ivo Žinić je, kao osobni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u subotu, 21. listopada 2017. godine, sudjelovao na komemoraciji u Baćinu. U ovom malom mjestu u Pounju otkrivena je druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj.

Kod spomen obilježja u Baćinu položeni su vijenci, zapaljene svijeće i odana počast stradalim civilima. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije činili su zamjenik župana Ivan Celjak i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Svi su sudionici komemoracije obišli Spomen sobu u Baćinu, te nazočili Svetoj misi, koju je za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici služio vlč. Željko Jurković.

U Baćinu, općina Hrvatska Dubica, stradali su isključivo civili. Smaknuto je najmanje 56 civila, mahom starijih osoba i žena. Vjeruje se da je broj stradalih veći – čak 112 osoba, no posmrtni ostaci svih žrtava nisu pronađeni. Automatskim oružjem ubili su ih pripadnici “Milicije SAO Krajine” između ceste i rijeke Une. Tijela su, prema riječima svjedoka, bačena i u rijeku Unu i nije vjerojatno da će ikada biti pronađeni. Preko 70 žrtava bilo je starije od 60 godina, a od ukupnog broja žrtava 44 su bile žene. Ubijeno je i nekoliko mještana srpske nacionalnosti, koji su pokušali zaštiti svoje susjede Hrvate.

Dogodilo se to prije 26 godina, 21. listopada 1991. godine. Prema pričama svjedoka pokolj je bio puko iživljavanje jer su ubijeni civili bili mještani koji zbog starosti ili drugih razloga nisu imali kuda otići, za razliku od većine drugih civila i branitelja dubičkog kraja koji su se povukli nakon pada Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. kada su srpske paravojne snage okupirale Hrvatsku Dubicu i okolna sela, uključujući susjedne – Cerovljane i Baćin.

Svi mještani koji su ostali, najprije su popisani da bi ih 20. listopada pozvali da dođu u Vatrogasni dom u Hrvatskoj Dubici s objašnjenjem da će neki biti razmijenjeni. Tijekom noći, uz pomoć prijateljskih veza s nekim od čuvara ili na intervenciju rodbine među mještanima srpske nacionalnosti, 10 ljudi je pušteno, a najmanje 56 preostalih civila odvedeno je na Skelište u Baćinu gdje su smaknuti.

Mještani Hrvatske Dubice prigodnim programom obilježili su 26 godina od počinjenja zločina. Obišli su Spomen mjesto gdje je 2000. podignut spomenik, Memorijalni centar – Spomen sobu. Sva tri mjesta nalaze se u krugu od 150 metara. Održana je misa za sve poginule, civile i branitelje iz dubičkog kraja. Tomislav Mateljak kaže da je za širenje istine o pokolju u Baćinu najzaslužniji Ivica Panžda Orkan, načelnik stožera HV-a u Sunji.


U Spomen sobi koja je postavljena u Hrvatskom domu u potkrovlju, dvije su sobe namijenjene žrtvama. U prvoj su izloženi osobni predmeti pogubljenih civila pronađenih u grobnici – sat, krunica, češalj… dok je druga spomen soba namijenjena poginulim braniteljima ubijenima na dubičkome području.