Bačić: Tražit ćemo od Vlade da periodički izvještava Sabor o provođenju mjera

Branko Bačić/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je najavio da će vladajuća većina zaključkom obvezati Vladu da periodički Saboru podnosi izvještaje o provođenju i učincima epidemoloških mjera, počevši sa sjednicom u siječnju.

„Klub zastupnika HDZ-a će, zajedno s klubovima zastupnika vladajuće većine, sutra odmah nakon usvajanja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uputiti u saborsku proceduru zaključak kojim ćemo obvezati Vladu da na početku iduće sjednice u siječnju izvijesti Sabor o učincima provedbe mjera na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Zaključkom ćemo tražiti da to učini i u lipnju iduće godine, kao i na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu“, izjavio je Bačić novinarima u Saboru, dodavši da je to u jučerašnjoj raspravi najavio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Tražit će, pojasnio je, da dok traje epidemija Vlada sukcesivno izvješćuje Sabor u učincima i provedbi Zakona. „Ocjenjujemo da su, nakon jučerašnje rasprave o dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, saborski zastupnici i kompletna javnost upoznati sa svim aktivnostima Vlade tijekom ove zdravstvene krize. Osim toga, hrvatska javnost je na svakoj sjednici Vlade kroz prvu točku dnevnog reda i rad Stožera civilne zaštite putem njihovih konferencija za medije na dnevnoj razini upoznata s aktivnostima Stožera i svim podacima o oboljelima, umrlima i oporavljenima“, smatra Bačić.

Po Bačićevu mišljenju, rad Stožera je prilično transparentan. “Sutrašnjim zaključkom zatražit ćemo da nas Vlada sukcesivno, periodički izvještava o provedbi i učincima svih mjera, čime želimo još jednom jasno pokazati da nam je itekako stalo da zastupnici u Hrvatskom saboru budu uredno izvještavani o provedbi mjera. Do sada smo, kroz razne zakonske prijedloge o tome u ovom sazivu već osam puta raspravljali, a i dalje ćemo raspraviti”, poručio je Bačić oporbenjacima, dodavši da ni u jednoj zemlji Europe parlament ne sudjeluje u kreiranju pojedinačnih mjera nego samo donosi zakonski okvir za njih.

Zahtjev oporbe da ih se uključi u razgovore o izlasku iz krize prouzročene epidemijom koronavirusa i u rad Stožera, Bačić je popratio navodom da su priliku za iznošenje svojih stajališta, ideja i prijedloga imali i u prošlom i u ovom sazivu Saboru prilikom mijenjanja zakona uslijed zdravstvene i ekonomske krize, a imat će ih dalje. Istaknuo je da će vladajući prihvatiti svaki kvalitetan prijedlog oporbe, a u prilog tome napomenuo je da su kod nedavnih izmjena Ovršnog zakona prihvatili SDP-ov amandman kojim se Vladi daje mogućnost da ponovno uvede moratorij na provođenje ovrha dok traje epidemija. Istaknuo je da je 28 zakonskih prijedloga vezanih uz gospodarstvo i zdravstvo o kojima je Sabor raspravljao u devet mjeseci bila prilika oporbi da nešto kaže i podnese amandmane.

Bačić je izvijestio i da je u ovom trenutku u izolaciji, samoizolaciji ili preventivnoj izolaciji 13 zastupnika, a za sutrašnje glasovanje koje je u podne do 9 sati se Tajništvu trebaju prijaviti svi oni koji žele glasovati videovezom pa će im biti dodijeljena šifra kako bi mogli pristupiti sustavu.