Bačić: Sabor u podne glasuje o prijedlogu zakona o udomiteljstvu

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

 Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u petak kako će se u podne u Hrvatskom saboru glasovati o prijedlogu zakona o udomiteljstvu, u tekstu kako ga je Vlada predložila, i dodao da će za to imati ‘dovoljno ruku’.

HDZ-ov mlađi koalicijski partner HNS je ovih dana najavio da će svoju podršku zakonu uvjetovati usvajanjem amandmana po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece, što HDZ-u nije prihvatljivo.

„Ja sam još prošli petak rekao da ćemo izvršiti konzultacije oko tog zakona. Danas je zakon predviđen za glasovanje kao točka dnevnog reda i očekujem da ćemo ga usvojiti u tekstu kako ga je Vlada predložila”, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

Na pitanje je li razgovarao s Klubom zastupnika HNS-a Bačić je rekao kako „svakodnevno razgovara s predsjednikom Kluba i članovima Kluba”.

Na pitanje o tome kako će glasovati HNS, Bačić je kazao da će oni biti za amandman te kako imaju Klub tijekom jutra te će se dogovoriti kako će se postaviti.

 „Neovisno kako se Klub zastupnika HNS-a postavi, zakon će imati dovoljno glasova da bude usvojen u tekstu kako ga je predložila Vlada”, uvjeren je Bačić i opetovao da HDZ neće glasovati za HNS-ov amandman.

„Mi nećemo glasovati za amandman. Kao što znate Vlada je amandman odbila. Već je bilo očitovanje na amandman Kluba HNS-a, kojega Vlada nije prihvatila, a jasno da ga nećemo ni mi u Klubu zastupnika. Slažemo se s ovakvim rješenjem kada je u pitanju zakon o udomiteljstvu, kako ga je Vlada predložila”, istaknuo je šef Kluba HDZ-a.

Upitan može li se dogoditi da više zastupnika bude suzdržano i protiv nego ih bude za takav zakonski prijedlog, rekao je kako očekuje da će biti dovoljno glasova da se zakon usvoji.

„Bit će više za nego što će biti protiv i suzdržanih”, rekao je Bačić, a na pitanje očekuje li glasove samo koalicijskih partnera, odgovrio je: „To ćete vidjeti danas na glasovanju”.