Bačić: Provjerit ćemo je li predloženo povjerenstvo u skladu sa zakonom

Branko Bačić/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da će vladajuća većina u idućih nekoliko dana proučiti prijedlog oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva i provjeriti je li on u skladu s Ustavom i zakonom.

“Naš je stav da su pitanja na koje se želi dobiti odgovor kroz rad istražnog povjerenstva legitimna i da vladajuća većina također želi utvrditi eventualne nezakonitosti u radu tijela progona Republike Hrvatske. No, nismo sigurni da su ovako postavljena pitanja i ovako koncipirana odluka u potpunosti u skladu sa zakonom i Ustavom”, rekao je Bačić novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

Najavio je da će zato vladajuća većina u idućih nekoliko dana razmotriti zakonitost i ustavnost prijedloga osnivanja takvog povjerenstva, nakon čega će donijeti konačnu odluku.

Predstavnici oporbenih klubova predstavili su danas prijedlog odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi eventualna ometanja, onemogućavanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije.

Zakonom je, napominje Bačić, predviđeno osnivanje povjerenstva za točno određena pitanja. Podsjetio je kako je u protekle 24 godine u Hrvatskom saboru bilo osnovano 11 povjerenstava, a svako od njih osnovano je s točno određenim pitanjem koje se odnosilo na temu čije je rješavanje interesiralo hrvatsko društvo.

“Do sad nije bilo slučajeva da je povjerenstvo formirano na načelnim pitanjima”, ustvrdio je.

Razlog više za preispitivanje zakonitosti i ustavnosti jest i činjenica da u Saboru već postoje tijela kroz koja bi se mogli dobiti odgovori na pitanja kojima bi se bavilo to povjerenstvo, napominje.

To su Odbor za nacionalnu sigurnost, Odbor za pravosuđe i Povjerenstvo za praćenje strategije i borbe protiv korupcije, kazao je Bačić naglasivši da su na čelu sva ta tri tijela oporbenjaci.

Upitan smatra li i dalje da su ovlasti koje bi imalo to povjerenstvo na razini OZNE, Bačić je kazao da mu se “samim time što će saborski zastupnici propitivati rad sudaca, rad Ustavnog suda”, čini da su to toliko široke ovlasti koje su “negdje na razini OZNE”.

“Meni je neshvatljivo vidjeti da istražno povjerenstvo poziva suce da tumače određene sudbene postupke koji se vode na nekom sudu. Zato sam tada rekao da bi takvom povjerenstvu, kada bi tako funckioniralo, na takvim ovlastima pozavidjela OZNA. To sam rekao pri početku i sada pri tome stojim”, poručio je Bačić.

Bačić je najavio i da će glasovanje u Hrvatskom saboru vrlo vjerojatno biti idućeg petka. “Zaključili smo da ćemo glasovanje i, vrlo vjerojatno, treću redovnu sjednicu zaključiti sljedećeg petka”, kazao je novinarima.

(Hina)