Povezite se

Politika

Bačić: Penava je 2016. propustio mandat u Saboru, a sada ga želi s drugom strankom

Objavljeno

-

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je izrazio čuđenje što vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u okrilju druge stranke želi ostvariti saborski mandat, premda je za to propustio priliku u HDZ-u 2016. godine.

Bačić se na konferenciji za medije na dubrovačkom Stradunu prisjetio kako je Penava tada izabran u Hrvatski sabor i položio prisegu, a nakon toga otišao u Vukovar.

“Ako je doista htio pomoći svom gradu, onda je Hrvatski sabor i zastupnički mandat za to bio jako dobro i prikladno mjesto za takvu borbu. Povukao se i otišao u Vukovar. Izabrao je svoj put, a je li to za njega najbolja odluka pokazat će vrijeme. Želimo mu sretan politički put, a HDZ će i dalje u Vukovaru biti najjača politička snaga”, rekao je Bačić.

Bačić je izjavio kako bi na mjestu Penave bio ponosan na sve što su HDZ i Vlada Andreja Plenkovića ostvarili, ali i da ne bi manje ustrajavao na onom što s pravom tišti Vukovarce.

“Niti jedna Vlada RH nije za Vukovar napravila koliko Vlada Andreja Plenkovića, pa kad je u pitanju i procesuiranje ratnih zločina. Da sam ja Penava, bio bih ponosan na to što je ostvarila moja stranka i Vlada”, smatra Bačić.

odstvo HDZ-a u više navrata razgovaralo s Penavom

Istaknuo je kako je vodstvo HDZ-a u više navrata razgovaralo s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, ali ne da bi ga uvjerilo da izlazak iz stranke nije dobar, već da kao odgovoran gradonačelnik i član stranke svoju odluku o budućem političkom putu donese na vrijeme.

“Time se htjelo izbjeći da stranka u izbornu kampanju uđe s neizvjesnošću funkcioniranja rada Gradskog odbora HDZ-a Vukovar”, objasnio je Bačić.

Dodao je kako će se buduća Vlada HDZ-a i dalje boriti na isti način za interese Vukovara, neovisno kojoj političkoj stranci pripadao gradonačelnik Penava.

Bačić je rekao kako će HDZ do kraja svibnja predstaviti svoj izborni program čija je izrada pri kraju, a da program SDP-a još nije vidio što ga, kaže, ne iznenađuje.

“SDP je 2011. godine imao Plan 21, o kojem je brujala čitava Hrvatska. Bio je poput Jetija, jer su svi o njemu govorili, a nitko ga nikad nije vidio niti ga je mogao pročitati”, izjavio je Bačić.

Dodao je kako brojne stranke u Hrvatskoj iznose tek načelna stajališta, a nitko nije napisao konkretan program kao HDZ, s detaljima i datumima.

Bačić je napomenuo kako će dubrovačko-neretvanski HDZ predsjedniku stranke do četvrtka navečer dostaviti svoje kandidate za listu u 10. izbornoj jedinici, te kako bi volio da nositelj liste bude bivši ministar obrane general Damir Krstičević.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije