Bačić: “Ne treba odluka Sabora da Povjerenstvo prestane s radom”

Izvor: N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, u Saboru je odgovarao na pitanja novinara oko saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

“Ako Županijski sud u Zagrebu potvrdi rješenje o istrazi, sukladno Zakonu o istražnim povjerenstvima, Povjerenstvo prestaje s radom.

Zašto je to tako? Povjerenstvo ex lege prestaje sa svojim radom, jer je tako zakon rekao, ne treba nikakva odluka Sabora, već će Povjerenstvo na svojoj sjednici trebati silom zakona utvrditi da su nastupile okolnosti iz Zakona o istražnim povjerenstvima i o tome donijeti odluku i prestati sa svojim radom”, rekao je Bačić.

“Odluka o osnivanju istražnog povjerenstva, koju je Sabor donio, omogućava istražnom povjerenstvu da radi. Predlagatelj, klub SDP-a, kad je predložio sastav, umjesto što je predložio samo predsjednika i tajnika, trebao je predložiti i potpredsjednika. HDZ-u ta činenica što nije imenovan potpredsjednik ne priječi povjerenstvu da do daljnjega radi”, rekao je Bačić.

Upitan zašto je HDZ toliko odugovlačio s osnivanjem povjerenstva, Bačić je ponovio stav svoje stranke. “Mi smo tvrdili da bi Povjerenstvo ometalo rad glavnog državnog odvjetnika. To je bio naš stav i dolaskom u Sabor početkom zasjedanja Sabora u devetom mjesecu, a posebno nakon što je revizorska kuća utvrdila konsolidiranu bilancu grupe Agrokor, kad su utvrđene okolnosti oko lažiranja bilanci, tada mi tvrdimo i tada, to je bilo krajem rujna, da bi Povjerenstvo moglo započeti s radom i tada smo se dogovorili i mi smo u klubu HDZ-a potvrdili da Povjerenstvo može raditi.

Tada smo tvrdili ono što i danas tvrdimo, da bivši ministri ne mogu biti u istražnom povjerenstvu i to je bio razlog zašto Povjerenstvo nije prije imenovano, iako je unutar SDP-a bilo prijepora tko će biti predsjednik, tko će biti član, a mi smo im krajem rujna dali svoja četiri kandidata”, rekao je Bačić.