Bačić: Mala razlika hoće li se izbori održati krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu

HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da će se ovogodišnji parlamentarni izbori održati kada se za to steknu epidemiološki uvjeti, navodeći kako je mala razlika u tome hoće li se izbori održati krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu.

“Želimo da epidemiološki uvjeti budu primjereni održavanju parlamentarnih izbora. Kada se steknu takvi uvjeti jasno da ćemo izbore održati. Hoće li biti krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu mislim da je vrlo mala razlika”, rekao je Bačić novinarima nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Istaknuo je kako su prije svega razgovarali o svibanjskom paketu Vladinih mjera za gospodarstvo, u kojem se planiraju smanjiti parafiskalni nameti i neporezna davanja.

“Bilo je riječi o rebalansu proračuna koji bi trebali usvojiti kako bi s jedne strane mogli pokriti dosadašnje gospodarske mjere financirane iz državnog proračuna, te ih uskladili s najnovijim mjerama i planovima Vlade”, naglasio je Bačić.

Dodao je da je premijer Andrej Plenković upoznao koalicijske partnere o razgovoru sa sindikatima državnih i javnih službenika i namještenika, te da svakako ovaj tjedan u Sabor ide imenovanje glavne državne odvjetnice.

“Naši prijatelji iz vladajuće koalicije su se s nama u potpunosti usuglasili i dali potporu onome što je predsjednik Vlade iznio”, kazao je Bačić.

Marić: U mjesec dana isplaćena milijarda i 550 milijuna kuna potpore

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da su mjere potpore gospodarstvenicima za isplatu djela plaća izvršavali kroz preraspodjele, ali da je sada ideja da to bude stavka unutar državnog proračuna.

Istaknuo je kako je to po financijskom iznosu velika stavka, jer su u samo jednom mjesecu isplatili milijardu i 550 milijuna kuna potpora, dok se u svibnju za travanj očekuje još veći iznos jer se potpora povećala s 3250 na 4000 kuna. 

Vezano za sastanak Marić je rekao kako je njegov zadatak bio koalicijskim partnerima predstaviti situaciju oko proračuna i gospodarstva, odnosno da su prve mjere relaksacije donijele oko 22 posto viši iznos fiskaliziranih računa u odnosu na tjedan prije. 

“Ali, to je još uvijek 16 posto manje nego godina prije. Kad gledamo cijeli četvrti mjesec bilo je preko 40 posto manje – ipak se vidi, što je bilo i za očekivati, da mjere relaksacije imaju određeni pozitivan gospodarski efekt, ali daleko je od toga da smo se vratili na prošlogodišnju razinu”, istaknuo je.

U Vladi, navodim čine velike napore da sve ono što je dodatno u vidu potrošnje koju nisu planirali, pogotovo potpora, u okviru ušteda na drugim stavkama svih ministarstava taj dio probaju neutralizirati, odnosno vratiti na planirani iznos.