Bačić: Koalicija je stabilna, vladajuću većinu čini 81 zastupnik

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da je vladajuća koalicija stabilna i da imaju čvrstu većinu koji čini 81 zastupnik te da nema nikakvih problema u funkcioniranju većine u Saboru.

“Koalicija je stabilna, imamo čvrstu većinu. U dogovoru smo sa svim koalicijskim partnerima, ujutro sam se čuo s predsjednicima svih klubova vladajuće većine, koju čini 81 zastupnik“, kazao je Bačić novinarima u Saboru.

S predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti Kažimirom Vardom gotovo sam u svakodnevnom kontaktu.  Uvijek sam govorio da je izvorna većina, koja je nastala nakon raskida koalicije s Mostom, imala 77 zastupnika, bez novopridošlih zastupnika u Klub Milana Bandića ili iz SDP-a ili iz HSS-a. Nikakvih problema u funkcioniranju većine u Saboru nema, naglasio je.

Na pitanje je li Bandić jamčio da do kraja mandata u Saboru neće praviti probleme, Bačić je odgovorio da za takvu njegovu izjavu ne zna.

“Prije desetak dana imali smo sastanak koalicije i potvrđeno je da idemo mandat odraditi do kraja, dakle, do iza ljeta. Odradit ćemo predsjedanje Vijećem Europske unije i nakon ljeta nas čekaju izbori. Nakon događanja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini čuo sam se s predsjednicima svih klubova i ništa se u odnosu na te zaključke nije promijenilo. Normalno funkcioniramo, niti jedan koalicijski partner ne opstruira većinu“, izvijestio je Bačić.

Najavio je da će se ovaj tjedan glasovati samo o potvrđivanju zastupničkih mandata dvoje kolega. Idući tjedan će biti glasovanje o ostalim raspravljenim točkama, jer bi ovaj tjedan teže bilo okupiti kvorum zbog obveza nekih zastupnika, pojasnio je jučerašnje povlačenje najavljenog glasovanja.

Upitan jesu li Andrej Plenković i Drago Prgomet tražili od Bandića da odgodi glasovanje o GUP-u, rekao je da nema takvu informaciju.

“Ja i vodstvo HDZ-a od prvog smo dana inzistirali da promjene GUP-a budu provedene u skladu sa zakonskom procedurom, što je nadležno Ministarstvo i potvrdilo, a također da one budu i skladu s  planom višeg reda. Inzistirali smo i da se bilo kojem zastupniku HDZ-a u Gradskoj skupštini ne bi podmetalo da amandmanom pogoduje bilo čijem privatnom interesu nego da oni budu u javnom interesu”, rekao je Bačić.

Dodao je kako u Gradu treba pitati zašto je došlo do odbijanja HDZ-ovih amandmana, dodavši da u HDZ-u postupaju po načelu supsidijarnosti.