Bačić: Izmjene Zakona o Ini na tragu su daljnje zaštite interesa RH u Ini

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić odbacio je u srijedu ocjene oporbe da se izmjenama Zakona o privatizaciji Ine ide na ruku MOL-u kako bi se lakše ostvarila njezina privatizacija te istaknuo kako su te izmjene zakona na tragu daljnje zaštite interesa Republike Hrvatske u Ini.

“Ni jednom odredbom tog zakona ne smanjuje se utjecaj i značaj predstavnika Vlade i članova tijela Ine. Dapače, snaži se. Ta pozicija usklađena je s pravnom stečevimom EU, što znači da nakon donošenja tog zakona više nema razloga zbog čega bi Europska komisjia mogla tražiti promjenu postupanja RH u tijelima Ine”, rekao je Bačić novinarima nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a upitan o primjedbama oporbe da se izmjenama tog zakona ide na ruku Mađarima kako bi se lakše ostvarila njezina privatizacija.

Naglasio je kako je izmjenama tog zakona omogućena potpuna zaštita interesa RH u Ini u opskrbi naftnim derivatima te u odnosu prema strateškom partneru. Također, kazao je, ovakvim izmjenama zakona ne daje se nikakva nova pozicija strateškom partneru čime bi moglo doći do izmjena u odnosu između Vlade i MOL-a.

Bačić je, upitan zašto taj zakon ide u hitnom postupku, rekao je da se o tom zakonu u javnosti govori godinama, a bezbroj rasprava o Ini održano je u Saboru i Vladi te su apsolvirana sva pitanja i dubioze koje su se mogle vezivati uz izmjene tog zakona.

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba potvrdno je odgovorio i na upit imaju li potporu svih koalicijskih partnera za izmjene Zakona o privatizaciji Ine.

Vlada će imati potporu vladajuće većine oko SDP-ove interpelacije

U vezi sa SDP-ovom interpelacijom zbog neuspješne nabavu izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, koja se sutra treba naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora, Bačić očekuje da će se pokazati kako je Vlada u najboljoj namjeri krenula u transparentan posao nabave borbenog zrakoplova. Smatra i da na hrvatskoj Vladi nije odgovornost to što nisu ispunjeni uvjeti između Izraela i SAD-a.

Naglasio je da će Vlada imati potporu vladajuće većine i da će u petak Sabor odbaciti tu SDP-ovu interpelaciju.

Kontrolne liste su “floskula”, svatko može utvrditi je li njegov potpis valjan ili ne

Na pitanje jesu li uništene kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima za dvije referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, Bačić je izjavio da su kontrolne liste “floskula kojima su nazvane određene bilješke” koje su se vodile tijekom ispitivanja valjanosti potpisa birača koji su podržali referendumske inicijative.

Pri tome je i dalje sačuvano u Ministarstvu uprave i APIS-u sve što je relevantno, a svi potpisi (valjani i nevaljani) su u Hrvatskom saboru, ustvrdio je.

“Svatko tko je zainteresiran vrlo jednostavno može utvrditi je li i iz kog razloga neki potpis proglašen nevaljanim”, rekao je Bačić.

Naveo je i da će, u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, Vlada i Sabor svakom zainteresiranom građaninu omogućiti da utvrdi je li njegov potpis valjan ili nije. Također, dodao je, to može ostvariti i svatko tko dođe s punomoći za potpise za koju ima tu punomoć.

“Svatko u RH, koga to interesira i jedan je od potpisnika inicijative, može utvrditi da li je njegov potpis proglašen nevaljanim i ako je točno će se znati koji je to razlog”, poručio je.

Podsjetivši na odluku Ustavnog suda u vezi s tim pitanjem, Bačić je podsjetio da je Vlada izvijestila kako referendumske inicijative nisu skupile dovoljan broj potpisa da bi se mogao raspisati referendum. Stoga, nisu stečeni uvjeti za održavanje tih referenduma.

No, rekao je Bačić, time se ne odriče pravo referendumskim inicijativama da – ako su nezadovoljne takvom odlukom Sabora, ne zatraže nadzor Ustavnog suda jesu li stečeni uvjeti i prikupljen dovoljan broj potpisa.

Upitan kako komentira najavu referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” da će pokrenuti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu , odgovorio je kako se tu nije ulazilo u meritum je li neko pitanje u skladu s Ustavom ili ne, nego o tehničkom poslu brojanja i točnosti potpisa hrvatskih građana. Istaknuo je kako ne dvoji da je taj posao odrađen sukladno zakonu.

O Tajanijevoj sramotnoj izjavi primjereno su reagirali najviši državni dužnosnici

Bačić je izjavu predsjednika Europskog parlamenta  Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” ocijenio skandaloznom i smatra da su na nju primjereno reagirali najviši hrvatski dužnosnici.

Na upit slaže li se kako nema potrebe za diplomatskim notama, rekao je kako se radi o skandaloznoj Tajanijevoj izjavi koja je štetna za odnose dvaju država. Smatra i da su hrvatski najviši dužnosnici – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković primjereno reagirali na tu skandaloznu izjavu te očekuje da se Tajani ispriča ili povuče tu štetnu izjavu.

Bačić je negirao da će splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kako piše Nacional, dati ostavku na svoju funkciju. “Nikakve ostavke Opare nema. Gradonačelnik Splita sjajno radi svoj posao, ima potporu stranke i nema govora o njegovoj ostavci”, odgovorio je na pitanje novinara.