Bačić i Bauk potvrdili: Povjerenstvo za Agrokor počinje s radom 30. listopada

HRT

Što slijedi nakon objave revidiranog financijskog izvješća za Agrokor i kako u rasvjetljavanju cijele situacije može pomoći saborsko istražno povjerenstvo? O tome su emisiji ‘U mreži Prvog’ govorili predsjednici HDZ-ova i SDP-ova saborskog kluba Branko Bačić i Arsen Bauk te saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić.

Branko Bačić nije iznenađen ovakvim izvješćem za Agrokor. “Možda je malo gore nego što smo očekivali, no svejedno ovo izvješće pokazuje s kakvim je problemima bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo početkom godine”, kazao je. “Kako je moguće da se u jednoj uređenoj državi u kojoj postoje instrumenti kontrole i nadzora ovako nešto dogodi”, upitao je.

“Možemo zaboraviti Agrokor onakav kakav je bio, a povjerenik Ramljak ima ‘clean start’ da izradi nagodbu. Saborsko istražno povjerenstvo”, poručio je – trebalo bi utvrditi okolnosti od nastanka koncerna do danas – a najvažnija je stvar da mali dobavljači nastave poslovati.

“Revizorsko izvješće nije pretjerano iznenadilo. Pozivam sve da pročitaju naš zahtjev osnivanjem istražnog povjerenstva. Tamo su postavljena pitanja koja postavlja većina građana”, izjavio je Arsen Bauk koji se nada da će to povjerenstvo vrlo brzo početi s radom. Tomislav Panenić kazao je kako je izvješće potvrdilo da cijeli sustav ne funkcionira.

“HNB tvrdi da su utvrdili veliku izloženost banaka i nakon toga zatvorili oči pred dodatnim zaduživanjem. Imamo i HANFA-u koja je trebala utvrditi što se događalo s mjenicama. Mislim da smo došli u sitauaciju da se štite veliki vjerovnici.

Zabrinjava me što iz dijela Porezne uprave zaduženog za velike porezne obveznike – nikad nije bilo poreznog nadzora. Bilo bi interesantno čuti što o odstupanjima u revizorskim izvješćima imaju za reći Baker Tilly i PwC”, kazao je. Panenić se nada da će veliki investitori pritisnuti revizorske kuće, očekuje i kaznene prijave.