Bačić: Ako se optužbe protiv Brkića pokažu točnima, njegova pozicija bi se značajno mijenjala

HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je ustvrdio da ako bi se tvrdnje koje se u medijima na račun zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića pokazale istinitima i točnima, to u značajnoj mjeri mijenja njegovu poziciju.

Na pitanje vjeruje li Brkiću, koji tvrdi da je riječ o dezinformacijama, Bačić je odgovorio da je nevažno što on misli i kome vjeruje ili ne. „Ja, prije svega, vjerujem državnim institucijama i pričekat ću stav DORH-a i hrvatskog pravosuđa da bih ocijenio što, tko i na koji način radi“, kazao je Bačić.

Upitan je li Brkić uteg za stranku, odgovorio je da je „uteg stranci zlouporaba ili loš, nezakonit rad bilo kojeg njenog dužnosnika“. „Da je to slučaj s Milijanom Brkićem i da se dokaže da je on to napravio, to bi bio uteg stranci. U ovom trenutku još smo uvijek na razini naklapanja i spekulacija“, rekao je.

Na pitanje može li Brkić normalno funkcionirati s ovakvim optužbama, Bačić ističe da „to još nisu optužbe, to su još uvijek spekulacije“. „Ako bi se utvrdilo da je to istina, to bi značajno mijenjalo njegovu situaciju. Kad bi se točnima pokazale ove optužbe koje se javljaju u medijima, onda bi se u značajnoj mjeri mijenjala njegova pozicija. Kako i na koji način, o tome ako do toga dođe“, poručio je Bačić.

Kazao je i da nije rekao da je „protiv povjerenstva koje bi pokušalo istražiti okolnosti eventualnog curenja informacija i zlouporabe tajnih službi“. „Samo sam rekao da nije moguće osnovati istražno povjerenstvo za određeni slučaj u vezi s kojim se vodi sudski postupak”, objasnio je.

Mi, dodao je, nemamo problema s istražnim povjerenstvom za eventualno curenje informacija i kompromitaciju službi, ali taj uradak iz oporbe još nije došao do nas.

“Ako je on temeljen na medijskim napisima, insinuacijama, pretpostavkama, onda očekujemo da obuhvati malo šire razdoblje, primjerice eventualnu zlouporabu sigurnosnog aparata o kojem je svojedobno govorio tadašnji ministar financija Slavko Linić, prozivajući i predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Kolega Linić je prije podnošenja ostavke tvrdio da su ga premijer i ministar pratili, zloupotrebljavali službe kako bi mu se pakiralo“, pojasnio je Bačić.

Na pitanje zašto tada nisu o tome tražili istražno povjerenstvo, Bačić je kazao da „nisu jer nije nužno u Saboru provoditi istrage, to je posao prvenstveno institucija ove države“.

“Dosadašnjih 11 povjerenstava u pravilu nisu dali nikakav rezultat, više su služili kao pozornica određenim političarima koji su se na taj način promovirali. Tada nismo predložili povjerenstvo o onome što je tvrdio Linić, ali ako je potreba da se istraži eventualno curenje informacija ili zlouporabe sustava, onda bi dobro bilo da se obuhvate sve eventualne zlouporabe“, smatra Bačić.

Komentirajući nagađanja da sada već bivša HNS-ovka Marija Puh ide u klub Milana Bandića te da HDZ postaje sve ovisniji o zagrebačkom gradonačelniku, kazao je da ne voli komentirati stvari u drugim strankama.

„Ja sam s gospođom Puh obavio razgovor prije nego što je ona objavila u medijima da napušta HNS. Rekla je da ostaje uz vladajuću koaliciju i da će podržavati Vladu Andreja Plenkovića. O tome hoće li biti nezavisna zastupnica ili će ući u neki Klub, morate nju pitati“, poručio je Bačić.

Što se tiče Bandićeva utjecaja na vladajuću većinu, kazao je da „nije primijetio nikakav različiti utjecaj njegovog Kluba na rad Vlade i da nikakve promjene tu nema od početka mandata“.