“Baba sa kolačima” predala DIP-u 231.652 potpisa za predsjedničku kandidaturu,što nam to govori!?

Pero Kovačević

Piše: Pero Kovačević

Aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predala je danas Državnom izbornom povjerenstvu 231.652 potpisa, kojima će od građana na izborima 22. prosinca tražiti potporu za novi predsjednički mandat. Što nam govori činjenica da je Kolinda Grabar –Kitarović predala Državnom izbornom povjerenstvu 231. 652 popisa?

Govori nam puno toga, pa krenimo redom. Za predsjedničke izbore 2014. godine Kolinda Grabar –Kitarović je predala 328 683 popisa,a Ivo Josipović je predao 203 875. Andrej Plenković je svjestan činjenice da njegova politička sudbina odnosno budućnost ovisi o rezultatu Kolinde Grabar- Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima, njezin poraz će biti i njegov poraz i odlazak sa mjesta predsjednika HDZ-a.

Upravo je stoga „vrhuška“ HDZ-a upregnula cijelu „mašineriju“ u HDZ-u da prikupe što više potpisa, a prikupili su skoro 100 potpisa manje nego prije pet godina. Ne zaboravite da vodstvo HDZ-a naglašava da imaju 220 000. Također valja imati u vidu činjenicu da je u prikupljanju potpisa sudjelovala i Bandićeva partija te dvije minorne strančice. Što nam to govori? Govori da niti svi članovi HDZ-a nisu dali svoj potpis za kandidaturu trenutnoj predsjednici. Kao što sam već i govorio trenutna predsjednica može početno računati na nekih 244 076 glasova koliko je osvojila HDZ-a na ovogodišnjim izborima za Europski parlament. Naime, trend pada broja glasača HDZ-a i SDP-a je više nego vidljiv u zadnjih nekoliko izbora. Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković nisu omiljeni u biračkom tijelu, poglavito onom tijelu koje je glasovalo za nju i njega na prošlim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Ukoliko se dogodi čudo da trenutna predsjednica uđe u drugi krug izbora za predsjednika Republike sa Zoranom Milanovićem, tada je više nego izgledna opcija da Zoran Milanović, najlošiji predsjednik Vlade kojeg je Hrvatska imala, bude izabran za predsjednika Republike. Ovo birači moraju znati. Glasajući u prvom krugu za trenutnu predsjednicu posredno omogućavaju Zoranu Milanoviću da bude izabran za predsjednika Republike.