Povezite se

Kolumne

“Baba sa kolačima” predala DIP-u 231.652 potpisa za predsjedničku kandidaturu,što nam to govori!?

Objavljeno

-

Piše: Pero Kovačević

Aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predala je danas Državnom izbornom povjerenstvu 231.652 potpisa, kojima će od građana na izborima 22. prosinca tražiti potporu za novi predsjednički mandat. Što nam govori činjenica da je Kolinda Grabar –Kitarović predala Državnom izbornom povjerenstvu 231. 652 popisa?

Govori nam puno toga, pa krenimo redom. Za predsjedničke izbore 2014. godine Kolinda Grabar –Kitarović je predala 328 683 popisa,a Ivo Josipović je predao 203 875. Andrej Plenković je svjestan činjenice da njegova politička sudbina odnosno budućnost ovisi o rezultatu Kolinde Grabar- Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima, njezin poraz će biti i njegov poraz i odlazak sa mjesta predsjednika HDZ-a.

Upravo je stoga „vrhuška“ HDZ-a upregnula cijelu „mašineriju“ u HDZ-u da prikupe što više potpisa, a prikupili su skoro 100 potpisa manje nego prije pet godina. Ne zaboravite da vodstvo HDZ-a naglašava da imaju 220 000. Također valja imati u vidu činjenicu da je u prikupljanju potpisa sudjelovala i Bandićeva partija te dvije minorne strančice. Što nam to govori? Govori da niti svi članovi HDZ-a nisu dali svoj potpis za kandidaturu trenutnoj predsjednici. Kao što sam već i govorio trenutna predsjednica može početno računati na nekih 244 076 glasova koliko je osvojila HDZ-a na ovogodišnjim izborima za Europski parlament. Naime, trend pada broja glasača HDZ-a i SDP-a je više nego vidljiv u zadnjih nekoliko izbora. Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković nisu omiljeni u biračkom tijelu, poglavito onom tijelu koje je glasovalo za nju i njega na prošlim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Ukoliko se dogodi čudo da trenutna predsjednica uđe u drugi krug izbora za predsjednika Republike sa Zoranom Milanovićem, tada je više nego izgledna opcija da Zoran Milanović, najlošiji predsjednik Vlade kojeg je Hrvatska imala, bude izabran za predsjednika Republike. Ovo birači moraju znati. Glasajući u prvom krugu za trenutnu predsjednicu posredno omogućavaju Zoranu Milanoviću da bude izabran za predsjednika Republike.

Kolumne

“Prosvjetitelj” Andrej Plenović

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Priznat ćete da vlast čudno djeluje na ljude, posebno na ovim našim prostorima. Pojedinci ni krivi ni dužni imenovani ministrima, umisle da su funkcijom dobili znanje i pamet i onda drže predavanja i prodike „neukim „ građanima. Očito je da to „svoje nadahnuće i pamet“ crpe od svog „velikog vođe“,od svog predsjednika Vlade.

Mislim da nema potrebe nabrajati izjave Pavića, Kujundžića, Krstičevića, Bačića, Murganićke, Aladrovića, Divjakice i drugih. Ovdje me zanima predsjednik Vlade Andrej Plenković. „Daj Andreju Plenkoviću vlast pa ćeš vidjeti kakav je“!? Vlast čudno djeluje na čovjeka, a Andrej Plenković je tomu zoran primjer.

Krenimo od izjave Andreja Plenkovića iz rujna 2017. kad je odgovarajući na zastupničko pitanje Gordana Marasa rekao:’Ja mogu što hoću’!. Što ova izjava govori o samom Andreju Plenkoviću? Ova neprimjerena i autoritativna izjava pokazuje i dokazuje da su parlament, narod i demokratske institucije izgubile svrhu postojanja jer Plenković „može što hoće“. Nakon toga je nastavio nizati „svoje bisere“, a posebno su znakoviti ovi njegovi biseri i izjave; “U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”. “Referendum nije način za odlučivanje izbornog sustava neke zemlje.” “Jasno je koje marginalne i isključive političke opcije stoje iza referenduma.” “Referendumom nas marginalci žele vratiti 50 godina unatrag”.

Što ove izjave govore? Meni se čini da se Andrej Plenković umislio da je postao hrvatski „prosvjetitelj“ te docira i proziva građane i sve one koji se ne uklapaju u njegove „prosvjetiteljske“ nakane da nisu pozvani poduzimati ništa što je u suprotnosti sa njegovim „prosvjetiteljskim“ nakanama. Tako je „razvio demokraciju“ u HDZ-u aktiviranjem Prijekog suda za obračun sa onima koji su se usudili misliti svojom glavom. Imao je vremena primiti Jelenu Veljaču, ali ne i predstavnike sindikata, otišao je u Osijek na skup HDZ-a. Ima novca za Pupovca, a nema za učitelje. Nije naše da mislimo kad imamo Plenkovića. Eto, što vlast može učiniti nekom. Zar ne!?

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a, i šef vojno sigurosne agencije su odgovorni

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Skandal u zadarskoj vojnoj bazi Zemunik, gdje su trojica pilota, prije dva mjeseca vojnom letjelicom prevozila neimenovanog švercera oružja, koji je čak bio prerušen u pilota ukazuje na niz propusta i otvara niz pitanja. Ovaj veliki skandal iz vojne baze na Zemuniku nije samo pitanje za šefa Vojno sigurnosne agencije, već je i pitanje zapovjednika HRZ-a , načelnika Glavnog stožere i ministra obrane.

Kako je moguće da se švercer oružja ušeta u vojnu bazu gdje se, među ostalim nalaze i američki instruktori? Što radi Vojno sigurnosna agencija? Zašto načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i njima podređeni zapovjednici ne ostvaruju efektivni nadzor i kontrolu u sustavu vođenja i zapovijedanja što je bitna sastavnica vođenja i zapovijedanja . Zašto zapovjedni lanac ne funkcionira. Zašto nema učinkovitog nadzora i kontrole u vojnim objektima. Sve su to pitanja na koja istraga treba odgovoriti u cilju uspostave učinkovitog sustava nadzora i kontrole ulaska u vojne objekte, u cilju uspostave efektivnog nadzora i kontrole u sustavu vođenja i zapovijedanja.

Nesporna je činjenica da su ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i šef Vojnosigurnosne agencije odgovorni za skandal u zadarskoj vojnoj bazi Zemunik. Odgovorni su po zapovjednoj odgovornosti i zbog neostvarivanja efektivnog i nadzora i kontrolu u sustavu vođenja i zapovijedanja. U uređenim zemljama ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i šef Vojno sigurnosne agencije već bi podnijeli ostavke odnosno njihove ostavke bi zatražili predsjednik Vlade i predsjednica Republike kao vrhovna zapovjednica.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Pero Kovačević: (Ne)Vjerodostojne ankete

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Anketne agencije očito i to od samog početka „ne vole“ Hrvatske suvereniste. Podsjetimo se.

Agencije su dugo vremena izbjegavale u svojim istraživanjima uopće staviti Hrvatske suvereniste u svoja mjesečna istraživanja kako će glasovati hrvatski građani na izborima za Europski parlament. Nakon toga su ipak uvrstili Hrvatske suvereniste u svoja „istraživanja „ koja su u biti bila oblikovanje javnog mišljenja javnosti na štetu Hrvatskih suverenista. Naravno sa porukom „ne glasaj te“ za Hrvatske suvereniste – neće prijeći izborni prag.

Tako je RTL za mjesec svibanj 2019. objavila CRO Demoskop, agencije Promocija plus. Podsjetimo se, u anketi za svibanj predvidjeli su da će HDZ-a lista na izborima za Europski parlament osvojiti 26% glasova birača, dok će lista Hrvatskih suverenista osvojiti samo 3,1% glasova birača. Naravno da su se totalno osramotili. Lista HDZ-a je na izborima za Europski parlament dobila samo 22,7 % glasova birača, lista Hrvatskih suverenista je dobila 8,52% glasova birača. Toliko o vjerodostojnosti njihovih anketa iz svibnja, uoči izbora za Europski parlament.

Jednako tako je HRT za mjesec svibanj objavila HRejting, iste agencije Promocija Plus koja je predvidjela da će Hrvatski suverenisti osvojiti samo 4,4%, te tvrdili da je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95%. Naravno da su se totalno osramotili. Mislio sam da će konačno izvući konkretnu poruku iz prave ankete, ankete sa održanim izborima za Europski parlament na kojima je glasovalo 1,103 milijuna birača ili 29,86%. Prevario sam se, oni se nastavljaju i dalje sramotiti.

Umjesto isprike, anketne agencije nastavljaju po starom i dalje „ne vole“ Hrvatske suvereniste, ali zato pokazuju neizmjernu ljubav prema HDZ-u i SDP-u. Odmah su to pokazali u svojoj anketi HRejting za mjesec lipanj 2019. te predvidjeli „siloviti rast rejtinga“ HDZ-a i SDP-a. HDZ-a je za nepuni mjesec dana , nakon izbora za EU parlament „skočila“ sa 22,72%(koliko je dobila na izborima za EU parlament) na 27,4%, a SDP-a sa 18,71% (koliko je dobila na izborima za EU parlament). Što je posljedica tog „silovitog rasta rejtinga“ HDZ-a i SDP-a teško je i nemoguće dokučiti. Možda preko 300 000 iseljenih mladih ljudi,nefunkcioniranje institucija pravne države , nefunkcioniranje pravosuđa i tako dalje. Naravno da odmah bode u oči i činjenica da Hrvatskih suverenista više nema u anketama.

Jučer je objavljen novi HRejting. Istraživanje je provela agencija Promocija plus i obuhvaća 1400 ispitanika, prema načelu – cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. HDZ je prema toj anketi za ovaj mjesec na 27,5%, a SDP na 25,4% biračke potpore, Miroslav Kolakušić je na 7,6%,a Most na 5,8%. Hrvatski suverenisti su se ponovno (od svibnja )pojavili u anketi sa 3,5%, sa opaskom da su najbliže magičnoj granici od 5% te da su ovaj mjesec registirani kao stranka. Znakovito je da su svi drugi u porastu u odnosu na rezultate ostvarene na izborima za Europski parlament osim Hrvatskih suverenista. HDZ-a je sa 22,72% skočila na 27,5%, SDP-a je sa 18,71% skočila na 25,4%, Kolakušić je sa 7.8 ostao na 7,6%, Most je sa 4,67% skočio na 5,8%, dok su Hrvatski suverenisti sa 8,52% „pali“ na 3,5%.

Koliko su vjerodostojne odnosno pouzdane ove ankete odnosno podaci može te se uvjeriti u simulaciji rezultata ankete HRejting za mjesec studeni pretočene u konkretne brojke na bazi da su danas parlamentarni izbori na koje je izašlo glasovati 2 milijuna glasača, u komparaciji sa rezultatima izbora za EU parlament na kojim je glasovalo 1,1 milijun glasača. Na izborima za EU parlament u svibnju ove godine glasovalo je 1,1 milijuna birača ili 29,6% upisanih u popis birača. Za HDZ-u glasovalo je 244 076 birača ili 22,72%, za SDP-u je glasovalo 200 976 birača ili 18,71%. Simulacija da će parlamentarne izbore izaći oko 50% odnosno 2 milijuna birača sa podacima iz zadnje ankete donosi nam slijedeće rezultate: – za HDZ-u bi glasovalo 550 000 birača( 27,5% prema anketi); – za SDP-u bi glasovalo 508.000 birača (25,4% prema anketi). Koliko su rezultati ankete nerealni ili nevjerodostojni pokazuju vam i ovi podaci iz simulacije. Povećan je broj birača koji će glasovati za 900 tisuća u odnosu na one koji su glasovali na izborima za EU parlament. Na izborima za EU parlament HDZ-a i SDP-a dobile su zajedno 444 076 glasova(HDZ 244 076,a SDP 200 976) od 1,1 milijun birača koliko je glasovalo. Prema simulaciji rezultata ankete na izborima za Hrvatski sabor HDZ i SDP dobili bi zajedno 1.058 000 glasova(HDZ 550 000,a SDP 508 000. Simulacija ukazuje da bi od novih 900 000 birača koji bi izašli na izbore za Hrvatski sabor njih čak 606 000 dalo svoj glas opciji HDZ i SDP što je ravno utopiji.

Javna je tajna da Hrvatski suverenisti smetaju HDZ-u i SDP-u te mnogim interesnim skupinama i lobijima te „njihovim“ neovisnim medijima“ te su u opravdanom „strahu“ od Hrvatskih suverenista od probuđenog naroda kojima je dosta i kojima je jasno da su im HDZ-a I SDP-a odnosno njihova vodstva ukrala 20 godina života.. Zašto su im se pridružile i anketne agencije, to neka one kažu ili presudite sami.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije