Azijske burze pale na početku tjedna, euro oslabio

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava situacija u kineskom gospodarstvu, dok je euro oslabio jer bi njemačka kancelarka Angela Merkel mogla imati problema u sastavljanju vlade nakon parlamentarnih izbora.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji i Singapuru.

No, burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su između 0,3 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,35 posto.

Rast cijena dionica na burzi u Tokiju zahvaljuje se slabljenju jena jer zbog toga raste cjenovna konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inozemnim tržištima.

No, na ostalim azijskim burzama ne vlada baš najbolje raspoloženje jer ulagače zabrinjava situacija u kineskom gospodarstvu, glavnom ‘motoru’ regije.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je u četvrtak kreditni rejting Kine zbog rizika povezanih s rastućim javnim dugom.

“Snižavanje rejtinga odražava našu procjenu da je dugo razdoblje snažnog rasta kreditiranja povećalo gospodarske i financijske rizike u Kini”, poručuje S&P.

Taj rast kredita pridonio je snažnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i višim cijenama imovine, no analitičari S&P-a smatraju da je to ujedno do određene mjere smanjilo financijsku stabilnost drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači su oprezni i zbog mogućeg povećanja kamata američke središnje banke do kraja godine, kao i zbog napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Podršku tržištima pružaju, pak, visoke cijene nafte. Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,1 posto, na 56,80 dolara, no i dalje se kreće nedaleko 56,90 dolara, najviše razine u šest i pol mjeseci koju je dosegnula u petak.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela oslabila 0,2 posto, na 50,57 dolara, no i dalje je blizu najviše razine od svibnja.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Doduše, Unija CDU/CSU kancelarke Merkel osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s 20 posto, no SPD je poručio kako više neće koalirati s Merkel nego se povlači u oporbu.

A to Angeli Merkel otežava sastavljanje koalicije, tim više što je desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila 13,5 posto glasova i tako postala treća politička snaga u Njemačkoj.

“Na moguće probleme Merkel u sastavljanju koalicije tržište je reagiralo prodajom eura. Izborni ishod u Njemačkoj pokazuje da ni ta zemlja više nije izuzetak u Europi po pitanju rasta podrške populizmu i krajnjoj desnici”, kaže Daisuke Karakama, ekonomist u Mizuho Bank.

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je jutros 0,2 posto, na 1,1930 dolara.

Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njezina cijena porasla 0,3 posto, na 112,30 jena.

H/N