Azijske burze i dalje rastu, dolar ojačao

burze, dionice
Hina
Na azijskim su burzama danas cijene dionica porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i rasta prinosa na američke državne obveznice, pri čemu je dolar ojačao.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer oslabio.
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto.
Na početku trgovanja oprezno zbog pada na Wall Streetu
Na samom početku današnjeg trgovanja cijene su dionica bile pod pritiskom jer je jučer na Wall Streetu zabilježen prvi pad burzovnih indeksa nakon šest dana rasta.
No, ubrzo su tržišta nadoknadila gubitke, pa su trenutačno indeksi u pozitivnom području.
Podršku tržištima pruža stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija.
Prate se prinosi na američkim državnim obveznicama
S druge strane, pažljivo se prate prinosi na američke državne obveznice, koji su se jutros ponovno primaknuli najvišoj razini u četiri godine, što izaziva bojazan da će američka središnja banka ove godine ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.
Fed je lani u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a u ovoj se godini očekuje da će kamate povećati u tri, a možda i četiri navrata.