Automobilsko tržište pred radikalnim promjenama

Prema ​posljednjem provedenom ​istraživanju PwC-a, automobilsko tržište će se 2030. godine suočiti s radikalnim promjenama, piše N1.

Kao rezultat novih koncepata dijeljenja, broj automobila mogao bi pasti s 280 milijuna na 200 milijuna u Europi te s 270 na 212 milijuna u SAD-u. Nasuprot tome, očekuje se da će u Kini broj vozila porasti na 280 milijuna vozila u 2030. godini, s današnjih 180 milijuna.

Izvješće PwC-a „eascy – Pet dimenzija transformacije automobilske industrije“, donosi niz naizgled kontradiktornih nalaza. Na primjer, dok bi 2030. godine broj vozila u Europi i SAD-u mogao dramatično pasti, promet na cestama postat će još gušći. A iako će broj novih registracija znatno porasti, mnogi konvencionalni proizvođači i dobavljači bit će pod pritiskom.

Za samo nekoliko godina, današnji standard u kojem se većina ljudi vozi u vlastitom vozilu bit će samo jedan od mnogih koncepata mobilnosti“, smatra Christoph Stürmer, glavni globalni analitičar za izvješće PwC Autofacts. Istraživanje PwC-a predviđa da će već 2030. godine više od jednog od tri prevezena kilometra biti u nekom od mnogih oblika „dijeljenja“.

Ovaj trend „dijeljenja“ kombinirat će se s dva megatrenda u automobilskoj tehnologiji – elektrifikacijom voznih sustava i velikim naprecima u razvoju samovozećih automobila. Prema scenariju PwC-a, do 2030. godine 55 % svih novih vozila mogli bi biti električni automobili, dok će konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem polagano izumirati, javlja HRT.