Automobilska bomba u Mogadishuu ubila najmanje 20 ljudi

EPA/SAID YUSUF WARSAME

Dva automobila bombe eksplodirala su u subotu na odvojenim mjestima u Mogadishuu, prijestolnici Somalije i usmrtile najmanje 22 osobe, objavila je policija.

Prva eksplozija na raskrižju K5 u dijelu Mogadishua u kojem su smješteni uredi vlade, hoteli i restorani, uništila je nekoliko zgrada i zapalila na desetke automobila.

“Znamo da je najmanje 20 civila mrtvo, a deseci su ozlijeđeni”, rekao je Abdullahi Nur, policijski službenik koji je bio na tom području u vrijeme tragedije.

“Broj mrtvih će sigurno rasti. I dalje prevozimo žrtve”, rekao je Nur, dodavši kako se još tijela nalazi ispod ruševina.

Dva sata poslije druga eksplozija dogodila se u četvrti Madina.

“Bila je to automobil bomba. Dvoje civila je ubijeno”, rekao je policijski zapojednik Siyad Farah. Dodao je da je uhićen jedna osoba osumnjičena da je postavila eksplozive.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj teroristički čin, no islamistička skupina al-Šabab česti je napadač u Somaliji.

Ta skupina povezana s al-Kaidom pokušava zbaciti somalijsku vladu koju podržavaju Ujedinjeni narodi i saveznici iz Afričke unije kako bi nametnula svoju radikalnu interpretaciju islama.

Al-Šabab je u proteklim godinama izgubio velik dio teritorija u borbi s mirovnim snagama Afričke unije i vladinom vojskom.

Hina/Reuters