Austrijski ministar unutarnjih poslova: To je teroristički napad

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehamer okarakterizirao je napade u Beču u ponedjeljak navečer kao terorističke a vlasti govore o dvije poginule osobe među kojima je jedan od napadača.

“Radi se o jasnom terorističkom napadu”, rekao je Karl Nehamer.

Kako je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova više napada je započelo oko 20 sati na šest mjesta u središtu Beča između ostalog i ispred sinagoge a u njima je sudjelovalo “do deset napadača” od kojih su neki još u bijegu.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je objasnio kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača a jedan policajac je teško ozlijeđen.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže.

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem.

Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko poruka u kojima se jezikom islamističkih organizacije poziva na “sveti rat” protiv Zapada.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz se trenutno nalazi u ministarstvu unutarnjih poslova na kriznom sastanku.