Austrijski kancelar u posjetu Izraelu

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Austrijski kancelar Sebastian Kurz stigao je u nedjelju u Izrael i započeo trodnevni posjet tijekom kojeg će pokušati izaći iz diplomatske slijepe ulice u koju je njegova zemlja ušla u odnosima sa židovskom državom zbog nacističke prošlosti krajnje desne stranke u vladajućoj austrijskoj koaliciji.

Austriijsku Slobodarsku stranku (FPOe) osnovali su nakon Drugog svjetskog rata bivši nacisti, a stranački vođa i vice kancelar Heinz-Christian Strache održava kontakte s ekstremnim desnim skupinama.

Kurz je oformio vladu s FPOe u prosincu, a Izrael je potom bojkotirao sve kontakte s ministrima iz te stranke i dao naputak izraelskim dužnosnicima da u ministarstvima koje vodi FPOe surađuju samo s ostalim državnim službenicima.

Kurz, iz političke obitelji desnog centra koji ima vrlo strogi stav prema migracijskim pitanjima, u nedjelju će posjetiti muzej holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, sastati se s preživjelima podrijetlom uz Austrije i posjetiti Stari grad u Jeruzalemu.

U ponedjeljak se sastaje s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Austrijske ljevičarske stranke, udruge civilnog društva i židovska zajednica iz Beča kritiziraju FPOe zbog dijeljenja vodećih političkih poslova osobama aktivnim u desničarskim bratstvima koja su prije 1938. pomogla u promicanju antisemitizma i koja još uvijek zagovaraju svenjemački nacionalizam.

Kurz pokušava popraviti odnose s Izraelom, a u govoru u ožujku, prilikom obilježavanja aneksije Austrije od strane Njemačke 1938., obećao je da će se boriti protiv antisemitizma u svim njegovim oblicima i podržavati sigurnosne potrebe Izraela. (H)