Austrija traži 30.000 sezonaca, nude dobre plaće i smještaj

Radna snaga s Jadrana seli u Alpe. Turistička je sezona pri kraju, a kuhare, konobare, spremačice… već traže Austrijanci da bi ih zaposlili na skijalištima. Trebaju ih, procjenjuje se, oko 30 tisuća.

“Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su natječaji za profesionalce – kvalificirane kuhare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati njemački jezik”, kaže Aleksandara Bertelt vlasnica tvrtke iz Pule, preko koje će mnogi iz Hrvatske ove godine trbuhom za kruhom u planine.

Radi se šest dana u tjednu, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru.

“Visina plaća ovisi o mnogočemu: o iskustvu radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smještaj s tri zvjezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i razini odgovornosti radi – pomoćnom kuharu ili nekome tko je jedan od glavnih ili njegovih zamjenika u kuhinji. Ipak, neki je prosjek od 1600 eura do 2000 eura, s tim da su radnicima osigurani hrana i smještaj, a njihov angažman traje šest mjeseci od prvog prosinca do kraja travnja”, kaže Bertelt za Slobodnu Dalmaciju.

Poznavanje njemačkog jezika do razine B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima – primjerice, za konobare – drugi kandidati mogu govoriti jezik do mjere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji.

Svi se kandidati testiraju u poznavanju jezika, a onda psihologinja iz Austrije s njima obavlja razgovor preko Skypea da bi utvrdila jesu li adekvatni za mjesto za koje su se kandidirali.

“Konobari mogu jako dobro zaraditi i od ‘manče’. U principu, ljudi odu gore šest mjeseci, dobro zarade, a malo potroše jer su im hrana i smještaj osigurani, a kako rade šest dana u tjednu, zapravo nemaju ni vremena potrošiti ono što su dobili. Mnogi to iskoriste da nauče ili unaprijede znanje jezika i steknu dodatna znanja, vještine, što će im poslužiti u traženju nekog boljeg posla”, kaže Bertelt.

Hrvatski radnici do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu, na što se čeka neko vrijeme, no kad je u pitanju deficitarna radna snaga u ugostiteljstvu – to ide prilično brzo, zapravo čim poslodavac pokaže interes za zapošljavanje djelatnika iz inozemstva.