Austrija proglasila tri dana žalosti, stižu joj poruke potpore

(Hina/EPA)

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada Austriji u ponedjeljak navečer u kojem su poginule četiri osobe, a iz cijelog svijeta stižu joj poruke potpore i suosjećanja, javljaju novinske agencije.

“Naše su misli i suosjećanje sa žrtvama, ozlijeđenima i njihovim obiteljima u ovim jako teškim satima za Republiku Austriju”, rekao je kancelar Sebastian Kurz prije sjednice vlade.

U terorističkom napadu u centru Beča život su izgubile dvije žene i dvojica muškaraca te jedan od napadača kojeg je ubila policija. Petnaestak osoba je ozlijeđeno, od kojih je sedam životno ugroženo.

Nakon sumanutog terorističkog čina Austriji ne prestaju stizati poruke potpore i suosjećanja iz cijelog svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je šokirana napadom u centru Beča te da Njemačka izražava sućut susjednoj Austriji i da je uz nju u borbi protiv “islamističkog terorizma”.

“U ovim užasnim satima kada je Beč postao meta terorističkog nasilja, moje su misli s austrijskom narodom i snagama sigurnosti suočenima s opasnošću”, rekla je Merkel u izjavi koju je objavio na Twitteru u utorak njezin glasnogovornik.

“Mi Nijemci solidarni smo s našim austrijskim prijateljima. Borba protiv islamističkog terorizma naša je zajednička borba.”

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da “Europa snažno osuđuje ovaj kukavički čin koji ne poštuje život i krši naše ljudske vrijednosti… Mi smo uz Austriju.”

Stravičan napad u Beču osudili su hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je osudio napad u Beču i rekao je da je Rusija spremna pojačati protuterorističku suradnju s Austrijom.

U brzojavu poslanom austrijskom kancelaru Sebastian Kurzu, Putin je nazvao napad “okrutnim i ciničnim zločinom”, priopćio je Kremlj.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je najoštrije osudio napad.

“S ozbiljnom zabrinutošću pratio sam napad u Beču, jednom od naših sjedišta UN-a. Najoštrije osuđujem napad i ponovno potvrđujem UN-ovu solidarnost s narodom i vladom Austrije.”

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je šokiran i da je Ujedinjeno Kraljevstvo u mislima s austrijskim narodom. “Ujedinjeni smo s vama u borbi protiv terora”, istaknuo je.

Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru osudio “još jedan ružan teroristički čin” u Beču dodavši da “napadi zla” moraju prestati.

“Sjedinjene Države stoje uz Austriju, Francusku i cijelu Europu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamističke teroriste”, napisao je aktualni predsjednik i republikanski kandidat uoči izbora. “Ti napadi zla na nedužne moraju prestati”, dodao je

Oglasio se i demokratski kandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden koji je osudio “stravične terorističke napade”.

“Svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja”, rekao je Biden.

Premijer Narendra Modi rekao je da je Indija “duboko šokirana i ožalošćena zbog kukavičkih napada u Beču. Indija je uz Austriju u ovo tragično vrijeme.”

Napad su također oštro osudili i izrazili solidarnost s Austrijom čelnici Australije, Kanade, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i drugi.