Austrija: Dvije regije u potpunom lockdownu od ponedjeljka

Dvije austrijske regije najpogođenije pandemijom koronavirusa, Salzburg i Gornja Austrija, u ponedjeljak će uvesti karantenu za cijelu populaciju.

Te mjere bi se trebale ukinuti oko Božića, rekao je salzburški premijer Wilfried Haslauer u četvrtak, nakon objave regionalnih čelnika.

„Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića“, rekao je Haslauer, pa pozvao stanovnike na cijepljenje.

Dvije regije imaju najviši broj zaraženih u državi, a bolnice su gotovo potpuno pune.

„Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje“, kazao je Haslauer na konferenciji za medije u Salzburgu.

Karantena za necijepljene stanovnike već je na snazi na razini cijele države od ponedjeljka. Bilo kakve dodatne mjere na nacionalnoj razini raspravit će se tijekom razgovora između federalne vlade i regija u petak.

Prema novim mjerama u dvije regije, samo će trgovine i ljekarne ostati otvorene. Kafići, restorani i klubovi se zatvaraju, a škole prelaze na online nastavu.

Stanovnici će svoje domove moći napustiti samo zbog neodgodivog posla ili iz medicinskih razloga, kako bi vježbali ili išli na posao.

U četvrtak je Austrija imala 15.145 novih slučajeva zaraze. U Salzburgu ih je bilo 1700, a u Gornjoj Austriji, regiji čiji je glavni grad Linz, 1600. Obje regije imaju najnižu procijepljenost u zemlji.