Australija protjerala dva ruska diplomata

Australija je objavila u utorak protjerivanje dvoje ruskih diplomata u okviru usklađene odmazde Zapada zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, koje London pripisuje Rusiji, a Novi Zeland je priopćio da bi rado protjerao ruske špijune sa svog tla, ali da ih nema.

Australski premijer Malcolm Turnbull kazao je da su to dvoje ruskih diplomata “nedeklarirani obavještajni agenti” te da imaju sedam dana da napuste Australiju.

“Ta je odluka odraz šokantne prirode napada, prve ofenzivne upotrebe kemijskog oružja u Europi nakon Drugog svjetskog rata sa smrtonosnom supstancom u nastanjenoj zoni, dovodeći u opasnost nepoznat broj osoba”, izjavio je premijer.

Objasnio je da do odluke vlade dolazi nakon informacija Londona po kojima je supstanca korištena u trovanju Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju bila neurotoksični agens tipa razvijenog u Rusiji.

Po Turnbullu to je trovanje dio “sheme opasnog i proizvoljnog ponašanja Rusije koje predstavlja rastuću prijetnju po međunarodnu sigurnost”.

Do reakcije Canberre dolazi nakon reakcije SAD-a koji je najavio protjerivanje 60 ruskih diplomata u okviru te afere koja vraća svijet u vrijeme hladnog rata.

Od ponedjeljka više od dvadeset zemalja najavilo je protjerivanje više od 110 ruskih diplomata. Uz 16 članica EU-a to su SAD, Kanada, Ukrajina, Norveška i Australija.

Novi Zeland je priopćio u utorak da bi volio protjerati ruske špijune u okviru usklađene odmazde Zapada, ali da ih nema.

“Napravili smo provjere u Novom Zelandu. Mi ovdje nemamo neprijavljenih ruskih obavještajaca. Da imamo, protjerali bi ih”, rekla je za javni radio novozelandska premijerka Jacinda Adern.

Novi Zeland, bivša britanska kolonija i saveznica Londona, ponudila je svoju načelnu potporu Velikoj Britnaiji, ali je priznala da ne može učiniti puno više budući da na njezinom teritoriju nema ruskih špijunskih aktivnosti.