Australija ne želi da Novi Zeland primi izbjeglice s Manusa i Naurua

Foto: Hina

Australija je odbila u nedjelju ponudu Novog Zelanda da primi 150 izbjeglica koje se trenutačno nalaze u kontroverznim kampovima na Pacifiku, usprkos krizi izazvanoj zatvaranjem prihvatnog centra u Papui Novoj Gvineji.

Canberra zauzima obrambeni stav otkad je nova novozelandska laburistička premijerka Jacinda Ardern ponudila da će prihvatiti migrante. Australski konzervativni premijer Malcolm Turnbull kazao je kako prednost daje sporazumu o premještaju zaključenom sa SAD-om usprkos malom broju izbjeglica koje trenutno prima Washington.

Pritisak na Australiju se intenzivirao od utorka kad je zatvoren kamp na otoku Manusu u Papui Novoj Gvineji. Taj je prihvatni centar Vrhovni sud Papue Nove Gvineje ocijenio protuustavnim.

No, oko 600 osoba ondje se zabarikadiralo. Voda i struja isključeni su a namirnica je sve manje te UN upozorava na opasnost od “izvanredne humanitarne situacije”.

Migranti su pozvani da se prebace u “tranzitne” prihvatne centre, također na Manusu. No, oni tvrde kako se boje za svoju sigurnost dok njihovi zaštitnici govore o neprijateljstvu koje stanovništvo iskazuje prema njima.

Turnbull se susreo s Ardern prvi put u nedjelju u Sydneyu i rekao je da u ovom trenutku neće prihvatiti prijedlog novozelandske premijerke.

“Prijedlog je stvaran i još uvijek na stolu”, kazala je Ardern novinarima.

Australija vodi iznimno strogu politiku spram migranata koji pokušavaju doći do njezinih obala. Ne prihvaća nijedno plovilo s imigrantima na svojem tlu, pa čak ni imigrante koji ispunjavaju kriterije za pravo na azil. /Hina/