Astronomi otkrili prvi egzomjesec?

Pixabay

Skupina astronoma predvođena profesorom Davidom Kippingom sa sveučilišta Columbia u New Yorku vjeruje da je otkrila prvi poznati mjesec izvan Sunčeva sustava – egzomjesec, prenosi BBC. Ukoliko se otkriće potvrdi, taj egzomjesec bit će zabilježen kao objekt u orbiti veličine i mase Neptuna koji kruži oko planeta veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom.

Signal je uhvatio NASA-in svemirski teleskop Kepler, a slijede daljnja istraživanja pomoću najvećeg svemirskog teleskopa Hubble koji kruži oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi. Bilo bi to kao da automobilom prijeđemo udaljenost od Istočne do Zapadne obale SAD-a u 10 minuta.

Astronomi su do danas otkrili više od 3000 egzoplaneta – planeta koji kruže oko zvijezda izvan Sunčeva sustava. Lov na egzomjesece – objekte u orbiti koji kruže oko tih udaljenih planeta odvijala se paralelno s lovom na egzoplanete, no do sada su ti izvansolarni sateliti bili izvan dohvata sadašnje tehnologije. U potrazi za egzomjesecima, astronomi tragaju za smanjenjem – zamućivanjem svjetlosti zvijezde prilikom prolaska – tranzita planeta.

Mjesec kandidat je poznat kao Kepler-1625b i uočen je oko zvijezde udaljenje oko 4000 svjetlosnih godina od Zemlje. Zbog njegove veličine, članovi istraživačkog tima su ga nazvali “Nept-moon”. “Rekao bih da nam je to do sada najbolji kandidat za egzomjesec”, kazao je Kipping. “Vrlo smo uzbuđeni (…) ali sve dok ne primimo mjerenja s Hubblea, izgledi da se radi o egzomjesecu su 50:50”, dodao je.