Apple će povući neke iPhone u Njemačkoj nakon pobjede Qualcomma

Proizvođač čipova Qualcomm Inc u četvrtak je dobio drugu pobjedu na sudu u svojoj bitci diljem svijeta protiv Apple Inc, a proizvođač iPhonea je rekao kako će povući neke starije modele iz njemačkih prodavaonica.

Qualcommova pobjeda u Njemačkoj uslijedila je nekoliko tjedana nakon što je osigurao sudsku zabranu prodaje nekih modela u Kini. Apple koji se žali na obje presude nastavio je nuditi svoje iPhone u Kini ali je napravio izmjene u svojem IOS operativnom sustavu nakon kineske zabrane. 

Apple se uzalud branio pred sudom u Muenchenu od optužbi da je kršio patent Qualcomma u pogledu funkcioniranja čipa u modelima IPhone 7, 7 plus  8 plus i X.

“Tom presudom, prodaja modela gubi licencu i zabranjena je u Njemačkoj”, navodi sud.

 Sud je precizirao u priopćenju da za provođenje te odluke još uvijek privremene odluke, Qualcomm mora isplatiti jamčevinu od 668,4 milijuna eura.

On je opravdao taj vrlo visoki iznos činjenicom da Apple još može dobiti sudski spor u Njemačkoj. Jamstvo traženo od Qualcomma bi bilo namijenjeno pokrivanju šteta.

Apple je tijekom večeri potvrdio da će uložiti priziv i kritizirao je pokušaj Qualcomma da preusmjeri pozornost s pravih problema između dviju tvrtki.

Njemačka pobjeda može pogoditi samo nekoliko milijuna iPhonova od stotina milijuna koje Apple proda svake godine. Ipak to je mala ali vrijedna pobjeda u složenoj pravnoj bitci koja će se ubrzati narednih mjeseci kada protumonopolno nadzorno tijelo i Apple dovedu Qualcomm pred sud u Sjedinjenim Državama.

Apple tvrdi kako Qualcomm protuzakonito postupa kako bi sačuvao monopolistički položaj u oblasti modem čipova koji pomažu mobitelima da se spoje na bežične mreže za podatke. Qualcomm sa svoje strane optužuje Apple da koristi niz njegovih tehnoloških inovacija bez odgovarajuće naknade.