Aplikacija u kojoj se mogu sačuvati uspomene na sve žrtve Vukovara

Hrvatski startup Spiritus napravio je aplikaciju za kreiranje i čuvanje digitalnih uspomena, gdje svatko može pohraniti i uspomene na žrtve Vukovara, a na njoj se već nalaze uređeni memorijali Blage Zadre i Siniše Glavaševića s nekoliko njihovih slika i životnih priča.

“Kada pričamo o povijesnim tragedijama, najčešće pričamo samo o pukoj brojci žrtava. Mišljenja sam da se s njom ne vidi sva punina tragedije. To su sve bile osobe, majke, sinove, očevi sa svojim životima, hobijima, interesima”, rekao je osnivač i direktor startupa Spiritus Dino Jerković.

Dodaje kako vjeruje da svaki čovjek koji je ikada živio ima barem jednu priču vrijednu pričanja. “Želimo upravo pomoći u prikupljanju tih priča, a našom tehnologijom omogućiti da one ostanu dostupne, potencijalno vječno”, istaknuo je Jerković.

Kroz besplatnu aplikaciju Spiritus svatko može kreirati digitalnu uspomenu svojih voljenih osoba kroz objavu fotografija i pisanje životnih priča. Te uspomene mogu biti očuvane vječno jer se Spiritus bazira na revolucionarnoj blockchain tehnologiji.

Aplikacija je s radom krenula 1. studenog, a za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pripremljen je poseban odjeljak unutar aplikacije koji je posvećen uspomeni na 2717 žrtava koje su izgubile svoj život u Vukovaru.

Ako poznajete neku od žrtava, možete postati njen “Čuvar uspomena” i urediti njihov memorijal kroz dodavanje slika i videozapisa, istaknuto je u priopćenju.

U aplikaciji se već nalaze uređeni memorijali Blage Zadre i Siniše Glavaševića s nekolicinom njihovih slika i životnih priča. Njihove memorijale moguće je posjetiti, digitalno ostaviti ružu i obogatiti s dodatnim pričama.

Projekt je u svibnju ove godine proglašen najboljom studentskom aplikacijom u Hrvatskoj, osnovali su ga studenti Filozofskog fakulteta Dino Jerković i Marko Šoljić, a kasnije su se priključili i drugi mladi hrvatski programeri.