Povezite se

Vijesti

Apel HND-a: Pronađite i kaznite napadače na novinare

Objavljeno

-

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je uputilo apel nadležnim institucijama i javnosti da se, nakon sve učestalijih napada na novinare i najnovijih prijetnji smrću novinarima Novog lista, prijetnje odmah zaustave, a počinitelji pronađu i kazne.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je na konferenciji za novinare “Koliko mržnje?” održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu najoštrije osudio najnovije prijetnje novinarima Novog lista preko mail poruka, komentara, ali i grafita na zgradi njihove redakcije u Rijeci gdje je zasad nepoznati počinitelj napisao “Ubojice za pisaćim strojem” i “Trovači hrvatskog društva”.

“Za nas u HND-u krajnje je neprihvatljiva šutnja hrvatskih institucija nakon što već mjesecima upozoravamo na povećan govor mržnje i prijetnje novinarima. Ne vidimo da postoji jasna osuda prijetnji i napada. Šutnja u ovom slučaju nije zlato nego pogonsko gorivo za ljude koji mrze sve što novinari rade i koji u novinarima vide neprijatelje, a ne one koji rade u interesu javnosti”, rekao je Zovko.

‘Neprihvatljivo da institucije šute i gledaju’

Ocijenio je i neprihvatljivim da hrvatska država i njezine institucije koje se, kako je kazao, “ruše iz dana u dan” mirno šute i gledaju kako se prijeti i napadaju novinari bez ikakvih sankcija za počinitelje.

“Mi tražimo oštar i adekvatan odgovor od hrvatskih institucija. Ne može se prijetiti novinarima kao u ovom riječkom slučaju da će završiti kao Charlie Hebdo”, rekao je Zovko.

Nedavno izabrana nova predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izrazila je podršku svim kolegama iz Novog lista kao posljednjim metama, kako je istaknula, divljačkog napada.

“Izostaje čak i javno zgražanje ili osude, a da ne kažemo osude institucija, premijera i ministrice i poziv da se takve stvari zaustave”, rekla je Sever podsjećajući i na jedan od zahtjeva HND-a Vladi tijekom velikog novinarskog prosvjeda u ožujku da se “pronađu, procesuiraju nasilnici i napadači na novinare”.

Od 2014. 18 prijava fizičkih napada i 10 prijetnji

Istaknula je i kako je od 2014. evidentirano 18 prijava fizičkih napada na novinare i novinarke i deset ozbiljnih prijetnji kolegama koji su radili svoj posao.

“Ponavljam pitanje kada će naše nacionalno zakonodavstvo uvrstiti preporuke Vijeća Europe i pojačati zaštitu i sigurnost novinara te procesuirati i na pravi način kazniti napadače na novinare i njihov rad”, zaključila je Sever.

Potpredsjednik HND-a, novinar i urednik Novog lista Branko Mijić naveo je okolnosti najnovijeg napada na novinare tog riječkog lista koji su počeli nakon izložbe novinarke Bojane Guberac koja je s portala Novog lista izvukla desetine prijetnji upućivanih novinarima ispod njihovih tekstova.

Već na samoj izložbi jedan je od prisutnih ustrajao kako govorom mržnje treba napadati novinare da bi nakon toga poslao i mail prijetećeg sadržaja, a vrhunac je da je pod okriljem noći netko na fasadi redakcije ispisao grafite “Ubojice pisaćim strojem” i “Trovači hrvatskog društva”.

Odgovorna vlast koja ne reagira na upozorenja

“Ono što je najviše zabrinjavajuće da su se nakon teksta na portalu Novog lista, koji je napisala glavna urednica Slavica Bakić, javili zagovornici govora mržnje od kojih je jedan napisao ‘završit će te kao Charlie Hebdo’. Na upozorenje da će se takav njegov govor mržnje prijaviti policiji – dotični je samo uzvratiti – može”, rekao je Mijić.

“Na prijetnju – završit će te kao Charlie Hebdo nitko neće reagirati u hrvatskom društvu” zaključio je Mijić kako nakon toga može uslijediti samo nasilje prema novinarima.

“Za to nasilje koje će se dogoditi prema novinarima i za koje je samo pitanje vremena bit će odgovorna vlast koja ne reagira na upozorenja”, rekao je Mijić najavivši i kako slučajeve napada na novinare i slabu reakciju nadležnih institucija treba internacionalizirati.

Članica Izvršnog odbora HND-a i novinarka HTV-a Elizabeta Gojan podsjetila je na slučaj Charlie Hebdo, odnosno napad na redakciju tog časopisa u siječnju 2015. kada je poginulo 12 osoba, pritom ukazavši i na činjenicu da se četiri godine kasnije, na konferenciju HND-a sazvanu zbog prijetnji da će neki hrvatski novinari završiti kao Charlie Hebdo, odazvalo samo troje novinara.

Politika

Petir kao nezavisna na isti HDZ-a u 6. izbornoj jednici-Odbila ponudu Škore

Published

on

Marijana Petir, bila je saborska zastupnica u dva mandata i donedavna europarlamentarka, a ovog je vikenda donijela odluku da će na izbore će izaći kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici koja pokriva njenu rodnu Sisačko-moslavačku županiju, dio Zagrebačke županije i dio Grada Zagreba.

Kako doznajemo Petir je imala ponudu i od Domovinskog pokreta Miroslava Škore ali se ipak odučila na suradnju s HDZ-om.

Podsjetimo, Marijana Petir je osvojila gotovo 48.000 preferencijalnih glasova na izborima za EU Parlament. No, nije pristala na uvijete koje joj je dao premijer Andrej Plenković, da se mora učlaniti u HDZ pa je na izbore izašla samostalno i za dlaku je ostala bez novog mandata u EU izborima.

“Gotovo u isto vrijeme dobila sam poziv za suradnju iz HDZ-a i Domovinskog pokreta te sam razgovarala s gospodinom Plenkovićem i gospodinom Škorom. Jasno sam istaknula da se ne planiram učlanjivati ni u jednu stranku i da želim ostati nezavisna te da mi je važno da se za nastavak razgovora prihvati moj program i vrijednosti koje zastupam”, rekla je Petir.

“Još se s nekoliko entuzijasta borim za HSS i cijeli predmet je na Visokom upravnom sudu. Budući da sam izbačena iz stranke jer sam kritizirala Beljakov način upravljanja strankom i najavila svoju kandidaturu za predsjednicu, to je jedini način na koji se mogu boriti”, komentirala je o “borbi” za svoju bivšu stranku, prenosi Jutarnji list.

“Ja poštujem dužnost predsjednika, no ne mogu prihvatiti da se predsjednik s prezirom odnosi prema hrvatskim braniteljima, da napušta obilježavanje obljetnice Bljeska usred intoniranja himne, da kaže da ne priznaje Dan državnosti države čiji je predsjednik, da smatra da časnici hrvatske pobjedničke vojske ne zaslužuju dobiti pohvale za uspjehe koje postižu, a koje bi im on kao vrhovni zapovjednik uz čestitku trebao uputiti…

Ne, neću nabrajati dalje, ali moram reći da me duboko rastužuje da je na čelu Hrvatske netko tko svojim ponašanjem pokazuje da ne voli i ne poštuje svoju državu i svoj narod”, izjavila je Petir o predsjedniku Milanoviću.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Politika

Predsjedništvo HDZ-a: Plenković nosi listu u prvoj izbornoj jedinici

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će on nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, a predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Gordan Jandroković bit će nositelj u drugoj izbornoj jedinici.

„Danas smo dogovorli nositelje lista. Ja ću, kao i zadnji puta, nositi listu u prvoj izbornoj jedinici a Gordan Jandroković u drugoj”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su, među inim, dogovorili nositelje izbornih lista.

Žarko Tušek nosit će izbornu listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te ministar uprave Ivan Malenica u devetoj izbornoj jedinici.

Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Na pitanje kako to da Damir Krstičević neće predvoditi listu, Plenković je kazao kako ga neće biti na ovim izborima, ali je potvrdio da će HDZ ići s Marijanom Petir.

Plenković je najavio da će se ostala imena znati za dva tjedna.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije