Anušić: Svi izbori donose određene tenzije, strasti i emocije

Osječko – baranjski župan i kandidat za potpredsjednika na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima Ivan Anušić danas je komentirao izborna očekivanja, ali i revitalizaciju Slavonije što smatra prioritetnim projektom.

Što se unutarstranačkih izbora u HDZ-u tiče, Anušić je potvrdio da su dogovoreni svi daljnji koraci kao što su prikupljanje potpisa i sve ono što je potrebno do kraja izbornog ciklusa. Potvrđeno je da će jedna od kandidatkinja za poziciju potpredsjednika, odnosno potpredsjednice biti Zdravka Bušić.

“U HDZ-u je odlučeno da nema ženske kvote kao takve, a ona je kandidatkinja baš zato što je zastupljenost žena u politici, pa i u HDZ-u, niža nego što bi trebala biti”, rekao je Anušić i dodao kako ne smatra problematičnim što je još jedan HDZ-ovac iz Slavonije, bivši ministar Tomislav Tolušić, također najavio kandidaturu za potpredsjednika stranke, iako nije poznato u kojem timu.

“Svi smo mi u timu HDZ-a, a mi smo dali potporu Andreju Plenkoviću, aktualnom predsjedniku stranke za drugi mandat. Penava i Siter su dali potporu Miri Kovaču, i oni su dio HDZ-a. Razlikujemo se u nijansama, smjerovima i strategijama koje ne mijenaju koncept HDZ-a kao takvog. Kada prođu izbori svi ćemo biti sastavni dio stranke i pobjede na idućim parlamentarnim izborima”.

Što se izbornih tenzija tiče, odnosno takozvanog iznošenja prljavog veša svojstvenog većini političkih nadmetanja, Anušić nastavlja u tonu u kojem su govorili o drugi članovi Plenkovićeve ekipe.

“Svi izbori, pa tako i ovi, donose određene tenzije, stasti i emocije. Ne možete reći ‘svejedno je tko će pobijediti’, jer zašto bismo se inače natjecali, no isticat ćemo svoje prednosti. Želim izbjeći isticanje tuđih nedostataka i iznošenje neistina. Toga, nadam se, neće biti”.

Prioritet mu je, kako kaže, revitalizacija Slavonije, na čemu i dalje planira raditi. 

“Slavonija mora početi politički igrati kvalitetniju i bitniju ulogu. Ja sam započeo s projektom i planom kako i na koji način unaprijediti projekt Slavonija. Slavonija je stavljena u statističku regiju sa Zagrebom, na taj način nam je umjetno podignut indeks razvijenosti, te onemogućena absorpcija novca. Nekoliko milijardi kuna nam je onemogućeno iz novaca EU. Prije tri ili četiri godine smo s Plenkovićem gledali kako to okrenuti.

U projekt Slavonija – Baranja – Srijem uspjeli smo privući mnogo europskog novca, no sada je vidljivo da imamo dosta infrastrukturnih projekata, ali infrastruktura ne stvara radna mjesta, osim onda kada su aktivirane građevinske tvrtke koje to rade. No, ne možemo samo ostati na građevinskom sektoru. 

U Slavoniji se mora mijenjati okvir zakona koji će Slavoniji omogućiti bolje funkcioniranje kroz poticanje investicija, porezne olakšice, prvenstveno za investitore jer nam trebaju investicije i radna mjesta. Ona moraju biti jefitnija investitoru nego što su danas.

Kada govorimo o Slavoniji, njezina geostrateška pozicija je bitna za opstojnost Hrvatske, to se pokazalo i devedestih, ali i tijekom povijesti. Uvijek je smo na Dunavu imali obranu naše vjere i načina života. No, ekonomski smo i demografski oslabljeni i tako postajemo lakša meta za bilo koga tko na neki način promišlja retorikom koju čujemo sa sjevera, istoka i juga Slavonije. Svi imaju politiku, nisu to klasične pretenzije na teritorij, već pokušaji političkog utjecaja na područje Slavonije. Projekt Slavonija i Baranja se mora nadograditi da se ljudi vrate i svoju budućnost gledaju na području Slavonije”, rekao je Anušić, prenosi N1.