Anušić: Postoji mogućnost da izbori budu odgođeni

Facebook

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, ujedno kao prvoplasirani kandidat svoje stranke u četvrtoj jedinici ali i kao osječko-baranjski župan, predsjednik lokalnog stožera reagirao je na nove slučajeve zaraze koji su zabilježeni i na prodručju Osječko-baranjske županije.

Očekujem da će nažalost doći do daljnjeg širenja, jer su mojoj županiji u petak registrirali dvije pozitivne osobe, a one su dale popis 200 ljudi s kojima su bili u kontaktu i sad se testiraju.

“Bit će sigurno još pozitivnih. Kako znamo o virusu puno više nego prije tri mjeseca, znamo na što i koga najviše moramo paziti i neće biti nikakvog zatvaranja niti karantene”, rekao je Anušić.

Stava je da eskalacija virusa neće bitno promijeniti raspoloženje birača, ali smatra da bi ipak mogla utjecati na ishod izbora.

Drži da bi odaziv mogao biti manji nego što se činilo, no pita se, kome bi to išlo na ruku? Vjerojatno jakim, organiziranim strankama, čiji su birači uporniji”, prognozira potpredsjednik HDZ-a.

Uzevši sve u obzir i trenutačne prilike postavlja se pitanje hoće li izbori uopće biti 5. srpnja?

Iako iz Vlade i Stožera trenutačno su stava da će se izbori, uz poštovanje propisanih epidemijskih mjera, održati, ista mišjenja nisu baš u vodstvu HDZ-a.

“Opcija je da čak parlamentarni izbori budu odgođeni, no o tome bi se trebao prethodno postići konsenzus u Hrvatskoj, nitko to ne bi na silu otkazao izbore”, rekao je Anušić za Novi list.

Za sada ne postoji propisana procedura za odgađanje već raspisanih parlamentarnih izbora, jer je odluku o datumu izbora donio predsjednik Zoran Milanović i on je ne može samo tako opozvati.

Po svemu sudeći ako bi se situacija s koronavirusom baš jako loše razvijala, Sabor trebao dvotrećinskom većinom proglasiti stanje velike prirodne nepogode. Ili bi možda Ustavni sud bio u poziciji da konstatira da nisu ispunjeni svi uvjeti za održavanje izbora.