Anušić i Vrkić: Sjednica u Osijeku pokazuje posvećenost Vade ravnomjernom razvoju svih dijelova države

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u petak su, u uvodu Vladine sjednice koja se održava u Osijeku, poručili kako ta sjednica pokazuje da je Vlada posvećena ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske.

“Svojim dolaskom potvrdili ste tezu o ravnomjenom razvoju cijele Hrvatske”, rekao je Anušić ističući da je Vlada nizom projekata kroz “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem” pokazala da joj je razvoj regije prioritet i da želi pomoći istočnoj Hrvatskoj, koja je gospodarski i demografski najugroženija hrvatska regija.

Izvrsna komunikacija i sinergija Vlade i županija već dovodi do pozitivnih pomaka u našoj Županiji, dodao je. Projektima koje provodimo donijet ćemo konkretne mjere kojima ćemo strateški ojačati naše potencijale, malo i srednje gospodarstvo, obrte, OPG-ove i kontinentalni turizam, kazao je.

Anušić je pritom spomenuo projekt besplatnih obroka za sve osnovnoškolce, vrijedan 17  milijuna kuna, pri čemu će se hrana nabavljati od OPG-ova. Županija u projektu sudjeluje s 12 milijuna kuna, a ostatak su osigurali gradovi i općine.

Započet je i niz kapitalnih projekata, dodaje Anušić navodeći izgradnju regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, izgradnju 1. gimnazije, za koju je osigurana lokacija.  U pripremi su i projekti u drugim jedinicama lokalne samouprave, a brojne investicije bit će usmjerene u razvoj ruralnoga turizma.

“Egzodus mladih ljudi možemo zaustaviti jedno predanim i kontinuiranim radom, a današnja sjednica Vlade je veliki korak ka tome cilju”, poručio je Anušić.

Osijek najuspješnije kontinentalno turističko središte

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić istaknuo je kako je Osijek ove godine najuspješnije kontinentalno turističko središte, koje sutra slavi 231. rođendan.

“Vašim posjetom ste ukazali čast i učinili Osijek glavnim gradom Hrvatske i pokazali da konačno imamo Vladu posvećenu ravnomjernom razvoju Hrvatske i tako nam omogućili da u razvoju uhvatimo korak s ostalim razvijenim dijelovima države”, poručio je Vrkić premijeru.

Vrkić je istaknuo da je Osijek prvi hrvatski grad koji je dodijelio mikroračunala učenicima 5. razreda osnovnih škola, a mladim sportašima omogućen je besplatan prijevoz na sve natjecateljske događaje u cijeloj državi. “To nitko u Hrvatskoj, osim nas, nije učinio”, pohvalio se.

Istaknuo je kako je ove godine Grad izdvojio 25 milijuna kuna za razne socijalne programe, a za iduću je godinu predviđeno 30 milijuna kuna.

Upozorio je i na problem nedovoljno iskorištenih nekretnina u vlasništvu države te zamolio za razumijevanje i ustupanje prava na njihovo upravljanje, posebice doma HV-a u središtu grada, koji bi se mogao iskoristiti kao sjedište gradske uprave, koja je trenutno smještena u Tvrđi.

Sjednica Vlade nastavljena je izvješćima pojedinih ministara o dosad učinjenom i u budućim projektima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. (Hina)