Anto Đapić: Utemeljenje hrvatske republike u BiH preduvjet rješenja problema Hrvata u BiH i preduvjet opstanka BiH kao države

Predsjednički kandidat stranke DESNO Anto Đapić, u svom obilasku u BIH održao je tiskovnu konferenciju u Mostaru na kojoj je govorio o svome izbornom programu i o ključnim pitanjima sadašnjega političkoga trenutka, ali i vrlo nepovoljnom te inferiornom položaju Hrvata u BiH.

Na tiskovnoj konferenciji Anto Đapić je naglasio kako je utemeljenje hrvatske republike u BIH preduvjet rješenja problema Hrvata u BIH i uopće preduvjet opstanka BIH kao države.

Nakon tiskovne konferencije, Anto Đapić je zajedno sa suradnicima odao počast Blažu Kraljeviću i poginulim HOS-ovcima u Kruševu te se uputio na molitvu Blaženoj Djevici Mariji u Međugorje.

Na svome obilasku BIH, Anto Đapić je i nazočio Svetoj misi zadušnici u znak sjećanja na okrutno ubojstvo tridesetogodišnjeg svećenika Ivana Grgića u župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Ravskoj, općina Ljubija. Misu zadušnicu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Mučki ubijeni svećenik Ivan Grgić rođeni je Baranjac, iz mjesta Duboševica a zločinački je ubijen 08.studenog 1992 godine od strane srpskih ratnih zločinaca. Biskup Komarica naglasio je mučeničku smrt pokojnog župnika Ivana kao najočitiji izraz spremnosti umiranja za vjeru i domovinu i potrebu daljnje borbe za uzdizanje velečasnog Grgića na čast oltara.

Nakon pobožnosti Križnog puta i Svete mise Anto Đapić sa suradnicima i biskup Komarica sa suradnicima u dugom i srdačnom razgovoru razmijenili su iskustva, analize i ocjene stanja Hrvata katolika u republici srpskoj koji je ocijenjen kao vrlo složen i težak, te je istaknuta potreba uključivanja hrvatskih institucija u rješavanju tih problema, priopćeno je iz izbornoog stožera.