Povezite se

Politika

Anto Đapić u Mostaru u sklopu predsjedničke pretkampanje kampanje

Objavljeno

-

Predsjednički kandidat stranke DESNO, Anto Đapić

U sklopu predsjedničke pretkampanje, predsjednički kandidat stranke DESNO, Anto Đapić održao je danas u hotelu Bevanda u Mostaru konferenciju za hrvatske, bošnjačke i srpske medije iz Bosne i Hercegovine, te medije iz Republike Hrvatske.

Đapić je istaknuo namjeru ostati dva dana i posjetiti nekoliko hrvatskih mjesta u Hercegovini, a najavio je i svoj posjet tijekom predsjedničke kampanje Srednjoj Bosni i tamošnjim Hrvatima, te Hrvatima Sarajeva, prije svega, kako je istaknuo, s namjerom da upravo u Sarajevu jasno, pred domaćom i međunarodnom javnošću, još jednom upozori na neriješena temeljna nacionalna pitanja, prvenstveno s pozicije državnog interesa za hrvatski narod na prostorima Bosne i Hercegovine.

 Anto Đapić je i u Mostaru istaknuo svoja stajališta iznesena u predsjedničkom programu i poznatim „Vukovarskim tezama“, koja se temelje na potpunoj promjeni političke paradigme za osiguravanje trajnog državotvornog statusa hrvatskog naroda u BiH. Đapić zahtijeva od svih hrvatskih političkih silnica, stranaka i organizacija, a posebice od nominiranih kandidata za predsjednika Republike, zatim hrvatskih akademskih, medijskih i kulturnih institucija te od Katoličke Crkve, da se prestane zagovarati potpuno isprazna i promašena „konstitutivnost“ i na temelju toga ravnopravnost, jer tvrdi „ ravnopravnosti ne može biti bez polazišta s pojma suverenost i punoga sadržaja toga značenja. Tek nakon ostvarivanja pune nacionalne suverenosti može se razgovarati o stupnju konstitutivnosti i konačnoj zajedničkoj konstituciji BiH. Đapić smatra da je nakon svih ratnih, a posebno poratnih iskustava, prvenstveno s islamističkom naravi i kontinuitetom izrazito neprijateljske bošnjačke politike, minimalni prag za početak  rješavanja sigurnosti i opstanka Hrvata u BiH – ostvarivanje pune suverenosti hrvatskog naroda na prostorima koje je sačuvao i zadržao. „Ne može biti siguran ni jedan Hrvat u BiH, niti može imati status pripadnika državotvornoga naroda bilo gdje na prostorima današnje Federacije i Republike Srpske, ako hrvatski narod na kompaktnim geografskim i demografskim područjima neće imati svoju hrvatsku republike. Tek na temelju integracije prostora, naroda i vlasti, trojstva koje čini u potpunosti sadržaj značenja pojma suverenitet naroda, može se govoriti o mogućem polazištu za razgovore o zajedničkoj državi BiH, te na temelju jamstva reciprociteta u okviru nacionalnih država ili republika, osigurati jednak status pripadnicima svih naroda, a tek nakon toga i građanska prava svim ljudima u BiH“.

Đapić nadalje ističe „da je bez ovih pretpostavki nemoguće ostvariti primjeren status ljudi, bez obzira kojoj etničkoj zajednici pripadali, bili pripadnici manjine ili neopredijeljeni. Nema nikakvih prava bez osiguranih i zajamčenih prava naroda.“, poručio je Đapić i dodao da je „islamistička, neoliberalna i globalistička izmišljotina, u Hrvatskoj tzv. antifašistička, da se sloboda čovjeka ostvaruje izuzećem iz nacionalne zajednice, jer je povijest razvoja ljudskih društava pokazala i dokazala da je najbolji okvir procvata sveukupnih sloboda upravo nacionalna država, a ne globalni široki okviri, uključivo i religijske, koji se u pravilu koriste za dominaciju brojnijih nad malobrojnijim narodima.“

Đapić smatra da je islamistička opasnost u BiH silno ojačana i planiranim pritiskom migrantima na hrvatske životne prostore, za to izravno optužuje muslimanske politike i institucije u Sarajevu i tvrdi da se iza toga krije podmukla suradnja Beograda i Sarajeva, svakako potpomognuta i ambicijama turskog predsjednika Erdogana, da povrati neokolonijalni utjecaj bivšega otomanskog carstva.

„Pritisak s nekoliko tisuća migranata na hrvatsku granicu kod Bihaća mamac je za usmjeravanje međunarodne pozornosti i iscrpljivanje hrvatskih državnih resursa, a prava je opasnost za budućnost hrvatskog naroda nekontroliran priljev muslimanskih migranata na područja Federacije, o čemu u Hrvatskoj, ali i u svijetu nitko ne vodi računa. Zato je strateška obveza Republike Hrvatske osigurati međunarodnu kontrolu istočnih granica BiH, jer se obranom hrvatskih životnih prostora na području BiH osigurava strateška sigurnost ukupnom  hrvatskom narodu i njegovoj državnosti. Ne bude li svijet, pogotovo naši saveznici, zainteresiran za sprječavanje nekontroliranog priljeva muslimanskih migranata na područje Federacije, ja zagovaram pravo Republike Hrvatske da pomogne izravnim intervencijama lokalnim i regionalnim hrvatskim vlastima u Federaciji u hrvatskim županijama, u zaštiti svojih životnih prostora.“

„Pitate li se kako to da na prostorima Republike Srpske, nema muslimanskih migranata, iako svi u BiH ulaze iz Srbije ili iz Crne Gore, izravno preko Republike Srpske? Mislite li da je to slučajno?“, pitanjem je Đapić upozorio javnost na tu činjenicu, ističući da „se nitko ne bi smio naći iznenađen nekim novim strateškim savezom svetosavlja i panislamizma na ovim prostorima, jer su strateške ambicije i jednih i drugih prodor na Zapad, na granice Jadranskog mora, a u tim planovima nema mjesta za hrvatski katolički narod.“, zaključio je Đapić.

„Za mene je rasprava o izbornom zakonu, ili analize i nagađanje o fenomenu Komšić gubljenje vremena i bavljenje sekundarnim pitanjima, bolje rečeno posljedicama. Iako podupirem zahtjeve Hrvata da se izmijeni izborni zakon zbog kakve takve privremene ravnoteže, ponavljam da nikada neće prestati pokušaji majorizacije i potiskivanja hrvatskog naroda u BiH bez utemeljenja hrvatske republike. Neće biti nikakve BiH bez hrvatske, bošnjačke i srpske republike i to mora biti  svakome jasno, jer se praktična državna i teorijska iskustva i povijesne činjenice ne mogu silovati.“, istaknuo je Đapić.

Zatim je potvrdio da Republika Hrvatska mora spriječiti poodmaklu kriminalizaciju hrvatskog naroda, njegove oslobodilačke vojske HVO i HOS-a u BiH, da mora žestoko uzvratiti na svaki pokušaj povijesnog i političkog krivotvorenja iz srpskih i muslimanskih redova i konačno, da ni jednome Srbinu ili muslimanu Bošnjaku ne smije Republika Hrvatska biti pozornica za promoviranje neprijateljskih namjera prema Hrvatima BiH.

„Nikada ne bih dopustio ulazak ni jednome pripadniku Armije BiH, ni jednome pripadniku političkih i vjerskih organizacija, javnome djelatniku, tko god on bio, a pogotovo danas Bakiru Izetbegoviću ili Komšiću, ulazak na teritorij Republike Hrvatske, ako se bilo kada ponašao neprijateljski prema Hrvatima u BiH. A pogotovo im ne bih dopustio korištenje našega doma za promociju mržnje ili prijetnji prema našemu narodu“, zaključio je Đapić uz konačnu poruku – „poručujem hrvatskom narodu u BiH da ne gledaju ove moje poruke kroz ankete javnoga mnijenja koje mi daju ovakve ili onakve šanse na izborima, jer su ovo poruke i stavovi goleme većine hrvatskog naroda i samo je pitanje dana kad će sa mnom ili bez mene postati dio državne politike Republike Hrvatske. Inače neće biti ni Hrvatske ni hrvatskog naroda. Isto tako poručujem muslimanima Bošnjacima da ovo shvate na vrijeme, te pozivam muslimanski narod u BiH da razmisle o pravcu kojim ga vodi njegovo islamizirano rukovodstvo još od agresije na hrvatski narod tijekom rata, jer će svatko tko se ne usprotivi takvim namjerama, za Hrvatsku biti nepoželjan i neprijatelj.“

Predsjednik stranke DESNO

Anto Đapić

Politika

Pernar podnio kaznenu prijavu protiv masona Gabrića

Published

on

Saborski zastupnik Ivan Pernar u srijedu je Državnome odvjetniku podnio kaznenu prijavu protiv masona Nikice Gabrića tražeći da Odvjetništvo utvrdi je li počinio kazneno djelo trgovine utjecajem, a kako bi se to utvrdilo, dodao je, potrebno je ispitati glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U izjavi novinarima ispred DORH-a, Pernar je rekao da Odvjetništvo treba utvrditi je li istina ono što govori glavni državni odvjetnik Jelenić, koji tvrdi da ga je Gabrić tražio da odradi određene službene radnje. Ako to jest istina, ističe Pernar, to znači da je Gabrić počinio kazneno djelo – trgovina utjecajem.

“Po mome sudu nesporno je da je šef masonske lože koja okuplja bogate i moćne pojedince, i ima visok društveni položaj, utjecao na Jelenića da napravi određene službene radnje, a za koje, po riječima samog Jelenića, nije bilo pravne osnove, odnosno nije ih se smjelo obaviti. Ako Jelenić govori istinu, po mome sudu, ovdje imamo počinjenje kaznenog djela trgovine utjecajem. A ako ne govori istinu, neka ga Gabrić tuži za klevetu”, rekao je Pernar.

Oftalmolog i “veliki majstor Velikog Orijenta Hrvatske” Nikica Gabrić odbacio je u utorak navode glavnog državnog odvjetnika Jelenića koji ga je prozvao da je pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara portala Dnevno i tjednika 7Dnevno.

Jelenić je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te ustvrdio da je Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su Gabrića navodno ucjenjivali, tražeći 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je za Dnevnik Nove TV rekao da je istina potpuno drukčija i naveo da ima i snimku razgovora. “Gospodin Jelenić je tražio jednu uslugu od mene, a ne ja od njega”, rekao je jučer Gabrić,a danas je na N1 pokazao i poruke koje je razmjenjivao s Jelenićem, još jednom odbacivši navode da je pokušao utjecati na istragu iznude kojoj je je bio izložen.

Ucitavanje vijesti

Politika

Grafološki vještaci: Saucha je potpisao sve sporne putne naloge i račune

Published

on

Grafološki vještaci Zvonimir Ćorić i Đuro Črnjak u srijedu su na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko u aferi Dnevnice ustvrdili da je Saucha potpisao sve sporne putne naloge i putne račune.

”Kod spornih i nespornih potpisa nismo utvrdili značajne razlike koje bi ukazivale na sumnju da Saucha nije skriptor na spornim putnim nalozima i računima. Unutar spornih potpisa nismo utvrdili elemente nesigurnosti i zastajkivanja što bi upućivalo na krivotvorenje”, kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu grafološki vještak Ćorić.

Budući da je Saucha ranije navodio kako ima disgrafiju, vještaci su utvrdili kako se elementi disgrafije uočavaju kod pisanja teksta, dok su za Sauchine potpise i parafe naveli da su automatizirane pa se disgrafija na njima ne zamjećuje.

Odgovarajući na pitanja tužiteljstva, vještaci su pojasnili da je osoba koja je stavila potpis Tomislava Sauche ista osoba koja je na 30 spornih putnih naloga potpisala i Slavka Goldsteina, nekadašanjeg posebnog savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića. ”Kako je sam Saucha skriptor svojih potpisa, vrlo vjerojatno je potpisao i Goldsteina”, mišljenje je grafološkoh vještaka.

Vještaci Ćorić i Crnjak su naglasili i da su vještačili indigo kopije potpisanih putnih naloga što, prema njihovim tvrdnjama, nije problematično jer su na toj vrsti kopija još uvijek jasno uočljive sve karakteristike pisanja.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bošnjaković: Očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika

Published

on

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu da očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića te je njegovo članstvo u masonskoj udruzi ocijenio neprihvatljivim.

“Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija”, rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Potvrdio je novinarima da je razgovarao s Jelenićem, kazavši da očekuje njegovu ostavku.

“Hoće li on postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka, ukoliko ostavke ne bude mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak”, najavio je Bošnjaković dodavši da Vlada to želi brzo riješiti.

Ustvrdio je da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj udruzi prilikom imenovanja na dužnost.

“Nismo to znali, da smo znali odluke bi bile sasvim drugačije. To nam je neprihvatljivo, no time ne želim reći da je on donosio odluke pod utjecajem i refleksijom toga članstva”, kaže ministar pravosuđa.

Jelenić je nakon objave tjednika “Nacional” priznao da je od 2018. godine član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske, no smatra da time nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva jer je svoj posao radio zakonito i isključivo po zakonu.

Izjavio je da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije