Povezite se

Politika

Anto Đapić u Mostaru u sklopu predsjedničke pretkampanje kampanje

Objavljeno

-

Predsjednički kandidat stranke DESNO, Anto Đapić

U sklopu predsjedničke pretkampanje, predsjednički kandidat stranke DESNO, Anto Đapić održao je danas u hotelu Bevanda u Mostaru konferenciju za hrvatske, bošnjačke i srpske medije iz Bosne i Hercegovine, te medije iz Republike Hrvatske.

Đapić je istaknuo namjeru ostati dva dana i posjetiti nekoliko hrvatskih mjesta u Hercegovini, a najavio je i svoj posjet tijekom predsjedničke kampanje Srednjoj Bosni i tamošnjim Hrvatima, te Hrvatima Sarajeva, prije svega, kako je istaknuo, s namjerom da upravo u Sarajevu jasno, pred domaćom i međunarodnom javnošću, još jednom upozori na neriješena temeljna nacionalna pitanja, prvenstveno s pozicije državnog interesa za hrvatski narod na prostorima Bosne i Hercegovine.

 Anto Đapić je i u Mostaru istaknuo svoja stajališta iznesena u predsjedničkom programu i poznatim „Vukovarskim tezama“, koja se temelje na potpunoj promjeni političke paradigme za osiguravanje trajnog državotvornog statusa hrvatskog naroda u BiH. Đapić zahtijeva od svih hrvatskih političkih silnica, stranaka i organizacija, a posebice od nominiranih kandidata za predsjednika Republike, zatim hrvatskih akademskih, medijskih i kulturnih institucija te od Katoličke Crkve, da se prestane zagovarati potpuno isprazna i promašena „konstitutivnost“ i na temelju toga ravnopravnost, jer tvrdi „ ravnopravnosti ne može biti bez polazišta s pojma suverenost i punoga sadržaja toga značenja. Tek nakon ostvarivanja pune nacionalne suverenosti može se razgovarati o stupnju konstitutivnosti i konačnoj zajedničkoj konstituciji BiH. Đapić smatra da je nakon svih ratnih, a posebno poratnih iskustava, prvenstveno s islamističkom naravi i kontinuitetom izrazito neprijateljske bošnjačke politike, minimalni prag za početak  rješavanja sigurnosti i opstanka Hrvata u BiH – ostvarivanje pune suverenosti hrvatskog naroda na prostorima koje je sačuvao i zadržao. „Ne može biti siguran ni jedan Hrvat u BiH, niti može imati status pripadnika državotvornoga naroda bilo gdje na prostorima današnje Federacije i Republike Srpske, ako hrvatski narod na kompaktnim geografskim i demografskim područjima neće imati svoju hrvatsku republike. Tek na temelju integracije prostora, naroda i vlasti, trojstva koje čini u potpunosti sadržaj značenja pojma suverenitet naroda, može se govoriti o mogućem polazištu za razgovore o zajedničkoj državi BiH, te na temelju jamstva reciprociteta u okviru nacionalnih država ili republika, osigurati jednak status pripadnicima svih naroda, a tek nakon toga i građanska prava svim ljudima u BiH“.

Đapić nadalje ističe „da je bez ovih pretpostavki nemoguće ostvariti primjeren status ljudi, bez obzira kojoj etničkoj zajednici pripadali, bili pripadnici manjine ili neopredijeljeni. Nema nikakvih prava bez osiguranih i zajamčenih prava naroda.“, poručio je Đapić i dodao da je „islamistička, neoliberalna i globalistička izmišljotina, u Hrvatskoj tzv. antifašistička, da se sloboda čovjeka ostvaruje izuzećem iz nacionalne zajednice, jer je povijest razvoja ljudskih društava pokazala i dokazala da je najbolji okvir procvata sveukupnih sloboda upravo nacionalna država, a ne globalni široki okviri, uključivo i religijske, koji se u pravilu koriste za dominaciju brojnijih nad malobrojnijim narodima.“

Đapić smatra da je islamistička opasnost u BiH silno ojačana i planiranim pritiskom migrantima na hrvatske životne prostore, za to izravno optužuje muslimanske politike i institucije u Sarajevu i tvrdi da se iza toga krije podmukla suradnja Beograda i Sarajeva, svakako potpomognuta i ambicijama turskog predsjednika Erdogana, da povrati neokolonijalni utjecaj bivšega otomanskog carstva.

„Pritisak s nekoliko tisuća migranata na hrvatsku granicu kod Bihaća mamac je za usmjeravanje međunarodne pozornosti i iscrpljivanje hrvatskih državnih resursa, a prava je opasnost za budućnost hrvatskog naroda nekontroliran priljev muslimanskih migranata na područja Federacije, o čemu u Hrvatskoj, ali i u svijetu nitko ne vodi računa. Zato je strateška obveza Republike Hrvatske osigurati međunarodnu kontrolu istočnih granica BiH, jer se obranom hrvatskih životnih prostora na području BiH osigurava strateška sigurnost ukupnom  hrvatskom narodu i njegovoj državnosti. Ne bude li svijet, pogotovo naši saveznici, zainteresiran za sprječavanje nekontroliranog priljeva muslimanskih migranata na područje Federacije, ja zagovaram pravo Republike Hrvatske da pomogne izravnim intervencijama lokalnim i regionalnim hrvatskim vlastima u Federaciji u hrvatskim županijama, u zaštiti svojih životnih prostora.“

„Pitate li se kako to da na prostorima Republike Srpske, nema muslimanskih migranata, iako svi u BiH ulaze iz Srbije ili iz Crne Gore, izravno preko Republike Srpske? Mislite li da je to slučajno?“, pitanjem je Đapić upozorio javnost na tu činjenicu, ističući da „se nitko ne bi smio naći iznenađen nekim novim strateškim savezom svetosavlja i panislamizma na ovim prostorima, jer su strateške ambicije i jednih i drugih prodor na Zapad, na granice Jadranskog mora, a u tim planovima nema mjesta za hrvatski katolički narod.“, zaključio je Đapić.

„Za mene je rasprava o izbornom zakonu, ili analize i nagađanje o fenomenu Komšić gubljenje vremena i bavljenje sekundarnim pitanjima, bolje rečeno posljedicama. Iako podupirem zahtjeve Hrvata da se izmijeni izborni zakon zbog kakve takve privremene ravnoteže, ponavljam da nikada neće prestati pokušaji majorizacije i potiskivanja hrvatskog naroda u BiH bez utemeljenja hrvatske republike. Neće biti nikakve BiH bez hrvatske, bošnjačke i srpske republike i to mora biti  svakome jasno, jer se praktična državna i teorijska iskustva i povijesne činjenice ne mogu silovati.“, istaknuo je Đapić.

Zatim je potvrdio da Republika Hrvatska mora spriječiti poodmaklu kriminalizaciju hrvatskog naroda, njegove oslobodilačke vojske HVO i HOS-a u BiH, da mora žestoko uzvratiti na svaki pokušaj povijesnog i političkog krivotvorenja iz srpskih i muslimanskih redova i konačno, da ni jednome Srbinu ili muslimanu Bošnjaku ne smije Republika Hrvatska biti pozornica za promoviranje neprijateljskih namjera prema Hrvatima BiH.

„Nikada ne bih dopustio ulazak ni jednome pripadniku Armije BiH, ni jednome pripadniku političkih i vjerskih organizacija, javnome djelatniku, tko god on bio, a pogotovo danas Bakiru Izetbegoviću ili Komšiću, ulazak na teritorij Republike Hrvatske, ako se bilo kada ponašao neprijateljski prema Hrvatima u BiH. A pogotovo im ne bih dopustio korištenje našega doma za promociju mržnje ili prijetnji prema našemu narodu“, zaključio je Đapić uz konačnu poruku – „poručujem hrvatskom narodu u BiH da ne gledaju ove moje poruke kroz ankete javnoga mnijenja koje mi daju ovakve ili onakve šanse na izborima, jer su ovo poruke i stavovi goleme većine hrvatskog naroda i samo je pitanje dana kad će sa mnom ili bez mene postati dio državne politike Republike Hrvatske. Inače neće biti ni Hrvatske ni hrvatskog naroda. Isto tako poručujem muslimanima Bošnjacima da ovo shvate na vrijeme, te pozivam muslimanski narod u BiH da razmisle o pravcu kojim ga vodi njegovo islamizirano rukovodstvo još od agresije na hrvatski narod tijekom rata, jer će svatko tko se ne usprotivi takvim namjerama, za Hrvatsku biti nepoželjan i neprijatelj.“

Predsjednik stranke DESNO

Anto Đapić

Politika

Željko Sačić: Nećete uspjeti u prevari, reviziji, krivotvorini i izdaji hrvatskih nacionalnih interesa, u gaženju, izdaji nemjerljive hrvatske ŽRTVE..

Published

on

Nakon što je Patrijarh srpski Irinej poručio hrvatskom državnom i crkvenom rukovodstvu, kao i političkim i duhovnim vođama srpskog naroda da učine sve da bi između dva naroda zavladao mir, izrazivši uvjerenje da je euforija opijenosti zlom prošla, osim kod najusijanijih glava, te da je nastupio pravi trenutak za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, neriješenih problema i mnogih iskušenja, odmah mu je referirao saborski zastupnik i umirovljeni general Željko Sačić.

Evo što je kazao Željko Sačić:

Prema definiciji iz Ustava (SRH) iz 1974. godine:

“Član 1. Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.”

Eto…”Božićnim ” Ustavom Republike Hrvatske iz 1990.g. i to je izmijenjeno..

“Članak 1.
Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.
U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.”


Ali..to , taj tekst.. taj sadržaj iz Ustava SRH iz 1974.g.(“konstitutivnost Srba” )..opet formalnopravno vratiti.. To je svima vama danas , velikosrbi i protuhrvati, glavni “cilj svih vaših mirnodopskih političkih, strateških ciljeva”. Nakon svih vaših ratnih poraza , vaše velikosrpske..fašističke , miloševićevsko četničke ideologije i SPC potpore..SANU Memoranduma.. koje zle..protuljudske i protunarodne politike su uzrokovale protek “rijeke krvi nevinih ljudi ” i neviđene ljudske patnje..

Zato vi sada jurišate izvana ali još pogubnije i “iznutra”, uz pomoć kolaboracionista i domaćih smušenjaka , neodgovornih budala.. želite zaustaviti “kotač povijesti”..Zato želite zaboraviti slavnu hrvatsku prošlost ratnopobjedničkog DOR-a iz “ranih devedesetih”….i nakon samo 25 godina sramotno, nedostojno omalovažavate, relativizirate i pogubno razarate značaj i dosege VRO “Oluja”..izjednačavate ” krivnju” ..miješate uzroke i posljedice.. povijesni slijed velikosrpstva.. Želite sve vratiti “ante bellum”..u doba vaše represivne dominacije nad Hrvatima u “srpskohrvatskoj” Hrvatskoj.

No, nećete uspjeti u prevari, reviziji, krivotvorini i izdaji hrvatskih nacionalnih interesa..u gaženju, izdaji nemjerljive hrvatske ŽRTVE.. Hrvatski suverenisti, hrvatski domoljubi, hrvatski ratnici, stradalnici i hrvatski narod vam to nikada neće dopustiti.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bulj: “Nacionalne manjine su bogatstvo, a sve nacionalne manjine u Hrvatskoj uživaju najveća prava u Europi”

Published

on

Danas je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o Sinjskoj alki, proslavi Oluje i radu Stožera.

“Rekao bih da su jučer svi koji su došli u Sinj došli s namjerom da pošalju poruku. Žao mi je što od toga malo koristi imaju Sin, Cetinska Zagora, projekti stoje. To je jedno perspektivno područje, pa mi je bilo važnije da čujem što oni donose i o kojim će bitnim projektima biti riječ”, rekao je Bulj te dodao kako se izvršna vlast trebala posvetiti pitanjima poput autoceste, kanalizacije i drugih projekata.

Bulj navodi kako manjine u Hrvatskoj uživaju najveća prava u Europi.

“Što se tiče samih poruka oko odnosa srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i većinskog naroda, to se prelama još od Oluje. Smatram da smo proslavili Oluju, Dan pobjede, dan koji nikad ne smijemo zaboraviti i nikad ga ne smijemo kontaminirati. Jesam da se svim žrtvama oda počast, ali ovaj dan ne smijemo ničim kontaminirati. Nacionalne manjine su bogatstvo, a sve nacionalne manjine u Hrvatskoj uživaju najveća prava u Europi. Ovom prilikom bih pohvalio pripadnike srpske nacionalne manjine koji su dali ogroman doprinos u ostvarivanju slobode u Domovinskom ratu. Nešto manje od 10 posto srpske nacionalne manjine i ostalih manjina bile su u Domovinskom ratu”, kazao je Bulj.

Mostov zastupnik smatra kako je dolazak SDSS-ovog Borisa Miloševića u Knin nešto što treba biti normalno s obzirom na to da je potpredsjednik Vlade.

“Na Oluji je normalno da budu predstavnici hrvatske Vlade, bez obzira o kome se radi i ne vidim u tome ništa značajno. To je sasvim prirodno i normalno”, rekao je Bulj.

Hrvatska će iz EU dobiti 22 milijuna eura, a novac je to koji bi trebao pomoći u oporavku nakon koronakrize. No, Bulj smatra da se prije raspodjele tih sredstava treba riješiti pitanje moratorija na kredite.

“To je veliki udar na poduzetnike i ljude u turizmu i gospodarstvenike i na ljude koji su imali neka ulaganja. Međutim, to Vlada ne donosi. Žalosti me što smo na dnu ljestvice po potrošenosti tj. povlačenju sredstava iz EU. Nemamo se s čim hvaliti. Nadam se da će ova sredstva biti transparentno podijeljena onima koji otvaraju nova radna mjesta i da na taj način ljudi ostanu na ovom području. Strah me da nakon ove krize, ako ne budemo poduzimali hitne mjere, brojni će ljudi ići van. Banke su pune para, ovdje se ne traži da se narodu nešto oprosti, nego da se radniku omogući moratorij na godinu dana”, pojasnio je Bulj, navodeći da će Most i dalje na tome inzistirati.

Bulj je kritizirao rad Nacionalnog stožera civilne zaštite navodeći da su neke njihove odluke ispoliizirane.

“Stožer se ispolitizirao u brojnim odlukama. Hrebak je iz samoizolacije došao na glasanje, a kažnjavalo se poljoprivrednike koji su gnojili njive. Što se tiče turističke sezone koja ne stoji baš dobro, očekujem mjere i za turističke djelatnike. Oni koji su ulagali, bit će u problemu ako im Vlada ne pomogne. I turisti imaju manju platežnu moć jer je korona pogodila i njihove zemlje”, kazao je Bulj. (N1.)

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović: Sinjska alka je prije svega naša tradicija

Published

on

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je na završetku ovogodišnje Sinjske alke izjavio kako je Alka simbol zaštićen od UNESCO-a, ali je ona prije svega naš tradicija.

“Alka je simbol, zaštićena je od UNESCO-a, ali je ona prije svega naš tradicija, koju u potpunosti kao vitešku igru mogu razumjeti samo ljudi ovih krajeva,” naglasio je hrvatski predsjednik.

Prve doživljaje, zvuke i uzdahe s Alke, napomenuo je, pamtim iz 1971., kad  je narod na trkalištu, a mi “mularija” bili smo sa strane, vikao  ‘Savka, Tripalo, Savka  Tripalo!’ “To je bila ’71. Nisam znao tko su Savka i Tripalo, ali to uzbuđenje i posebno radostan naboj tadašnjega Hrvatskog proljeća sam godinama kasnije vrtio u sebi i vidio koliko je Alka važna za hrvatsku povijest,” rekao je Milanović.

Podsjetio je i kako je hrvatski književnik Dinko Šimunović, podrijetlom iz Cetinske krajine, početkom 20 stoljeća napisao da “Cetinjani ni danas ne misle kako bi živjeli mirno, već žive mirno zato što nemaju nikoga da se s njima bori.”

“Turci su otišli davno, ali su im užegli tu želju za borbom, slavom pa čak i osvetom, a od njih su primili i svakakve običaje i navike, o čemu je pisao Šimunović”, napomenuo je predsjednik i dodao kako su Cetinjani i Hrvati od tada prošli tri rata.

“Prošli su Prvi i Drugi svjetski rat te naš Domovinski rat, koji je prije 25 godina Hrvatska vojska završila  slavnom i časnom pobjedom. Ovih dana se toga sjećamo, ne zato da bismo likovali tuđem porazu, tuđoj ljudskoj nevolji i katastrofi,   nego zato da bismo u sebi istaknuli ono časno, plemenito i borbeno, a opet pitomo i pomirljivo, sve ono što u sebi na neki način utjelovljuje Sinjska alka,” poručio je Milanović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije